U+2705 Een poncho breien in 3 stappen - Breiclub.nl
Een poncho breien in 3 stappen

Heb jij ook zo’n zin in een poncho breien? Maar weet je niet hoe je dat moet doen? Lees dan snel door, ik leer je in deze blog hoe je zelf snel en gemakkelijk een poncho kunt breien!

Je hebt er geen patroon voor nodig, want de basis van een poncho zijn twee rechthoekige gebreide lappen. Het uiterlijk van de poncho wordt bepaald door het garen dat je gebruikt en de steken die je erin verwerkt.

Een poncho breien: stap 1

De basis van een poncho zijn twee rechthoeken. Er is geen onderscheid in maten, de afmeting van de twee rechthoeken is ongeveer 42cm (de breedte) en 76cm (lengte).

Als je de poncho groter wilt, bijvoorbeeld 45cm, dan moet de lengte ook 3cm langer worden. Dat wordt dan dus 79cm.

Nu je weet wat de basis is, kun je zelf variëren in uiterlijk van de poncho. Voor de zomer kun je een katoenen garen gebruiken en een mooie steek gebruiken. Of een mohair garen met een ajourpatroontje. Hierdoor krijgt de poncho een heel luchtig uiterlijk.

Ook is het mooi om kabels in te breien, waardoor de poncho er stoer uit ziet. In dit voorbeeld heb ik Olympia van Lana grossa gebruikt. Een dik, wollen wintergaren dat gebreid wordt op naalden 10. In stap 2 leg ik uit hoe je de rechthoeken aan elkaar naait.

Een poncho breien: stap 2

Als je de twee rechthoeken hebt gebreid, moet de poncho in elkaar gezet worden. Leg hiervoor het ene deel met de korte kant tegen de lange kant van het tweede deel.

poncho breien

Naai het korte deel aan het lange deel. Nu ziet het er als volgt uit:

poncho breien

Vouw nu van het deel dat je met de korte kant aan het tweede deel hebt genaaid, de lange kant naar binnen. Vouw ook de korte kant naar binnen. Nu ziet het er zo uit:

poncho breien 3

Naai nu deze kanten aan elkaar. Klaar! Zo simpel is het.

Een poncho breien: stap 3

Het is ook leuk om franjes aan je poncho te maken. Dit gaat als volgt:

  1. Bepaal hoe lang je de franjes wilt hebben. Ongeveer 15cm is gebruikelijk. Maak van karton een malletje: knip een rechthoekje van de afmeting van de franje. Dus in dit geval: 15cm, de andere kant maakt niet uit.
  2. Wikkel garen om je kartonnen malletje.
  3. Knip aan één kant de draden door. Je hebt nu draden van 2x de lengte van de franje.
  4. Pak steeds zoveel draden als de franje dik moet worden. Als je bijvoorbeeld 3 draden pakt, krijg je een franje van 6 draden dik.
  5. Neem een haaknaald en steek deze door de rand van de poncho. Trek de draden voor de franje met de haaknaald door de rand. Niet helemaal doortrekken!. Haal nu de uiteinden van de draden door het lusje.
  6. Herhaal dit tot je helemaal rond de poncho bent gegaan.

Deel op je Twitter: Ik heb op @breiclubnl geleerd hoe je een poncho kan breien in 3 simpele stappen!

poncho breien 4

Heb je ook een poncho gemaakt? Laat het ons weten!

Masterclass banner sidebar

bertha
Door

bertha

op 13 Nov 2014

hallo ik heb een vraagje hoeveel steken heb ik nodig ik heb marl wol vd zeeman hoor van u grtjes bertha lanting

Maaike
Door

Maaike

op 02 Jun 2015

Dat is afhankelijk van de stekenproef. Op de wikkel van je garen staat welke pennen je nodig hebt en hoeveel steken je moet opzetten voor 10cm. Maak een proeflapje: zet het aantal steken op dat op de wikkel staat, plus een paar extra. Brei ongeveer 5 cm. Nu kun je meten hoeveel steken er bij jou op 10 cm gaan. Zijn dat er bijvoorbeeld 15, dan heb je voor 40 cm 60 steken nodig.

