Kabels breien, maar dan makkelijk - Breiclub.nl
Kabels breien, maar dan makkelijk!

Kabels breien, maar dan makkelijk! Als je net begint met breien, is het breien van kabels iets wat je denkt dat je pas na heel lang oefenen zult kunnen. Eigenlijk zijn ze helemaal niet zo moeilijk!

Wat wel vervelend is, is dat je een extra naaldje nodig hebt om je steken op te zetten. Vandaag heb ik wat kabel-patronen die je zonder kabelnaald kunt maken!

De nepkabel?

Inderdaad, de nepkabel! Ik zag hem voor het eerst in een Engels patroon, waar ze het een mock cable noemen. Het was een patroon voor een paar sokken, waar ik normaal al enorm lang over doe, en nu moest er ook nog een kabel in! Je kunt je voorstellen dat het een hele opluchting was toen ik merkte hoe simpel deze kabel was.

Naast de kabel die ik toen in het sokkenpatroon gebruikte, heb ik nóg drie andere nepkabel-patroontjes voor jullie. Je kunt ze makkelijk toepassen in allerlei breiwerken. Denk aan mutsen, sjaals, kussens, truien..

Kabels breien maar dan makkelijk foto 1

Omdat je een nepkabel zonder kabelnaald breit, kun je hem niet zo breed maken als een echte kabel. Daarom zijn ze vooral leuk als opvulling aan de randen van een patroon. Hierboven zie je de vier verschillende nepkabels die ik voor jullie heb verzameld.

Kabel 1

Kabels breien maar dan makkelijk foto 2

Deze kabel is 2 steken breed, en bestaat uit 4 rijen per herhaling. Aan weerszijden van de kabel brei je net zoals bij een gewone kabel een aantal steken averecht. Die steken staan niet in dit patroon, dit patroon is enkel de kabel.

Rij 1 (goede kant): 2r
Rij 2: 2av
Rij 3: 2r.sambr., niet afhalen, 1e steek van linkernaald r.breien. Dit was de eerste steek van de twee steken die je samenbreit.
Rij 4: 2av

Kabel 2

Kabels breien maar dan makkelijk foto 3

Deze kabel is redelijk lastig, maar als je hem onder de knie hebt gaat het vanzelf. Net als de vorige kabel draait deze naar rechts. Hij is 3 steken breed.

Rij 1 (goede kant): 3r
Rij 2: 3av
Rij 3: Brei eerst de 3e steek van de linkernaald zonder af te halen, dan de 2e steek van de linkernaald zonder af te halen, en daarna de 1e steek van de linkernaald, allen recht. Haal daarna alle drie de steken van de linkernaald af.
Rij 4: 3av

Kabel 3

Kabels breien maar dan makkelijk foto 5Deze kabel is drie steken breed, en draait naar links. Hij is wat simpeler dan de kabels hierboven, maar toch heel mooi!

Rij 1 (goede kant): 3r
Rij 2: 3av
Rij 3: 1 afh., 1r, 1omsl, 1r. Afgehaalde steek over 3 laatste steken heen halen.
Rij 4: 3av

Kabel 4

Kabels breien maar dan makkelijk foto 5

Deze kabel is mijn persoonlijke favoriet! In het midden van de kabel brei je een omslag, waardoor er een klein gaatje vormt. Dat wordt in het Engels een eyelet genoemd, vandaar dat deze een eyelet cable heet. De kabel is 3 steken breed.

Rij 1 (goede kant): 1 afh., 2r, afgehaalde steek over de 2 laatste steken heen halen.
Rij 2: 1av, 1 omsl, 1av
Rij 3: 3r
Rij 4: 3av

Hadden jullie wel eens van de nepkabel gehoord, of zelfs er een gebreid?

MiniMystery_640x150

Geertje
Door

Geertje

op 23 Feb 2015

Ik zal graag de patronen willen ontvangen ,ze zijn zo mooi om tezien op het plaatje

Geertje
Door

Geertje

op 23 Feb 2015

Wat een handig patroon om kabeltjes te breien ,bedankt voor de uitleg ik ga het ook eens proberen . Groet Geertje

Nel
Door

Nel

op 25 Dec 2016

hele leuke steek om een babyvestje van te breien

Marga
Door

Marga

op 25 Dec 2016

mijn moeder breide -vroeger- mijn kniekousen en later die van haar kleindochter (mijn dochter) met deze steek

Janneke
Door

Janneke

op 25 Nov 2017

Het patroontje met het gaatje staat bekend als koffieboontje

Reactie plaatsen