Page content

Zoveel keuze aan garens …

article content

Zoveel keuze aan garens …

Er is zoveel keuze aan garens op de markt… maar hoe kies je het soort garen uit? Welke soort garen gebruik je nu bij welk project? Dat blijft altijd erg lastig vind ik. Toch heb ik wel bepaalde richtlijnen die ik zelf gebruik. Het ene soort garen is goed voor amigurumi haken, een andere soort weer beter voor kleding enz. 

Katoen

Er zijn veel soorten merken katoen op de markt. Het leuke van de vele merken is, dat je daardoor enorm veel kleuren hebt. Als de looplengte van de bol ongeveer gelijk is, kan je de merken zelfs goed met elkaar combineren.

Zo kan je bijvoorbeeld catania, phildar coton 3, by clair, rio enz allemaal door elkaar gebruiken. Alle soorten garens hebben ongeveer dezelfde dikte en looplengte.

Toch zit er wel wat verschil in. Catania is iets dichter getwijnd, Phildar is wat zachter enz. Maar ikzelf merk het niet zo bij het haken.

Katoen is echt ideaal voor het haken van amigurumi’s of knuffels. Het pluist niet zo, waardoor eht ideaal is voor kleine kinderen (die alles graag in hun mond stoppen) en het blijft mooi.

Katoen kan ook goed gewassen worden. Katoen kan gebruikt worden voor het haken van dekens. De deken wordt alleen wel vrij zwaar. Voor kleding is het ideaal. Het is niet enorm warm, en neemt goed vocht op.

Acryl

Acryl wordt vooral veel gebruikt voor dekens. Het is lekker licht en vrij warm. Dat kan ook een nadeel zijn, want je kan er van zweten.

Van acryl zijn er enorm veel soorten op de markt. Mijn ervaring is dat er bij acryl erg veel verschil in kwaliteit zit. Wat je merkt tijdens het haken, maar ook tijdens het gebruiken van het gemaakte product.

Ik kies er daarom voor als ik met acryl haak, om toch voor de betere/duurdere merken te gaan. Ik werk wel eens met acryl, maar het heeft niet mijn voorkeur.

zoveel keuze aan garens

Wol

Wol is heerlijk voor kleding en omslagdoeken. Het is lekker warm. Het nadeel is wel dat het wat lastiger is met wassen. Ikzelf werk niet met wol, omdat ik er helaas allergisch voor ben. Maar vind het wel erg mooi.

zoveel keuze aan garens

Mengsel

Er zijn ook diverse merken die mengsels hebben. Dat kan bijvoorbeeld katoen-acryl zijn of wol-acryl. Ik vind dit ideaal. Zeker de katoen-acryl mengsels.

De kleur is mooi en doordat het een mengsel is, is het vaak wat lichter dan alleen katoen. De mengsels gebruik is zelf graag in kleding. Al kan je het ook gebruiken bij knuffels/amigurumi haken. Een bekend mengsel is bijvoorbeeld unikat garen, of stone washed garen. 

zoveel keuze aan garens

E-book "42 brei- en haakpatronen!
GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Renske
RenskeCreatief: Ik ben Renske, ik ben 35 jaar en moeder van 2 zoons. Naast het werken in de zorg heb ik mijn eigen online handwerkwinkel: RenskeCreatief. Als kind ben ik opgegroeid in een creatief gezin, waarbij mijn moeder altijd veel met stofjes en draden bezig was. Ik heb een aantal jaren enorm veel kaarten gemaakt, tot ik een jaar of 8 terug het haken ontdekte. Hierin kon ik echt mijn ei kwijt. Het haken bracht me enorme rust en ontspanning in het drukke leven wat we hebben. Ik haak veel verschillende dingen, van knuffels tot dekens, van kleding tot versiering. Ik haak uit boeken, uit bladen, patronen van internet, en soms mag ik patronen van bekende ontwerpers testen. Ik vind het leuk om af te wisselen en heb eigenlijk altijd teveel projecten op de naald staan. Af en toe ontwerp ik en maak ik van die ontwerpen patronen. Ik vind het leuk om andere mensen te inspireren en ideeën te geven. Dit doe ik via mijn blog, maar ook op facebook, pinterest, instagram en twitter. mijn blogpagina is: http://renskecreatief.blogspot.nl/

Comment Section

0 reacties op “Zoveel keuze aan garens …

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.