Julia
Door

Julia

op 21 Nov 2014

Bedankt voor deze fijne uitleg! Heb er mijn eigen draai aan gegeven en mijn allereerste poncho is een feit! Ik wou eigenlijk een foto toevoegen, maar heb geen idee hoe dit moet in een reactie.

Fenny
Door

Fenny

op 20 Dec 2014

Hoeveel steken moet ik opzetten voor de poncho

Jacquelien
Door

Jacquelien

op 15 Jan 2015

poncho breien steken opzeten

Fenny
Door

Fenny

op 27 Dec 2014

Fijn bedankt.

joke galliard
Door

joke galliard

op 10 Jan 2015

wil graag een poncho voor me dochter breien met hoeveel steken begin ik opte zetten alsvast bedank

Maaike
Door

Maaike

op 02 Jun 2015

Zie mijn reactie op dezelfde vraag

annelies
Door

annelies

op 11 Jan 2015

Hallo,Wil ook graag een poncho breien, en die van 2 rechthoeken lijkt mij te doen,voor een beginneling. Zie wel een maat staan van de rechthoeken, maar weet je hoeveel steken ik ongeveer moet opzetten als ik brei op 4/4,5.Bvd Annelies

Maaike
Door

Maaike

op 02 Jun 2015

Zie mijn reactie op dezelfde vraag

annelies
Door

annelies

op 28 Jan 2015

Heb hem inmiddels al 2 x gebreid, 1 met 3 kabels erin verwerkt ( 100 st op nld 4,5) en 1 keer in gerstekorrel maar strepen gebreid ( 70 t op nld 4,5)

tamar
Door

tamar

op 30 Jan 2015

Hoeveel bollen wol heb je ong nodig voor de hele poncho?

Christa Rieger
Door

Christa Rieger

op 07 May 2015

Goeie more, Ek woon in Suid Afrika en wil hierdie Poncho brei. Watter dikte naalde het ek nodig en as ek 'n dik tipe wol gebruik- hoeveel bolle wol gaan ek nodig kry. Ek sal dit graag so 40cm wyd wil he. Hoeveel steke moet ek dan ook opsit.

Maaike
Door

Maaike

op 02 Jun 2015

Dat hangt af van het soort garen en de looplengte op een bol. In mijn geval had ik 4 bollen nodig. Op deze bollen zit 100 meter, dus in totaal 400 meter. In de breiwinkel leggen ze je graag uit hoeveel garen je van een soort nodig hebt.

Ria
Door

Ria

op 30 Jul 2015

Hallo Maaike, Ik zou graag weten hoe u het zolang kan volhouden, ik ben in mijn tiener jaren begonnen met haken en breien, doordat ik er zo plezier aan beleefde heb ik daardoor nek en arm klachten eraan over gehouden. Zo nu en dan pak ik het weer op, maar nog geen kwartier later lijkt het of ik al uren bezig geweest ben, zo pijn in de schouders en armen, het brand lijkt wel. Ik ben ontspannen bezig dus niet verkrampt. Ik ben nu weer begonnen en prompt weer dezelfde houding en pijn, toch leg ik het geregeld neer. Wat doe ik verkeerd dat ik het niet zolang kan volhouden en een nek heb wat op steen lijkt. Misschien heeft u een tip voor mij? Ik hoop dat ik deze vraag hier mag plaatsen. Ik wil zo graag ook dagelijks er tijd aan besteden. Dank u wel!

Grijsje
Door

Grijsje

op 30 Oct 2016

Heb ook altijd zere schouders nek en armen van handwerken. Laatste tijd doe ik dit liggend op de bank met dikke kussens voor nek- en rugsteun. Gaat veel beter nu stuk minder pijn.

Lize
Door

Lize

op 23 Aug 2015

Ik zou deze poncho ook graag maken. Ziet er leuk en gemakkelijk uit. Ik heb een grote kledingmaat en ben toch wat bang dat deze poncho te klein zal zijn. Hoe weet ik wat de juiste maat is?

