Modern filethaken met tussendoor een beetje kleur - Breiclub.nl
Modern filethaken

Modern filethaken: Mijn eerste kennismaking met haken was eigenlijk filethaken. De gordijntjes voor de ramen en de sprei op mijn ouders’ bed. Al kwam ik er natuurlijk pas veel later achter dat het zelfgemaakt en gehaakt was. Maar ook ik durf in 2017 gezien te worden met filet haakwerk. Hieronder lees je mijn nostalgische, om mee te pronken en mijn moderne huidige filet projecten.

Die bedsprei dus. Ik herinner me niet anders dan dat mijn ouders onder een geweldig mooie 2-persoonssprei slapen. Die sprei was gemaakt door mijn moeder’s oma met Durable en ziet er nog steeds zo uit als hij toen van de naald rolde.

Toen ik eenmaal was begonnen met haken, begon mijn moeder het heel stiekem ook weer op te pakken. Op verzoek van mijn zusje startte mijn moeder als eerste project een sprei voor haar. Het voordeel van een filetpatroon is dat je het heel makkelijk kunt overnemen. Dus tekende ze het uit en ging ze aan de slag.

Modern filethaken

 

Het filetpatroon bestaat in de basis uit hokjes van 1 stokje, 1 losse en 1 stokje. Waarbij in de opvolgende toeren de stokjes en de lossen boven elkaar zijn.

Er zijn verschillende variaties waarbij je bijvoorbeeld vasten en meer lossen gebruikt of bijvoorbeeld halve stokjes. Het worden ook niet echt vierkantjes en afhankelijk met hoe je haakt en met wat voor garen kun je dus kiezen voor verschillende variaties om de vierkantjes te krijgen.

Maar een basispatroon ziet er dus in principe uit zoals dit shirt wat ik heb gehaakt uit een tijdschrift.

Modern filethaken

Je kunt allerlei leuke dingen doen met die openingen in je haakwerk, maar in principe worden de patronen er in gehaakt door de hokjes te vullen met stokjes. Je haakt dan bijvoorbeeld een stokje in plaats van de losse.

En elk patroon van bijvoorbeeld corner-to-corner of tapestry kun je daar in principe voor gebruiken. Het is alleen zo dat je maar twee keuzes hebt, open of dicht en dus maximaal een patroon van 2 ‘kleuren’ kunt haken.

 

Modern filethaken

Maar dat wil zeker niet zeggen dat het saai is. Zoals je bij de deken hierboven ziet, een eigen ontwerp zonder patroon, kun je door kleuren te gebruiken en afwisselen van dichte en open patronen een heel leuk effect krijgen.

De patronen zijn ook heerlijk simpel om te haken, van die tomeloze haakprojecten worden die ook wel eens genoemd (ik heb de hartjesdeken gehaakt tijdens het lezen van de literatuur voor mijn afstudeeronderzoek, het shirtje haakte ik tijdens een rondreis in Marokko).

 

Modern filethaken

Maar genoeg ouderwetse durable en patroontjes, want filethaken kan dus ook superhip zijn. Zo ben ik nu bezig met de scheepjes whirl om de lizard shawl te maken. Een heel simpel patroon waarin de basis filetsteek wordt afgewisseld met reliefstokjes en gewone stokjes. Ik ben er nu al verliefd op.

Modern filethaken

Of haak er deze superleuke sjaal mee van ikbenmarije. Of dit geweldige kussen.

Kortom, keuze te over. Wat trouwens niet wil zeggen dat we massaal onze spreien en gordijntjes op zolder op moeten bergen. Zeker niet, maar tussendoor een beetje kleur erin kan een oud patroon weer heel nieuw leven in blazen.

Met dank aan mijn moeder voor de foto’s en de inspiratie!

 

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 04 Sep 2017

Ja, leuk! Ik moet zeggen dat ik filethaken eigenlijk ook niet zo spannend vind, maar je geeft erg leuke ideeën! Prachtig, die kleurige deken/sprei! Groetjes, Akkelien

arjannevv
Door

arjannevv

op 19 Jan 2019

Wat een mooie dingen. Hebben jullie toevallig een patroon van de deken?

Renate
Door

Renate

op 13 May 2021

Onze zoon gaat trouwen. Zou graag het patroon voor de hartjessprei willen. Heb je die??

joke van der wey
Door

joke van der wey

op 31 Jul 2022

is er een patroon van de harten sprei?

Rita van Egmond
Door

Rita van Egmond

op 17 Jan 2023

Beste mw Babette Nijhof heeft u een patroon van het witte 2 persoons sprei in filet haken? Ik kan wel een patroon lezen maar niet uittekenen jammer genoeg. Her zou heel fijn zijn. Hartelijke groet Rita van Egmond

Marianne
Door

Marianne

op 08 Dec 2023

Dag, Is er een patroon van het sprei met de bloemen? met vr gr Marianne

Reactie plaatsen