Visserstruien - zijn helemaal in - Breiclub.nl
Visserstruien -  zijn helemaal in!

Visserstruien –  zijn helemaal in, en ik vind het fantastisch dat ze zo volop in de belangstelling staan, want ik vind ze prachtig!

Vette visserstruien

Die zijn op het moment te zien tijdens de tentoonstelling die is geïnspireerd op het boek van textieldeskundige Stella Ruhe, die op basis van oude foto’s van vissers met hun kenmerkende truien teltekeningen maakt waarmee de truien opnieuw worden gebreid. Waarbij wij van de Breiclub.nl het aandeel van Bianca Boonstra (ja, die van http://www.chefwol.nl/) niet moeten/willen vergeten!

Visserstruien-zijn-helemaal-in-2De tentoonstelling is te zien in het Maritiem Museum in Rotterdam t/m 22 november  2015 http://www.maritiemmuseum.nl/vette-visserstruien

Op de plek waar vroeger de zalmafslag was ontdek je in de tentoonstelling Vette Visserstruien hoe het vissersleven het ontwerp van de visserstrui bepaalde en hoe deze trui tot op de dag van vandaag een mode-item is.

Visserstruien-zijn-helemaal-in-5

Zelf een visserstrui breien?

Natuurlijk kan dat. Misschien zijn er wel meer, maar ik heb zelf nu drie boeken waarin de beschrijvingen staan voor echt prachtige truien. Met daarnaast heel veel informatie over de oorsprong van, de zoektocht naar, enz. enz. Alle drie aanraders.

Visserstruien-zijn-helemaal-in-4Ik begin even met: Truien bij de vleet

– een boek met Visserstruien uit de Zeeuwse Delta en hun verhalen, omdat ik hiermee weer echt in aanraking kwam met de visserstruien.

Zeeuwse Meebreideken

Ik kwam met het boek in aanraking doordat ik, alweer een hele tijd geleden, een aankondiging zag voor de Zeeuwse Meebreideken: http://zeeuwsevisserstruien.blogspot.nl/p/zeeuwse-meebreideken.html en http://www.tikkeltjezeeuws.nl/?zeeuwse-deken%2C159

Visserstruien-zijn-helemaal-in-7

De lappendeken van de foto hierboven is tentoongesteld als onderdeel van de expositie ‘Truien bij de Vleet’ in 2014.
De originele Zeeuwse deken is gebreid in 2014 door 15 verschillende personen in vier verschillende materialen. De deken bestaat uit 25 blokken. Deze 25 patronen komen van de 25 Zeeuwse truien zoals die tot het voorjaar van 2014 zijn terug gevonden.
De afgewerkte maat, gebreid op naalden 3.5 mm, bedraagt ca. 165 x 165 cm. Dit is echter afhankelijk van het gebruikte materiaal en de hand van breien.

Er was zo veel vraag naar deze Zeeuwse deken dat er een compleet patroon van werd gemaakt en er een meebreiproject werd gestart.

En die uitnodiging om mee te breien kon ik natuurlijk niet weerstaan

Dus heb ik meegedaan met het meebreiproject en het was leuk! Heeft me bovendien een prachtige deken opgeleverd.

Inmiddels is dat project beëindigd, maar het complete, losse, patroon is nu nog te bestellen via Ravelry (account niet nodig): http://www.ravelry.com/patterns/library/zeeuwse-meebrei-deken

Ook zijn er nog pakketten verkrijgbaar via http://www.tikkeltjezeeuws.nl/?zeeuwse-deken-pakket,162

En de facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/655045194617641/ is nog gaande.

Visserstruien-zijn-helemaal-in-8

Tegen het einde van het meebreiproject kwam het boek “Truien bij de vleet” uit (ik kon het niet nalaten het te kopen) en het complete patroon is, als één groot project, ook opgenomen in het boek. Dit boek is verschenen in juni 2015. Een aanrader wat mij betreft!

En dan zijn er natuurlijk de boeken Visserstruien en Visserstruien 2 van Stelle Ruhe:

Boeken die ik ook heb aangeschaft omdat ik het niet kon laten. En ik heb er geen spijt van.

Meer informatie over deze boeken, de oorsprong en de zoektocht, kun je vinden op http://www.stellaruheproducties.nl/

Ook dit zijn geweldige boeken met patronen van prachtige truien. In totaal zelfs 3 patronen uit Egmond aan Zee, en ja, wat doe je als je vader afkomstig was uit Egmond aan Zee en je broer daar zelfs weer woont??? Laten we daar hier verder maar niet op ingaan ☺.

Maar voorlopig heb ik meer dan genoeg te doen.

En afgezien van de fantastische patronen die in deze boeken staan, en afgezien van de tentoonstelling Vette Visserstruien, die ik eerder heb vermeld, is er nog een heel leuke actie aan deze boeken verbonden.

Doe mee met de leukste truien wedstrijd van Nederland!

Visserstruien-zijn-helemaal-in-3

Ga naar www.visserstrui.nl en stem op je favoriete visserstrui. De visserstrui met de meeste stemmen wordt in productie genomen en komt in 2016 in speciale winkels te liggen. Blue LOOP Originals giet samen met Stella Ruhe deze originele visserstrui in een eigentijds jasje van recycled denim en lamswol.

Uit alle stemmen trekken ze elke maand een winnaar van een leuke prijs. Voor een goed beeld willen ze natuurlijk zo veel mogelijk stemmen verzamelen en daarom wordt delen met vrienden gewaardeerd 🙂

Je kunt je stem uitbrengen door simpel op een van de 5 visserstruien te klikken.

Gewoon doen!

Ik heb gestemd op Hoorn omdat mijn moeder’s vader uit de omgeving Hoorn/Medemblik kwam ☺

Heb jij al gestemd???

elly van harten
Door

elly van harten

op 27 Apr 2016

het breien werkt verslavend,ik ben nu aan de vijfde trui begonnen.4x maal een vlaardingse en nu de trui van wierum

Rein
Door

Rein

op 10 Jun 2017

Zou u. Mijn dat. Patroon kunnen op sturen Vlaardingens schipper trui be dankt

Ria van Zuilen
Door

Ria van Zuilen

op 04 Jan 2018

Mevrouw, een vraagje, heeft u ook een patroon van een visserstrui voor een baby van 8 maanden.Ben heel benieuwd ik hoor het wel. Alvast bedankt voor uw medewerking,

f smals
Door

f smals

op 26 Oct 2019

Ik heb het boek vissers truien gekocht. Wil graag de urker trui 1 breien maar kom niet uit het patroon. Heeft iemand een volledige beschrijving hiervan?

Tascha
Door

Tascha

op 14 Aug 2022

Kun je ook een vissersvrouw door iemand laten breien?

Reactie plaatsen