onmisbare omslagdoek, kun je zowel haken als breien - Breiclub.nl
De onmisbare omslagdoek

De onmisbare omslagdoek: Ik kan mijn kast niet meer voorstellen zonder omslagdoek. Ze zijn nu vier in aantal, vier kleuren en vier patronen. Dus tijd om mijn passie en inspiratie voor omslagdoeken met jullie te delen, en natuurlijk vooral waarom ze nuttig zijn.

Laten we dan eerst maar beginnen wat je allemaal met een omslagdoek kan doen. Ik vind het heerlijk dat je zo’n omslagdoek je zo lekker vrij laat. Ik heb toch altijd het idee dat je hem iets makkelijker aan en uit doet dan een vest. Maar hij is ook multifunctioneel. Doe je een jas aan, dan doe je hem er gewoon overheen.

Voor afgelopen kerst heb ik er een voor mijn zusje gehaakt voor in de auto, veel praktischer dan een jas en toch lekker warm. Ik heb mijn favoriete omslagdoek ook gebruikt als deken, kussen en soms zelf handdoek. Dat krijg je als je de wereld over cruiset met een rugzak.

Het fijne van een omslagdoek is ook dat je het met allerlei garen kunt maken. Zie ook mijn andere blog ‘Het doolhof van garen’. Afhankelijk van waarvoor, of voor wie je hem wilt haken. Ik ben zelf ongelooflijk fan van wol, terwijl mijn zusje toch liever katoen heeft en mijn moeder acryl heerlijk vindt. Volgens mij is die voorkeur dus niet genetisch aangelegd.

Dan als laatste, welk patroon ga je gebruiken? Nu, als we daarover beginnen, dan is het einde van de blog nog niet in zicht, want er zijn ongelooflijk veel patronen die je kunt haken in een driehoek. Of gewoon een vierkant die je dubbel slaat.

Maar dat is eigenlijk ook het leukste, want het hoeft niet altijd dezelfde vorm te hebben. Ook langwerpige brede sjaals, of ronde (half of driekwart) doen prima dienst als omslagdoek. Ik ben nog op zoek naar een mooi patroon om die te haken (en een tof garen).

Op mijn vorige blog vertelde Chantal in een reactie bezig te zijn met een omslagdoek van puur linnen. Een halfronde sjaal valt dan heel mooi door het dunne en fijne garen. Ik zeg, nieuw project in de maak.

Als ik weer eens op zoek ga naar een nieuw ontwerp, is het toch vooral een keuze van gewoon kiezen en doen. Want er is zoveel keuze.

Wel zou ik je willen aanraden om uit te gaan van de garen die je gaat gebruiken. Dekens kun je wel redelijk vaak omzetten naar een andere, smaller of breder garen (geen idee hoe je dat zegt, maar je snapt wat ik bedoel, stekenverhouding). Maar zeker met patronen doe je er goed aan wel een beetje trouw te blijven aan het oorspronkelijke idee als je een soortgelijk resultaat wilt hebben.

Een ananassjaal heeft een fijn patroon waar je niet met een 10 aan moet beginnen want dan ziet het er meteen heel anders uit. Zo heb ik de Southbay gehaakt met naald 3 en alpaca van Drops. Daardoor komt het patroon heel mooi terug. Aan de andere kant heb ik met naald 10 en garen van Lana Grossa een corner-to-corner gemaakt.

Daarnaast zou ik wanneer je verloopgaren gebruikt het patroon simpel houden. Dan zorg je ervoor dat er veel aandacht uit kan gaan naar de kleuren. Ik heb anders snel het gevoel dat de ‘logica’ van het patroon verloren gaat door de kleuren die overlopen.

Nog twee opmerkingen. Ten eerste is het leuke natuurlijk dat je een omslagdoek zowel kunt haken als kunt breien. Zo ken ik een supermooi ontwerp van Sally Melville op Ravelry: L’Enveloppe.

Mijn breikunsten zijn helaas niet zo goed, maar het is een schitterend ontwerp zeker voor een fijn verloopgaren. Een iets grotere variant is de Begonia Swirl van Carfield Ma. Een chic en toch ook alledaags ontwerp dat zowel over een T-shirt als een nette jurk gedragen kan worden.

Voor het haken is de Southbay en de Corner-to-corner bij mij wel echt favoriet. Maar op Ravelry, Pinterest en de rest van internet zijn zoveel dingen te vinden, dat het onmogelijk is om inspiratieloos te zijn. Zo heb ik voor mijn zusje, die studeert voor verloskundige, een driehoekige versie van ‘Call the midwife’ gehaakt met katoen.

De kans is natuurlijk wel groot dat je iets teveel inspiratie hebt. Onmogelijk zeg ik dan.

Dus heb je nog leuke suggesties voor een omslagdoek?

Ik lees ze graag, en ik weet zeker heel wat mensen met mij!

