Zo houd je je handwerk mooi - deel 1 - Breiclub.nl
Zo houd je je handwerk mooi! – deel 1

Zo houd je je handwerk mooi. Het haken of breien van een project is één ding, maar om het daarna mooi te houden is een hele andere klus! Het meeste leer je vanzelf, zoals het plat laten drogen van je merino trui zodat het niet gaat uitrekken bijvoorbeeld. Vandaag stel ik een heel ondergewaardeerd apparaatje aan jullie voor, namelijk de pluisjesverwijderaar!

Zo zorg je voor je handwerk foto 1

Huh, een scheerapparaat voor kleding?

Jawel, een scheerapparaat! Al wordt het de pluisjesverwijderaar genoemd ;) We kennen het allemaal, die vervelende pluisjes op kleding wanneer deze intensief wordt gebruikt. Als er wrijving ontstaat op je kleding, kunnen er zo pluisjes ontstaan bovenop de vezels van het materiaal. Bijvoorbeeld op sjaals, het zitvlak van een jurk, of de schouders van een trui (bijvoorbeeld als je vaak een rugtas draagt).

De kleding ziet er meteen wat ouder en verslonst uit. ‘Normale’ kleding draag ik dan vrijwel niet meer,maar met handgemaakte kleding is het natuurlijk heel jammer! Tadaa, en daar is dan de pluisjesverwijderaar, to the rescue! Dit geldt trouwens niet alleen voor kleding, maar ook voor tassen bijvoorbeeld.

Zo zorg je voor je handwerk foto 2

Laatst kreeg ik zo’n pluisjesverwijderaar, en ik besloot hem te testen! Ik kocht op een rommelmarkt een superschattig geborduurd brilhoesje, dat ik graag als etuitje voor mijn haaknaalden wilde gebruiken. Het had alleen erg veel pluisjes aan de zijkanten.. Perfect moment dus om mijn nieuwe apparaatje uit te testen. Hierboven zie je de staat waarin ik het etuitje kocht. Nog steeds mooi, maar het zag er niet meer zo verzorgd uit.

Zo zorg je voor je handwerk foto 3

Ik probeerde het apparaat uit aan één kant, en de pluisjes gaan echt goed weg! Het beschadigt de stof verder niet, al moet je oppassen bij de stiksels aan de naden. Als dat uitsteekt scheert hij het namelijk ook weg, en dan kan het gaan rafelen.

Zo zorg je voor je handwerk foto 4

En zo ziet het er nu uit! Mooi he? Dit ga ik zeker wel gebruiken op mijn truien nu, van tevoren was ik hier wat huiverig voor.. Wat als het de wol beschadigt! Maar nu ik weet hoe het ongeveer werkt heb ik minder angst om het op kostbaardere voorwerpen te gebruiken.

En jullie, hebben jullie wel eens zo’n pluisjesverwijderaar gebruikt? Wat vinden jullie ervan? Of hebben jullie misschien een andere tip hoe je voor je brei/haak-werk kan zorgen? Laat het ons weten in de reacties!

Reactie plaatsen