Ann
Door

Ann

op 08 Sep 2015

Hallo Ik wil graag een kinderponcho breien , ik ga dit patroontje uit testen :-) Dank je wel Ann

Wies van terheijden
Door

Wies van terheijden

op 16 Oct 2015

Hoi Maaike het is me niet geheel duidelijk of ik ook die kant die je aan de bovenkant op de foto ziet of ik die ook vast moet maken graag zie ik u advies tegemoet met vr groet wies van terheijden

kimberley
Door

kimberley

op 18 Oct 2015

Hallo,Ik zou graag willen weten welke steek je hebt gebruikt. Ik zie een trico steek en andere steek waarmee je dat gaten effect creëert. Is het een vorm van een ajoursteek? Zou je me dat uit kunnen leggen?

janet
Door

janet

op 02 Feb 2016

mooie poncho. Heb een breipatroon van Aldi (incl garen), met de ajoursteek met de lus (lus over 2 steken). Kunt u me uitleggen hoe deze steek gemaakt is. De beschrijving die ik heb. lijkt niet te kloppen nl, dus ik kom niet verder. Zou u me kunnen helpen?? Sorry, zie dat dit eigenlijk precies de vraag van hierboven is, maar ook nog geen reaktie op gekomen......

nathalie
Door

nathalie

op 25 Feb 2016

zou het mogelijk zijn om hier een kap aan te maken ? enig idee hoe ?

Alida
Door

Alida

op 14 Jul 2016

vraagje,. hoe veel steken zet ik op voor een poncho maatje 86 dank u wel

Mary
Door

Mary

op 21 Aug 2016

Leuke patronen alleen jammer dat de foto's alleen een streepje zijn.

Catja Beijerinck
Door

Catja Beijerinck

op 21 Aug 2016

Wat een leuke poncho! Helaas snap ik het laatste stukje niet: de lange kant naar binnen vouwen, betekent dat dubbelvouwen? En dan ook: de korte kant naar binnen vouwen.. Maar misschien zie ik het als ik het probeer. Ik zet hem op mijn to do lijst...

Lidia
Door

Lidia

op 25 Aug 2016

ik heb naalden nr tien gekocht en wol van de HEMA ga hem lekker grof maken met 42 steken opgezet

Lidia
Door

Lidia

op 31 Aug 2016

ik ben bezig met naalden no 10 en en dikke wol vind zelf erg leuk

Lidia
Door

Lidia

op 09 Sep 2016

zo de mijn e is klaar HEMA wol grote bollen 2 voor naalden nr 9 43 steken opgezet en franjes maken het af erg leuk geworden

Dlaanstra@upcmail.nl
Door

Dlaanstra@upcmail.nl

op 16 Oct 2016

Ik zoek een gratis breipatroon voor een kinderponcho mt 104. Wie kan mij daar aan helpen?

Jollie
Door

Jollie

op 20 Oct 2016

Hallo Maaike, Is die super mooie poncho ook te koop of te bestellen bij jou, heb helaas geen tijd om zelf te breien, hoor het graag

Marjolein
Door

Marjolein

op 29 Oct 2017

Geweldig idee! Ik wil de ponch gaan maken voor mijn kleindochters. Die zijn 1,5 en hebben maat 86. Dus hoeveel cm kan ik dan aanhouden?

Jeanny
Door

Jeanny

op 27 Nov 2017

Voor welke kledingmaat is de genoemde afmeting van 42 cm breed en 76 cm lang ongeveer?

Janssens joske
Door

Janssens joske

op 27 Nov 2017

Graag wil ik en poncho breien voor mijn kleidochter van 4 jaar . Graag had ik geweten hoeveel steken ik moet opzetten en de lengte dat ik moet breien wil breien met naalden nr 7 . Dank bij voorbaat

josefien
Door

josefien

op 17 Jan 2019

ik heb nld 8 en 4 bollen van 100 gr 53% wol en 47% acril, nu is mijn vraag is dit genoeg voor deze poncho of grotere naalden, bij de wol staat 5/ 5 1-2 en Usa 8/9

Ankie Nagelhout
Door

Ankie Nagelhout

op 27 Oct 2020

mooi poncho heb u Goed uit Gelegd ik Ga Het proberen ik hoop Dat het luk

Els Zijlstra
Door

Els Zijlstra

op 30 Sep 2022

Hoii, dank je wel voor je uitleg. Maak er regelmatig gebruik van.🥰🥰

Reactie plaatsen