Wat er bij een verhuizing al niet om de hoek komt kijken
Wat er bij een verhuizing al niet om de hoek komt kijken...

Wat er bij een verhuizing al niet om de hoek komt kijken...

Nou, bij de verhuizing die ons binnenkort te wachten staat en die eigenlijk gedwongen is omdat het hele complex gerenoveerd gaat worden en alle, meest oudere, bewoners dus moeten vertrekken, zijn er, ondanks de bepaald niet leuke situatie wel al leuke dingen opgedoken.

Nieuwe gordijnen

We zullen namelijk wel een aantal nieuwe gordijnen nodig hebben en ineens kwamen alle gordijntjes die ik in een ver verleden heb gehaakt weer naar boven. Wat was ik gehecht aan die gordijntjes!

Hier een gordijntje voor het raam van mijn slaapkamer. De foto is uiteraard niet genomen voor het gordijntje, maar voor mijn Dropje die bijna 20 jaar  mijn kameraadje is geweest en die nog steeds in mijn hart zit.

bij-een-verhuizing-2

Ik had ook een lang gehaakt gordijn hangen voor de deur naar de tuin. Dat gordijn heeft ontzettend lang dienst gedaan, ik denk wel zo’n 20 – 25 jaar. Mijn katten hebben er ook heel veel plezier van gehad, want die hingen er heel regelmatig in. Ik heb het een aantal keren zo goed mogelijk hersteld totdat het, ook naar mijn maatstaven die (gelukkig) niet heel hoog liggen, echt niet meer kon ☺

Hier een foto met mijn Ayla. En wederom: het gordijn kwam op echt niet op de eerste plaats, maar het geeft een indruk ☺

bij-een-verhuizing-1

Op zoek

Reden om op zoek te gaan naar patroontjes, want het begon te kriebelen om weer zelf gordijntjes te gaan haken. Niet acuut, maar wel als we eenmaal die verhuizing achter de rug hebben en weer een beetje op orde zijn. Tja, en hoe het dan met de Mystery Blanket breien en haken zal gaan? Geen idee. Misschien is het wel goed dat we niet weten wat de toekomst zal brengen.

Helemaal in

En tot mijn verrassing bleek het eigenlijk al een paar jaar weer helemaal in te zijn om gordijntjes te haken.

Dat ontdekte ik op dit blog. De nostalgie van die beschrijving: “Gordijntjes en randjes haken deden we jaren en jaren geleden, toen we ook veel groene plantjes voor de ramen plaatsten en de muren oranje en bruin schilderden. Ook nu weer willen mensen gordijntjes haken voor de ramen. Maar hoe doen we dat ook al weer.” ☺

bij-een-verhuizing-5

Filethaakwerk

Echt moeilijk is het volgens mij niet. Het is meestal een kwestie van filethaakwerk, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Het voordeel dat ik, en niet alleen ik, nu heb is dat we bv. via stitch fiddle (https://www.stitchfiddle.com/nl/) iedere afbeelding of foto die we maar willen kunnen omzetten in een filethaakwerkpatroon. En kruissteekpatronen zijn ook heel gemakkelijk om te zetten.

Heel veel uitleg en patronen kun je ook hier vinden: http://www.jessica-tromp.nl/hakenfiletgordijnen.htm

Misschien ga ik ooit deze nog wel maken:

bij-een-verhuizing-6

Andere patroontjes

Andere patroontjes die ik geweldig vond kwam ik tegen bij http://karinaandehaak.blogspot.nl/2012/12/de-herintroductie-van-het-gehaakte.html

Deze is toch prachtig! Blijkbaar ben ik toe aan wat kleur in mijn leven ☺

bij-een-verhuizing-11

En wat dacht je van deze:

http://karinaandehaak.blogspot.nl/search/label/gordijnen

bij-een-verhuizing-8

Nostalgie 

Maar tot mijn grote verbazing kwam ik deze weer tegen: http://hobbyloes.blogspot.nl/2012/07/gehaakte-gordijntjes.html

bij-een-verhuizing-9

Met als commentaar: “Er is één gehaakt gordijntje klaar. Uit het oude haakpatronenboekje van mijn moeder. Lekker ouderwets !”

Ouderwets of niet: ik vind het nog steeds een geweldig patroon.

