Natuurlijke breigaren: een kleine gids - Breiclub.nl
Natuurlijke breigaren, een kleine gids

Vandaag: een kleine gids in de natuurlijke breigaren. Door de vele soorten garens die te koop zijn kan er al eens verwarring ontstaan.

Waarvoor gebruik je welke garen en welke eigenschappen hebben de verschillende soorten breigaren?

In deze blog zal ik jullie wat inzicht geven in de vele verschillende soorten natuurlijke breigaren. Zo kun je uiteindelijk zelf gemakkelijk kiezen welke natuurlijke breigaren je wilt gebruiken!

Wol

Het meeste bekende garen is denk ik wel wol. Als het een koude winter is grijpen we allemaal naar onze wollen sweaters om lekker warm te blijven. Van nature heeft wol een ecru kleur, maar deze wordt natuurlijk in allerlei soorten kleuren geverfd.

wol Jill gesponnen kleinWol komt zoals iedereen wel weet neem ik aan, van het schaap. Het houdt de dieren warm in koude periodes, dus ons ook!

Dit garen heeft een wat grovere vezel, dus af en toe kan het een beetje krabben of jeuken als je hier gevoelig aan bent. En ook door de soort vezel kan je sweater en dergelijke snel gaan pluizen. Daarom was je deze kledingstukken ook het liefste niet te vaak, en als je ze wast met de hand en zorg voor geen snelle temperatuurveranderingen (zoals in een wasmachine).

Je kan een wollen trui dus wel warm wassen, maar let hier echt mee op. Ook nooit draaiend uitknijpen maar heel voorzichtig zijn en altijd plat laten drogen op een badhanddoek bijvoorbeeld. Zo heb je lang plezier van je favoriete pullover!

Andere soorten wol

  • Merino:  Dit is een ander ras van schapen, deze wol is heel zacht en aangenaam om te dragen.
  • Alpaca: Afkomstig van de Alpaca lama.
  • Angora: Angorawol komt van Angorakonijnen, dit is de hele pluizige en ‘fluffy’ variant. Helaas worden deze dieren niet altijd even goed behandeld en hierdoor wordt angorawol steeds minder gebruikt.
  • Mohair: Lijkt sterk op angora maar is afkomstig van de angorageit, is zeer glanzend en luxueus en dus hierdoor ook aan de dure kant.
  • Kasjmier of Cashmere: Dit is wellicht de duurste wol, vooral omdat de Kasjmier geiten enkel in Azië gekweekt worden en de hoeveelheid wol die men kan verkrijgen per dier zeer laag is. Kasjmier voelt heel zacht aan en is heerlijk warm!

natuurlijke breigaren

 Hemp

natuurlijke breigaren 1

Hennep of hemp is afkomstig van de hennepplant. Wees maar gerust, dit is geen marihuana, de vezels worden gemaakt uit de stam van de plant. Deze plant wordt al heel lang gebruikt voor onder andere touw en dus ook textiel te maken.

Het is heel stevig en wordt veeleer gebruikt in placemats, tassen en matten. Maar soms wordt het ook verwerkt in kledij hetzij in kleinere percenten.

Katoen

natuurlijke breigaren

Katoen is een hele zachte vezel die gemaakt wordt uit de katoenplant. Dit garen laat de lucht goed door en is uitermate geschikt voor een licht, zomers jasje. Net omdat de vezel zo zacht is, is de elasticiteit miniem. Naast gewoon katoen bestaat er ook nog ecokatoen, deze is gekweekt zonder schadelijke meststoffen en pesticiden.

Linnen

natuurlijke breigaren

Dit stugge garen is afkomstig van vlas, welbepaald vezelvlas. Het is niet echt elastisch en er komen in gewone kleren zeer snel kreuken in die zelfs na veelvuldig plooien er kunnen voor zorgen dat de vezel breekt (bijvoorbeeld bij dikwijls de vouw erin te strijken).

Puur linen wordt, net zoals hemp, nooit gebruikt om te breien, maar gemengd met een andere soort garen om te zorgen voor meer stevigheid.

Zijde

natuurlijke breigaren

Dit is de enige natuurlijke garensoort die niet afkomstig is van planten, maar gemaakt wordt door kleine insecten en soms spinnen. De zijderupsen maken er hun cocon van waar ze verder evolueren naar een vlinder. Helaas, om deze draad  los te kunnen winden moet de rups worden gedood.

Daarna wordt de lijm tussen de draden verwijdert en de draad weer afgewonden. Op één zo’n cocon kan wel 3500 meter draad zitten waarvan uiteindelijk ongeveer 1500 meter bruikbaar is. De zijdespin maakt haar web uit zijdedraad.

Zijde is heel sterk en elastisch en is warm bij kouder weer en frisser bij warm weer. Deze stof is zeer gevoelig aan warmte en zon, dus nooit laten drogen in de zon! Zijde heeft zeer veel toepassingen zoals beddengoed, sjaals, kledij enzovoort.

Natuurlijke breigaren

Omdat de meeste van deze garens duur zijn of niet goed alleen gebruikt kunnen worden, wordt er veel gebruik gemaakt van mengelingen, bijvoorveeld wol en katoen om een iets lichtere samenstellig te krijgen, en dit is zeer uiteenlopende percenten. Ook worden veel mengelingen gemaakt met de syntetische vezel acryl, ook om de prijs te drukken.

Hopelijk hebben jullie iets bijgeleerd en heb je iets aan mijn tips. Heb jij nog tips voor het behandelen van natuurlijke vezels? 

 

Anja
Door

Anja

op 29 Aug 2014

Erg fijne en nuttige informatie

'm(i)e'
Door

'm(i)e'

op 29 Aug 2014

doet me terugdenken aan die mooie dikke warme knalrode trui die ik breide in dure echte wol en die na 1 wasbeurt zo gekrompen was dat ik hem weggaf aan een kind van 12. balen hoor! Maar het doet me ook terugdenken aan mijn kindertijd toen ik samen met mama en papa zelf wols pon op het spinnenwiel. Ik heb het sindsdien nooit meer gedaan maar heb nog altijd zin om het nog eens te proberen ! Ik lees hier en daar wel eens over bamboe garen . Is dat echt van bamboe gemaakt of gewoon een merk ?

Freya
Door

Freya

op 31 Aug 2014

Dat is echt zonde he, als dat gebeurt. Heb ik ook eens gehad met en blauwe trui, alleen was hij dubbel zo groot! Ik heb eens gezocht naar bamboegaren, en inderdaad het wordt gemaakt van de plant bamboe. Hier is een linkje met meer informatie: http://knitting.about.com/od/yarn/a/bamboo_yarn.htm Groetjes Freya

Vivian
Door

Vivian

op 07 Jan 2024

Ik draag momenteel m'n warme sjaal gebreid uit melkwol. Heerlijk zacht ook 😊

Reactie plaatsen