Do’s en Don’ts bij het kiezen van een nieuw project
Do’s en Don’ts bij het kiezen van een nieuw project

Do’s en Don’ts bij het kiezen van een nieuw project

Do’s en Don’ts bij het kiezen van een nieuw project. Laatst kwam ik tot een schokkende ontdekking: 80% van de kleding en accessoires die ik zelf maak, draag ik niet!

Het is al jammer om een miskoop te doen in een winkel, maar met een handgemaakt item vind ik het nog tien keer zo erg als het dan maar zielig in de kast blijft hangen. Byebye dure wol, urenlang zoeken naar een patroon en dan nog eens het maakproces! Om dit te voorkomen heb ik een paar waardevolle tips voor jullie, zodat jullie dit niet hoeven te doorstaan!

Bij een haak- of breiproject staan twee dingen centraal:

  1. Het garen
  2. Het patroon

Het is niet alleen belangrijk dat het garen bij het patroon past, maar ook dat de afzonderlijke dingen bij jou passen. Vind je de kleur van het garen mooi? Past het model van het patroon bij jou? Dat soort dingen.

Tip 1: Koop géén garen zonder dat je weet wat je ermee gaat maken.

Als eerste een heel belangrijke tip: Koop géén garen zonder dat je weet wat je ermee gaat maken. Ik weet het, dit is een hele opgave. Ik heb zelf zóvaak garen gekocht, puur en alleen omdat ik dacht dat nu de tijd was om te kopen, en dat ik daarna niet meer de kans zou krijgen. Bijvoorbeeld: “Het garen is nú in de uitverkoop, dus de uitgerekende tijd om te kopen!”. Of ik kocht het garen meer als aandenken dan dat ik het echt mooi vond. Ik was bijvoorbeeld in Londen en Tokyo, waar ik garens kocht omdat die garens nergens anders te krijgen waren. Heb ik daar al wat mee gemaakt? Ehm…. Niet dus.

Begrijp me niet verkeerd, ik doe dit soort dingen zelf de hele tijd en vind het heerlijk. Maar ondertussen is mijn garenverzameling zo uit de hand gelopen, en gebruik ik er zo weinig van, dat ik anderen ervoor wil behoeden. Als je efficiënt garens wilt kopen, heb dan van tevoren dus een idee wat je graag wilt maken. Dat is punt één!

Tip 2: Kies een project dat bij je past.

Een gebreide jurk is fantastisch, maar zou je hem echt aantrekken? Veel mensen maken graag iets bijzonders, iets wat ze niet in de winkel kunnen kopen, maar pas daarbij wel op! Zorg dat het niet té bijzonder is dat je je er niet meer comfortabel in voelt. Heb je veel lange vesten en kabeltruien? Maak er dan eentje zelf! Je ziet sowieso wel dat het handgemaakt is, en bovendien voel je je er veel beter in. Vooral als je het vaak kan dragen, dan heb je meer het gevoel dat je moeite het waard is geweest.

Dos en Donts nieuw project foto 2

Tip 3: Wees praktisch

Kies het goede garen voor het project. Wees praktisch! Ik breide bijvoorbeeld een t-shirtje van acrylgaren. Het t-shirtje is qua model helemaal goed gelukt en past goed bij mij. Alleen was het acrylgaren door zijn pluizigheid veel te warm. Hoewel je een t-shirt draagt in de zomer, was het garen meer iets voor een winterproject. Het resultaat: ik draag het t-shirtje nooit. Wat zonde!

Ben dus voorzichtig met je garenkeuze. Wil je graag iets maken met angora of mohair (dat ik nogal vind kriebelen), maak dan geen shawl maar bijvoorbeeld een luxe broche. Zo zit het niet direct op je huid en kriebelt het niet. Kies voor zomerprojecten meer katoenen garens, en voor de winter lekker warme garens. Het is eigenlijk heel logisch als je erover nadenkt.