En mijn verbazing werd nog groter toen ik hier in huis een aantal oude boekjes tegenkwam (ja, dat gebeurt bij een verhuizing):

bij-een-verhuizing-3

waarin ik al die oude patroontjes terugvond ☺ Geweldig!!!

Op Lindevrouwsweb  vond ik een uitgebreide beschrijving van een van die boekjes.

En al die patroontjes kun je vinden op de door haar genoemde facebookgroepen:

Haakgroep HaakMaarAan en Haakgroep Lindevrouwsweb ,

waar ik natuurlijk onmiddellijk lid van ben geworden.

En als je zelfs daar nog niet genoeg aan hebt zoek dan eens op http://www.bing.com/images/search?q=gordijntjes+haken&qpvt=gordijntjes+haken&qpvt=gordijntjes+haken&FORM=IGRE

of

https://www.pinterest.com/search/pins/?q=gordijnen++gehaakt&term_meta%5B%5D=gehaakt%7Ctyped

Hebben jullie al/weer van die “ouderwetse” gehaakte gordijntjes?

 

 

Judith Mellenberg
Door

Judith Mellenberg

op 11 Oct 2015

Hoi, wat een leuke blog. Het brengt veel nostalgie naar boven. Ik ben een kind van begin jaren '70 en ben dus opgegroeid met gehaakte kastrandjes, gordijntjes en tafellopers. Toe wij in ons huidige huis kwamen wonen, had de vorige bewoonster (een vrouw van 89 die overleden was) een gehaakt gordijntje voor het schuurraam hangen en die had de familie niet weggehaald. Wij ook niet, want ik vind het wel wat hebben. En wie weet, voor in een keuken of zo vind ik het heel geschikt!

Marie Bartels
Door

Marie Bartels

op 11 Oct 2015

Ik ben nooit gestopt met gehaakte gordijntjes! In de zomermaanden hangen er altijd gehaakte gordijntjes bij mij voor het raam. Kun je stiekem door naar buiten kijken. Om de 5 jaar haak ik nieuwe, meestal uit oude boekjes en tijdschriften. Ik ben 57 jaar en heb een behoorlijke verzameling haakboekjes. Ook de boekjes die jij hier boven laat zien. Maar de afgelopen 2 jaar heb ik gordijntjes hangen uit een oude Ariadne en laat die op mijn blog zien. "De Gelukkige Naaister" Het patroon wat nartuurlijk niet meer te koop is, is al ruim 75 keer opgevraagd. Mijn man verstuurd het dan per mail, een copy uit het blad. Er word inderdaad vaak naar gehaakte gordijntjes gegoogeld en me komt dus ook bij mij terecht. Nu ben ik toch benieuwd welke jij persies gaat haken. Het gordijntje waar de poes voor staat komt ik nog regelmatig tegen als ik naar mijn vriendin rij in Wormerveer, als je de binnenweggetjes neemt. Veel haak plezier! Groetjes Marie Bartels

Els
Door

Els

op 12 Oct 2015

Ik weet nog niet precies welke ik ga maken/haken. We moeten eerst maar eens verhuizen en aan het nieuwe huis wennen, dan krijg ik wel ideeën. Misschien wordt het wel weer dat gordijntje van jaren geleden. Maar ik ga ook nog eens op zoek op jouw blog.

Kelly
Door

Kelly

op 06 Nov 2016

Dag Els, Ik zit bij mijn oma op de bank en ze vraagt mij of ik eens wil kijken of ik het haakpatroon van haar valletjes kan vinden op internet. Nu zie ik boven aan deze pagina hetzelfde valletje/patroon. Heeft u toevallig het patroon nog en is het mogelijk om deze te krijgen van u?

Ria Meijer
Door

Ria Meijer

op 19 Feb 2017

Heeft u voor mij de beschrijving van bovenstaand valletje?

wilma
Door

wilma

op 17 Mar 2017

hallo wil je aub de beschrijving van dat valletje door sturen ik kan het nergens vinden

Wilna
Door

Wilna

op 14 Jan 2018

Hallo, ik ben al tijden op zoek naar dit patroon, omdat ik een deel ervan in een gehaakt gordijntje wil verwerken. Kunt u me aan dit patroon helpen?

Reactie plaatsen