Lampenkap make-over - Breiclub.nl
Lampenkap make-over

Lampenkap make-over. Ik zie het de laatste tijd overal: zelf geknutselde lampenkappen! Ik zag lampframes met repen stof eromheen… lampenkappen gemaakt van doilies… maar ook veel gebreide en gehaakte lampenkappen!

Op het moment ben ikzelf aan het verhuizen en heb wat nieuwe lampen nodig. Dat is natuurlijk dé kans om er zelf een te maken! Ik deel graag enkele ideeën met je.

Wat heb je nodig?

Lampenkap makeover foto 1

Als eerste: een lampenframe. En dat is nog niet eens zo makkelijk als je denkt. Veel mensen hebben ontdekt dat lampenframes heel gewild zijn onder de hobbyisten, en ze zijn al lang niet meer voor een euro te krijgen! Ik heb zelf twee exemplaren via Marktplaats gekocht, voor 15 euro bij elkaar. Let wel dat hier nog niet de fitting en de lichtbron bij zit, maar die kun je makkelijk halen bij bijvoorbeeld de IKEA.

Haken, breien, of….?

Oké, en nu? Ga je een hoes haken, breien, of misschien nog iets anders? Er zijn zoveel verschillende manieren om het frame op te leuken, dat het nog wel even kan duren voordat je blij bent met je keuze. Wat een goede keus is hangt allemaal af van de vorm van het lampframe. Als je kap rechte zijkanten heeft, kun je prima een hoes maken van granny squares. Als je frame aan de bovenkant smaller is dan aan de onderkant wordt dit al wat lastiger, en kun je beter voor een ander design kiezen. Welke dan? Ik heb een paar ideeën voor jullie!

Lampenkap makeover foto 2

Afgelopen weekend was ik bij de H+H in Keulen, echt ontzettend leuk! Bij de stand van Phildar hadden ze wat lampenframes hangen. De één met draad omwikkeld, de ander met een gebreide hoes.. echt heel mooi. Misschien inspireert het jou ook wel!

Lampenkap makeover foto 3

Dit is een lampenframe waar granny squares goed bij werken. Als het onder wat krap is kun je die vierkantjes misschien wat groter maken, bijvoorbeeld met langere steken.

Lampenkap makeover foto 4

Bij deze kap gebruiken ze de waaiersteek, die ik een paar weken geleden uitlegde in het Stekenalfabet. Leuk idee! De beschrijving vind je hier.

Lampenkap makeover foto 5

Deze kap is lekker chunky! Het patroon vind je hier.

Lampenkap makeover foto 6

Lucy van Attic24 haakte ook een hoes voor haar IKEA-lamp! Neem hier een kijkje als je ook wel van een grote dosis kleur houdt.

Lampenkap makeover foto 7

Bij sommige lampen denk je niet 1-2-3 dat een gehaakte hoes gaat werken, zoals ik ook dacht bij deze bolletjes lampen. Maar het ziet er zelfs heel leuk uit, vooral als elke bol in een ander motief wordt gehaakt zoals hier.

Lampenkap makeover foto 8

Wauw, wat een kleuren! De creativiteit spat er werkelijk van af. Ze worden hier verkocht op Etsy.

Heb jij wel eens een interieuritem een haak- of brei-makeover gegeven? Vertel ons erover!

Tinie Houtzager
Door

Tinie Houtzager

op 04 Apr 2015

Wat een leuk idee. Ik heb al een tijdje een lamp staan waarvan ik de kap niet leuk vind. Dus nu inspiratie genoeg.

Annique
Door

Annique

op 18 Aug 2019

Ik vind de bolle lampenkappen ontzettend leuk. Ik heb gezocht of er ergens een patroon van te vinden is, of een patroon dat enigsinds in de buurt komt, maar ik kan niets vinden. Hebben jullie een idee waar ik dat uit kan halen?

Gerdie Riezebos
Door

Gerdie Riezebos

op 10 Mar 2024

Ik zie de foto's niet in de lampenkap makeover, de cookies heb ik geaccepteerd.

Reactie plaatsen