Terug in de tijd - Punniken! - Breiclub.nl
Terug in de tijd - Punniken!

Terug in de tijd – Punniken … dankzij de inhoud van de dozen voor de Mystery Blankets 2015 van Breiclub.nl.

Wat een verrassing zat er in de dozen voor de brei- en haak mystery blankets 2015. En dan bedoel ik afgezien van het garen wat op zich al geweldig was.

Die verrassing bracht me terug in de tijd, naar mijn kinderjaren en natuurlijk wilde ik het onmiddelijk uitproberen. En ik had de slag meteen weer te pakken.

Degenen die meedoen met de mystery blankets 2015 weten natuurlijk allang waar ik op doel. Tenzij ze hun doos nog niet hebben ontvangen. Maar na 1 september moet dat toch wel het geval zijn en dan kan dit blog pas worden geplaatst. Tot die tijd houden we de inhoud van de dozen immers nog even geheim. ☺

PunnikenTerug-in-de-tijd-punniken-6

Waar het om gaat is dit punnikpopje met naald:

Vroeger punnikten we gewoon met een leeg garenklosje met een paar spijkers erop en dat ging prima. Tegenwoordig, zo ontdekte ik toen ik op zoek ging naar meer ideeën om met de gepunnikte sliert te doen, zijn er de prachtigste apparaten voor te vinden.

Maar daarover later meer.

Eerst maar eens zien hoe we punniken. Hier vond ik een duidelijke en schattig geïllustreerde beschrijving: http://roosjemijn.blogspot.nl/2015/08/punniken.html

Terug-in-de-tijd-punniken-8

En als we dat eenmaal te pakken hebben gaan we natuurlijk op zoek naar de mogelijkheden om iets leuks/moois te maken van de gepunnikte sliert.

Ik vond al snel een paar boekjes met leuke ideeën:

Dit zijn twee boekjes die wel op elkaar lijken. In Punnikpret staan echter slechts twintig diertjes, in Punnikfeest staan vijftig projectjes en nog veel meer variatie: dieren, poppetjes, accessoires (zoals een mandje en boompjes) en ook kerstversieringen.

En nog een boekje:

Terug-in-de-tijd-punniken-4

Volgens een recensie staan hier veel leuke ideeën in voor het punniken met een met 6- of 8-krammetjes klosje. En ons klosje heeft er slechts 4. Wel iets om aan te denken.

Op pinterest staan heel veel leuke ideeën, met name onder de zoektitels spool knitting en loom knitting, zoals:

Terug-in-de-tijd-punniken-5

My new Spool Knitter and a Celtic Heart, just one if many cool Spool Knitting projects!

ofTerug-in-de-tijd-punniken-9

 

 

Zo zijn er bv. ook ideeën om kralen te verwerken in je punniksliert.

Hoe je dat doet kun je hier lezen:

http://craftypod.com/2007/08/21/add-some-beads-to-your-spool-knitting-right-now

Terug-in-de-tijd-punniken-10

Dan zijn er tegenwoordig natuurlijk, want we hebben altijd haast, automatische punnikmolens.

Bij de beschrijving van zo’n molen las ik: Met de automatische punnikmolen **** word punniken kinderspel. De machine punnikt door middel van 4 beweegbare haken, die stijgen en dalen wanneer u draait aan de hendel.

Terug-in-de-tijd-punniken-7Kinderspel? Dat dacht ik toch niet. Voor mij is punniken op de oude manier, gewoon handmatig steek voor steek, het kinderspel uit mijn jeugd. En zo’n automatisch ding hoef ik niet, dan is het leuke er voor mij af.

Maar hier is hij:

En voor een nog grootsere aanpak zijn er rondbreimachines:

Terug-in-de-tijd-punniken-1

Zijn er onder jullie mensen die nog/weer punniken? En, zo ja, wat maken jullie dan?

 

 

 

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken. Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle; leuke producten te creëren. Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!
Jeff
Door

Jeff

op 20 Nov 2016

Ik heb ook net een punnikmolen aangeschaft en naalden 25 mm en dan moet ik alleen nog maar draaien want als ik met een klosje moet werken dan ben ik lang bezig voordat ik een deken kan breien

Reactie plaatsen
Your information is safe with us