Soorten garen, even op een rij gezet, voor- en nadelen - Breiclub.nl
In het doolhof van garen

In mijn vrije tijd scroll ik graag heerlijk door de vele Facebook pagina’s over haken. Om inspiratie op te doen en omdat het gewoon leuk tijdverdrijf is. Laatst was er iemand die een vraag had voor een patroon voor een dekentje van het katoen dat ze net had gekocht. Vervolgens werd in de meeste reacties iets gezegd over ‘wol’. Nu betrap ik mezelf er ook regelmatig op dat ik wol zeg, terwijl ik eigenlijk katoen, alpaca of iets anders bedoel. Dus ik dacht, ik zet de belangrijkste soorten garen even op een rij met de voor- en nadelen. Waarom zou je voor een project wol of juist katoen kiezen of misschien wel een combinatie?

Katoen

soorten garen

Katoen, anders dan wol, wordt niet geproduceerd door dieren maar is een plantaardig product. Het zijn lange vezels met weinig volume. Dat komt omdat er weinig lucht tussen de vezels zit. Aan de ene kant zorgt dat ervoor dat wat je ervan maakt weinig warmte vasthoudt. Ideaal dus bijvoorbeeld voor zomerkleding.

Aan de andere kant is het vaak zwaarder dan andere garen, immers is alle dikte die je hebt echt vezel en geen lucht zoals bijvoorbeeld bij wol. Het voordeel van katoen is dat er weinig beweging in zit. Zo is mijn (vooruit, bijzonder mislukte paard), gehaakt met katoen heel erg stuk maar wel vormvast. Dat is dan weer een voordeel bij het maken van spullen zoals een boodschappentas, waar het niet heel handig is als je werk meegeeft. Vallen na drie weken je appels ineens wel door de gaatjes. Dus, katoen is wat zwaarder en steviger maar ook duurzamer en een top keuze voor zomerkleding.

 Wol

soorten garen

Ik vind wol heerlijk, laten we daar maar mee beginnen. De vele lucht die tussen de vezels zit komt al van het product zelf, maar dat wordt nog versterkt door het spinnen en twijnen van de draden in de bewerking. Het leukste vind ik dat je super luchtige kleding kunt maken, die zowel warm is als het zweten tegen gaat.

Zo heb ik ooit een shrug gemaakt van alpacawol met grote opengewerkte bloemen. Heerlijk zacht, lekker luchtig en toch prima warm. Het enige nadeel is, dat wol vaak bestaat uit korte vezels die dus heel veel eindjes hebben die uitsteken en kriebelen. Ik moet bij mijn zusje niet eens in de buurt komen met een bolletje wol of ze krijgt al jeuk. Je moet er wel tegen kunnen.

Je hebt ook verschillende soorten wol. Daar kan ik nog wel een blog apart over schrijven, ga ik wellicht ook nog een keertje doen. Maar welke ik zeker wil noemen is het merino, lama en alpaca. Merino wol is geweldig vanwege alle kleine krulletjes, die schapen zijn ook zo leuk om te zien. Ze produceren heel fijne wol die dus super zacht is.

Afgelopen jaar in Bolivia heb ik kennis gemaakt met de viruña, lama en alpaca. Allemaal beesten die ongeveer op elkaar lijken maar toch een andere wol produceren. De lamswol is wat harder en steviger, de alpaca is warmer en zachter. Maar die van de viruña is extra bijzonder. Deze dieren worden niet gehouden, maar komen eigenlijk alleen in het wild voor. Hun vacht is waterdicht en de wol dus ook. Een omslagdoek van viruñawol straalt in Bolivia autoriteit en rijkdom uit.

soorten garen

 Acryl

Acryl is geen natuurproduct. Meestal is het daarom ook een stuk goedkoper (iets met het niet voeren van schapen en een stuk schonere productie, dus minder werk). De kwaliteit kan daarom ook heel erg verschillen, er zit niet zoals bij wol of katoen een soort basis omdat er een product is waar vanuit gewerkt wordt. Acryl hangt qua eigenschappen een beetje tussen wol en katoen in. Het houdt wat meer warmte vast dan katoen, terwijl het wel iets meer flexibiliteit heeft. Ik vind acryl vooral fijn om te gebruiken voor kussen en knuffels. Het voelt fijn en ziet er mooi uit.

soorten garen

Dan nog twee garen die minder vaak voorkomen: zijde en linnen. Allebei zeer luxe garen, van dierlijke en plantaardige afkomst respectievelijk. Ik heb nog nooit met deze garen gehaakt, al staan ze nog wel hoog op het lijstje. Ze zijn zeer luchtig en vooral geschikt voor kledingstukken omdat ze mooi in vorm blijven. Tegenwoordig kunnen de kwaliteiten als glans en kleuren steeds meer nagemaakt worden met acryl en katoenmix waardoor je eigenlijk nog maar weinig 100% garen van deze soort kunt vinden. Maar als je ooit de kans krijgt, ik zou het je zeker aanraden.

soorten garen

 

Met welk garen haak jij het liefst?

Rinske
Door

Rinske

op 11 Mar 2017

Ik gebruik het liefst een garen waar wol in is verwerkt. Acryl blijft vaak aan mijn handen haken bij het haken en breien. Garen waarin wol is verwerkt voelt veel zachter, en het doet echt eer aan je werk.

Chantal
Door

Chantal

op 12 Mar 2017

Ik ben een tijdje geleden begonnen met een omslagdoek van een puur linnen garen. Ik moet zeggen, het haakt heerlijk en wordt prachtig. Het garen dat ik heb is alleen wel heel dun dus het schiet niet hard op. Als je eens iets moois tegen komt, zou ik het zeker proberen

Gea
Door

Gea

op 12 Mar 2017

Ik mis in dit artikel wat duurzame garens zijn. Onder duurzaam versta ik o.a. goed voor milieu en met eerlijke arbeidsomstandigheden. Waar kan ik deze informatie vinden?

Lara
Door

Lara

op 17 Mar 2017

Hoi Gea, heel goed punt. Ik zal er eens wat onderzoek naar doen en er snel een blog over publiceren.

Jacquelinevandruten@gmail.com
Door

Jacquelinevandruten@gmail.com

op 23 Mar 2017

Onlangs heb ik bij De Afstap in Amsterdam (google maar eens) een kleine koon zijde gekocht, 450m/100% zijde in meerdere kleuren verkrijgbaar. Het is heel dun en een beetje onregelmatig garen... maar wel hèèl mooi 😊

Lara
Door

Lara

op 31 Mar 2017

Hey Jacqueline, bijzonder slechte tip, nu word ik weer veel te nieuwsgierig. Ik ga snel eens kijken! Groeten, Lara

Reactie plaatsen