Top 5 haakbenodigdheden - Breiclub.nl
Top 5 haakbenodigdheden

Haken is een geweldige hobby en ik doe het al jaren, maar wat heb je nou allemaal precies nodig als je ermee wil starten? Ik heb voor jullie deze week een top 5 gemaakt met haakbenodigdheden waarvan ik vind dat ze niet mogen ontbreken als je start met haken.
Allereerst zou ik adviseren om bij de action, blokker of xenos een opbergbox aan te schaffen ongeveer het formaat van een grote lunchbox, zodat je daar al je haakbenodigdheden in op kunt bergen. Dit is niet noodzakelijk, maar wel heel overzichtelijk vooral als je net zo’n chaoot bent als ik.

Nu ik dit met jullie gedeeld heb volgt hier nu mijn top 5:

1. Haaknaalden: Je hebt ze in verschillende soorten en maten.
De meest gebruikte soorten zijn gemaakt van aluminium, ijzer, plastic en hout, zelf gebruik ik aluminium haaknaalden van het merk Drops Pro Circus en ben hier zeer tevreden over zeker gezien de prijs/kwaliteit verhouding.

haakbenodigdheden-2
De gangbare haaknaald maten zijn 2.0mm tot 6.0mm, deze zijn vaak in een set aan te schaffen. Toen ik begon met haken heb een compleet setje ijzeren haaknaalden van de action en zeeman gekocht en dat is ook prima om mee te beginnen, alleen als je van plan bent uren te gaan haken is een haaknaald met ergonomisch handvat velen malen prettiger en echt de moeite waard om in te investeren.

De grotere maten beginnen vanaf 6.5 mm en lopen tot en met 20.0 mm.

De regel geldt: Hoe dikker de draad, des te groter de haaknaald.

2. Een schaar: Het is misschien vanzelfsprekend, maar je zal de draad toch een keer door moeten knippen en een gewone huis/tuin en keuken-schaar voldoet prima.

3. Steekmarkeerders en toeren/stekenteller: Niet iedere haakster of haker zal dit noodzakelijk vinden, maar het is verschrikkelijk handig vooral als je amigurumi gaat haken.

haakbenodigdheden-4
Een stekenmarkeerder is een klein clipje waarmee je dus letterlijk een steek kan markeren zodat je weet waar je bent gebleven. Dit is heel handig wanneer je in het rond haakt en je dus de eerste steek markeert zodat je weet wanneer je gehaakte toer is afgerond.

Zo heb je ook nog de stekenteller, dit is een handige accessoire waarmee je het aantal toeren dat je hebt gehaakt bij kunt houden deze heb je zowel digitaal als gewoon handmatig.

4. Borduurnaalden: Deze heb je nodig om je werk netjes af te werken,details op je werk te borduren of onderdelen aan elkaar te naaien.

haakbenodigdheden-1

Borduurnaalden heb je vaak in verschillende maten, zelf heb ik een grote, middel en kleine en het verschil met een gewone naald is dat een borduurnaald een stompe punt heeft en dus ideaal is om je werk mee af te ronden zonder in je vingers te prikken.

Ze worden ook gebruikt om onderdelen van een amigurumi aan elkaar te naaien.

5. Garen: Dit is natuurlijk onmisbaar en de keuzes aan garen zijn oneindig.

Zo heb je verschillende soorten garen waaronder: Acryl, katoen, polyester, alpaca, wol, zijde, mohair, polyamide, micro vezel en viscose. Er is heel veel keuze, maar toch zijn de meest gebruikte garens van acryl en katoen.
Acryl garens zijn een prima keuze om mee te beginnen, ze hebben een wol look zonder de nare kriebels en ze zijn relatief goedkoper dan katoen.

Katoen garens zijn duurder maar het blijft langer mooi en zelf vind ik katoen ook meer kleur echt, het gaat niet pillen zoals dat bij wol en acryl garens vaak wel gebeurt.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen maar ik ben ook heel benieuwd naar wat volgens jullie  absoluut niet mag ontbreken in je haak uitrusting?

Diny van Beek
Door

Diny van Beek

op 22 Nov 2016

Hallo Babette. Graag wil ik stekenmarkeerders,pompon maker Large ,haaknaald 12,0mm en de haakbijbel kopen.Waar kan ik dat zo goedkoop mogelijk kopen?

Reactie plaatsen