Zo houd je je handwerk mooi! – deel 2 - Breiclub.nl
Zo houd je je handwerk mooi! – Deel 2

Zo houd je je handwerk mooi! Vorige keer hadden we het in deze rubriek over de pluisjesverwijderaar, waarmee je je handwerk mooi glad kan houden. Het is een handige gadget voor als je al wat langer plezier hebt van je brei- of haakwerk. Nu gaan we het hebben over iets dat goed van pas komt nét nadat je je werk hebt afgekant, namelijk: een goed wolwasmiddel!

Veruit het meest bekende wolwasmiddel hier is Eucalan, dus ga ik het ook voornamelijk hierover hebben. Verder bestaan er onder andere nog: Soak, Joha, Sheepish Grins en Kookaburra. Als je wat minder te besteden hebt kun je ook haarconditioner gebruiken, dit is zachter voor je garens dan gewone wasmiddelen en maakt je handwerk ook zacht.

zo houd je je handwerk mooi 2 foto 1

Waarom een speciaal wolwasmiddel?

Het gebruiken van een speciaal wasmiddel voor je garens heeft vele voordelen. Normale wasmiddelen zijn vaak niet zacht genoeg. Ze kunnen bijvoorbeeld de vezel beschadigen of de elasticiteit wegnemen. Het ergste vind ik als de wol ervan gaat vilten, maar dit heeft ook met de wrijving en de temperatuur van je water te maken. Hoe heter het is, des te erger het gaat vilten.

Tegenwoordig is, mede door de Scheepjes CAL 2015, het wasmiddel van Eucalan heel populair. Je kunt het zowel in de handwas als in de machinewas gebruiken, en hoeft er maar een heel klein beetje van toe te voegen aan het water. TIP!: Voeg niet meer toe dan nodig is, anders kan het middel alsnog je garen aantasten.

Je kunt het wasmiddel gebruiken om je handwerk mee te blocken, of om het erna mee te onderhouden.

zo houd je je handwerk mooi 2 foto 1

De voordelen op een rijtje

Hierbij noem ik de voordelen die Eucalan heeft voor je handwerk. Ten eerste maakt het je handwerk héérlijk zacht, en laat het de steken mooi uitkomen. De wol ontspant zich als het ware, waardoor je harde werk veel meer tot zijn recht komt. Het heeft een heerlijke geur (al is het ook verkrijgbaar in geurloze wasmiddelen), en is milieuvriendelijk. Bovendien zit er een soort anti-mot extract in, waardoor je handwerk beschermd is tegen motten! Je hoeft Eucalan niet uit je handwerk te spoelen, na het wassen kun je het een beetje uitknijpen en plat laten drogen, uit de zon.

Laatst heb ik zelf ook een fles Eucalan gekregen, en ik moet zeggen.. ik ben overtuigd!

zo houd je je handwerk mooi 2 foto 3

Hebben jullie ook een speciaal wolwasmiddel voor je handwerk? Welke gebruiken jullie? Laat het ons weten in de reacties!

Hermien Sluiter.
Door

Hermien Sluiter.

op 12 Jul 2015

Het wolwasmiddel dat ik gebruik is woolite of dreft. Omdat koud water niet bevorderlijk is , was ik handwerk op de hand zodat ook het spoelen met lauw warm en niet met koud water gebeurt

Reactie plaatsen