Dos en donts nieuw project foto 3

Tip 4: Kies de goede kleur

De goede kleur kan je project maken of breken. Ik maakte vorig jaar een vestje met katoen dat ik op internet had gekocht. Op de internetpagina stond als kleur: mintgroen. Ook op de foto leek het mintgroen te zijn! In het echt was het meer lichtblauw. Hoewel ik de kleur nog steeds mooi vond, zou mijn vestje er in plaats van fleurig pastel meer uitzien als een kledingstuk van een ijskoningin. Ik vind het nog steeds moeilijk om dingen erbij te matchen.

Bedenk dus van tevoren met welke bestaande kledingstukken je het haak- of breiwerk zou matchen. Dit is heel lastig, dat weet ik, maar het helpt je wel om in te zien of het in je garderobe zou passen.

Tip 5: Kies de goede maat

Dit is misschien een inkoppertje, maar: kies de goede maat! Bijna alle kledingpatronen zijn beschikbaar in verschillende maten. Neem de tijd om een proeflapje te maken en daarvanuit uit te rekenen wat de goede maat is voor jou. Soms valt een maat groter of kleiner uit, en bovendien breit of haakt iedereen anders. Met een proeflapje kun je er zeker van zijn welke maat je moet kiezen. Bovendien kun je bij bijvoorbeeld Ravelry kijken naar de ervaringen van andere makers, en zien wat zij voor maat hebben gemaakt.

Hebben jullie ooit achteraf spijt gehad van een garenkeuze, of een andere reden waarom een project niet helemaal geworden is wat je in gedachten had? Misschien heb je wel een tip voor andere lezers! Deel het met ons hieronder in de reacties.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 03 Jun 2015

Goede tips en herkenbare problemen. Waar ik nog al eens de mist mee in ga is dat ik richting het einde van een project al ga zitten kijken wat ik daarna wil maken en vervolgens ook al garen daarvoor koop. Gevolg: ik heb geen zin om mijn lopende project af te maken en begin alvast aan het nieuwe en zo heb ik meerdere projecten die ik uiteindelijk met frisse tegenzin af maak. Eerst een project echt afmaken en daarna iets nieuws uitkiezen zou handiger zijn.

Corrie
Door

Corrie

op 03 Jun 2015

Oeioeioei, wat een herkenbaar verhaal, ook ik heb vorig jaar een trui gebreid in een model wat ik al lang wilde hebben, de achterkant wat langer als de voorkant, hij werd in de rondte gebreid, maar wat had ik een fout garen erbij zeg, neon geel/grijs ik vod de kleuren zo mooi toen ik het kocht maar als ik de trui aantrek geef ik licht. Een ander project van heel veel werk was een cirkelvest, de kleuren mooi, maar de wol iets te stug waardoor hij niet mooi valt, alweer een kasthanger erbij. Gelukkig ook goede projecten gemaakt hoor

jacobien
Door

jacobien

op 03 Jun 2015

ook ik heb vaak garen gekocht zonder er echt een project bij te hebben of iets niet afgemaakt omdat het gaandeweg toch niet mooi werd. Gevolg: je zit met een garenvoorraad waar je niets mee doet. Ik ben in contact gekomen met een stichting die voor Roemenië aan het breien is. Die zijn dolgelukkig met alle restanten, of het nu volle bollen of kleine restantjes zijn. Zo komt het garen toch goed terecht. Misschien is bij jullie in de buurt ook zoiets?

Julie
Door

Julie

op 04 Jun 2015

Ik vond het belangrijk dat de dingen die ik maakte er niet "goedkoop" uit zouden zien. Ik maak vooral accessoires en dekens en kussens, en daarvoor wou ik nooit acrylgaren gebruiken. Totdat ik een keer gevraagd werd om een acryldekentje te haken, toen kwam ik er achter dat het superfijn is om mee te werken en ondanks dat je voor minder dan een euro al een flinke bol hebt, het er helemaal niet goedkoop uit ziet.

Reactie plaatsen