Als je door de schapen de wol niet meer ziet: een handleiding
Als je door de schapen de wol niet meer ziet: een handleiding

Als je door de schapen de wol niet meer ziet: een handleiding

Katoen, acryl, wol, mohair, alpaca, merino… met al die mooie kwaliteiten zie ik af en toe door de bomen het bos niet meer! Vandaag neem ik jullie mee door de bekendste garensoorten en vertel ik je ook gelijk waar je al die verschillende garens voor kunt gebruiken! 

Wol

Hoewel dit in de volksmond de meest gebruikte term is voor allerlei soorten garens, is maar een klein percentage van de gangbare bolletjes 100% wol. Hoewel echte wol heel mooi is, zitten er ook nogal wat nadelen aan.

Voordelen:

 • het garen is compleet natuurlijk. Als je niet van synthetische garens houdt is dit een goede optie
 • wol isoleert goed tegen de kou, maar is niet zwaar.

Nadelen:

 • Wol heeft de neiging terug te gaan naar zijn oorspronkelijke vorm. Lastig dus met wassen!
 • Wol kriebelt en jeukt. Een veel gehoord bezwaar. Bij sommige kwaliteiten is dit ook echt zo. Wil je dit voorkomen, kun je het beste kiezen voor merino-wol.

Geschikte projecten:

Wol is vooral mooi bij gebreide projecten. Denk bijvoorbeeld aan een mooie fair-isle omslagdoek. Het allerbekendste wollen item zijn natuurlijk sokken! Er zijn heel veel verschillende soorten sokkenwol op de markt, waarmee je vanzelf een leuk patroon krijgt.

Mijn favorieten:

Kies je voor een 100% wollen garen, is mijn advies om voor Merino-garen te gaan. Deze speciale wol is wat prijziger, maar écht de beste kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan Lana Grossa Cool Wool (big), of Lang Merino 120.

Katoen

Katoen is vaak een veilige keuze als je begint met haken of breien. Bij katoenen projecten kun je vaak je steken wat makkelijker zien dan bij andere kwaliteiten. Een goede starter dus!

Voordelen:

 • Katoen is goed verkrijgbaar, er zijn heel veel 100% katoenen garens, waardoor er ook een enorm kleurenpalet op de markt is.
 • Katoen heeft een mooie stekendefinitie. Je kunt je steken duidelijk zien, waardoor je project een stoere uitstraling krijgt.

 Nadelen:

 • Katoen is vaak erg zwaar, niet zo geschikt dus voor dekens of grote projecten!

Geschikte projecten:

Hét project bij uitstek voor katoen zijn amigurumi’s. Deze gehaakte knuffels worden vrijwel altijd met 100% katoenen garen gehaakt. Daarnaast is katoen erg gewild voor gehaakte en gebreide baby-haaksels. Denk bijvoorbeeld aan een schattig vestje of een mooi baby-dekentje. Doordat katoen niet of nauwelijks pluist en wel luchtdoorlatend is, een hele geschikte keuze.

Mijn favorieten:

Zoals ik al eerder zei, is er enorm veel keus in katoenen garens! Mijn favoriete katoenen garen is Yarn and colors Must-have. De grote kracht van dit laatste merk, is dat ze een kleurenpalet hebben van maar liefst 100 kleuren! Zo zit er altijd een kleurtje voor jou bij! Daarnaast hebben ze bolletjes van 50 gram garen, wat redelijk standaard is, maar ook bolletjes van 10 gram in dezelfde kleuren! Ideaal voor kleine projectjes.

Acryl

Naast katoen, is acryl de meest gebruikte kwaliteit voor garen. Wel een gevaarlijke, want er zit enorm veel verschil in de kwaliteiten van acryl. Als je een goed garen hebt, werkt het fantastisch, maar heb je een misser te pakken, is het verschrikkelijk.

Voordelen:

 • Acryl is vaak goedkoper dan ander garen en heeft vaak een lange looplengte (veel meters op een bol).
 • Acryl is lichter dan katoen, waardoor het erg geschikt is voor dekens.

Nadelen:

 • Acryl is niet luchtdoorlatend, waardoor het zweterig aan kan voelen.
 • Er is een enorm kwaliteitsverschil tussen de verschillende merken. Voor een goede kwaliteit, kies je het beste toch voor de wat duurdere bollen.

Geschikte projecten:

Zoals ik al eerder noemde, zijn grote dekens het meest gehaakt met acryl. Daarnaast worden grote amigurumi’s ook vaak gehaakt met acryl. Je krijgt dan een wat liever effect!

Mijn favorieten:

Mijn ultieme favoriet op het gebied van acryl-garens, is de Caron Simply Soft. Een goede tweede is absoluut Scheepjes Colour Crafter. Deze bollen van maar liefst 300 meter, komen in ontzettend veel kleuren en is een erg toegankelijk garen als je begint met haken.

Gemengd garen

En als je dacht dat we er al waren… nee hoor! Bovenstaande drie zijn de bekendste kwaliteiten, maar er bestaan héél veel kwaliteiten die een combinatie van deze drie bevatten. Best of both worlds om het zo maar te zeggen. Een hele bekende variant is een katoen/acryl-mix. Hierbij heb je de mooie stekendefinitie van katoen, maar het gewicht en de looplengte van acryl. Met deze garens is het vaak gewoon uitproberen wat je favoriet is.

Mijn favorieten:

Er zijn zó enorm veel gemengde garens dat ik makkelijk een artikel vol zou kunnen schrijven met mijn favorieten. Toch hoefde ik niet lang na te denken over mijn favoriet: Stonewashed en Stonewashed XL van Scheepjes.

Scheepjes Stone washed is een garen van 78% katoen en 22% acryl. Ik ben gek op de denim uitstraling van dit garen. Het geeft je project iets zachts en stoers tegelijkertijd. I like!

Natuurlijk zijn er nog veel meer garens. Andere samenstellingen, een vleugje zijde, alpaca of zelfs hondenhaar. Je kunt het zo gek niet bedenken. Mijn tip: Ga lekker neuzen op beurzen, webshops en je favoriete wolwinkel. Je ontdekt dan vanzelf jouw favoriet!

Wil je meer lezen, ik blog meerdere keren per week op www.sietsaandehaak.nl. De maandag staat daar in het teken van de mystery blanket. Wekelijks houd ik je op de hoogte van mijn vorderingen met twee dekens.

Daarnaast vind je me op facebook: facebook.com/sietsaandehaak en instagram: @sietsaandehaak.

Wollige groet,

Sietske

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 08 Oct 2017

Leuke blog! Ik heb juist wel een favoriete deken van katoen garen: niet te warm en ik vind het fijn dat het wat zwaarder is 😉 Ieder heeft een eigen voorkeur en er is inderdaad volop keuze! Groetjes, Akkelien

Reactie plaatsen