F visscher
Door

F visscher

op 26 Mar 2017

Ik heb gezocht naar de call the midwie. Gevonden. Hoe krijg je deze dan in een punt voor een omslag doek. Dit is op jullie foto niet te zien. Kun je mij dit uitleggen?

Lara
Door

Lara

op 31 Mar 2017

Beste F. Visscher, Ik ga het patroon voor jullie uitwerken. Hij zal snel langskomen op de blog. Hartelijke groeten, Lara

José
Door

José

op 02 Apr 2017

Heel erg graag Lara, ik ben nu bezig met call the midwife babydekentje, maar deze omslagdoek is prachtig, en idd hoe maak je hem schuin?

Sandra geertsma
Door

Sandra geertsma

op 09 Apr 2017

Nou dat was idd ook mijn vraag..hoe meerder je dan?

Annie Esselink
Door

Annie Esselink

op 27 Mar 2017

Hallo Lara, De omslagdoek op de foto waar je aan het water zit vindt ik heel mooi heb je daar ook een patroon van en welk garen er is gebruikt? Hgr Annie

Lara
Door

Lara

op 31 Mar 2017

Hallo Annie, Dank voor je leuke reactie. Hij ziet er ingewikkelder uit dan het is. Het is een omslagdoek gehaakt in de granietsteek, gehaakt vanuit het midden. Ik haakte met haaknaald 6 uit mijn hoofd en heb 6 bollen Julia van de Zeeman gebruikt. Hopelijk kun je daar wat mee, succes! Groeten, Lara

Annie
Door

Annie

op 21 Apr 2017

Dank je!

Annie
Door

Annie

op 21 Apr 2017

Hallo Lara, wat bedoel met; gehaakt vanuit het midden?

Nita Schipper
Door

Nita Schipper

op 27 Mar 2017

Goedemiddag, ik heb met zeer veel belangstelling naar de omslagdoek gekeken die je voor je zus hebt gehaakt!! Erg mooi, maar ik kan nergens het patroon vinden waar je er een driehoekige doek van kunt maken. Alleen maar een vierkante. Heb jij de beschrijving voor de driehoek en wil je die met mij delen?? daarnaast wil ik heel graag het patroon van het basisvierkantje van Call the Midwife!? Alvast bedankt!! Groetjes Nita

Lara
Door

Lara

op 31 Mar 2017

Hallo Nita, Ik zal snel het patroon voor je uitschrijven in een blog. Hou mijn blogs in de gaten en dan komt hij snel langs! Groeten, Lara

Diana
Door

Diana

op 09 Apr 2017

HalloFantastisch omslagdoeken ze zijn inderdaad multifunctioneel. ... tussen de mystery blanket door heb ik de mooie omslagdoek gehaakt in anderhalve week.... Patroon : Haakpatroon Omslagdoek Patroonnummer: 6141Is fantastisch geworden....het is een mooi snel en goed patroon en iedereen vind de kleurstelling fantastisch.Het volgende project wordt de midwife blanket.. . Voor het baby'tje dat in de zomer wordt geboren bij mijn broertje. Leuke uitdaging om voor zo'n klein hummeltje iets leuks te maken....en tegelijkertijd ga ik de virus sjaal voor mezelf haken. Mooi weer en haken gaan prima samen.Veel handwerk plezier op deze fantastische dag!!!!GroetjesDiana

Verberkt Mita
Door

Verberkt Mita

op 09 Apr 2017

Hallo,de omslagdoek kan ik idd niet meer missen en ben steeds op zoek naar leuke modellen.Ik ben gaan kijken bij Ravelty en direct model graag maken.Maar hoe moet ik te werk gaan om het patroon aan te kopen,dat weet ik dus niet.En aangezien ik de taal niet kan zou het misschien mogelijk zijn dat er hier uitgelegd word Hoe we dat moeten doen,ik veronderstel dat ik niet alleen ben met dit probleempje. Alvast bedankt en nog veel handwerk genot,Mita

Lara
Door

Lara

op 14 Apr 2017

Hallo Mita, ik zal je vraag in gedachten houden voor een volgende blog. Groeten Lara

Jolanda van Langen
Door

Jolanda van Langen

op 09 Apr 2017

Jammer dat ik mijn omslagdoek niet kan tonen hier want ik weet niet hoe ik hier een foto moet plaatsen

Lara
Door

Lara

op 14 Apr 2017

Hallo Jolanda. Nu maak je me nieuwsgierig. Misschien dat je hem kunt delen onder dit bericht op Facebook? Even zoeken op breiclub.nl. Ik kan helaas de link niet posten omdat ik zonder laptop zit. Groetjes Lara

Corina Nijssen
Elly
Door

Elly

op 10 Apr 2017

Hallo Lara, ik zou graag willen weten welke haaksteek je gebruikt hebt voor je omslagdoek. Vind hem erg mooi, groetjes Elly

Lara
Door

Lara

op 14 Apr 2017

Hallo Elly, het is de call the midwife. De blog met het stroom zal snel geplaatst worden. Groetjes Lara

Reactie plaatsen