MoYa is mooi, ja - Breiclub.nl
MoYa is mooi, ja!

Kent u MoYa nog niet? Dat gaan we nu dan wel veranderen, denk ik.  Ooit door moeder en dochter gestart in Zuid Afrika; door twee dames met een groot ecologisch hart.  Zij produceren op ecologische wijze hun katoen, die ze in diverse diktes laten spinnen. 

De katoen wordt hand-geverfd, zowel in semi-solids als in multikleuren.

Het verven van katoen is absoluut niet makkelijk. Vooral als je besluit om daar zo min mogelijk chemicaliën aan toe te voegen.

hand-geverfd-misty-roseKatoen neemt de verf nogal lastig op, en heel eerlijk: mij is het zelf tot nu toe nog nooit gelukt om katoen echt mooi geverfd te krijgen. Laat staan om het fatsoenlijk te spinnen. Katoen is geen makkelijk materiaal.

Hester en Martine hebben daarin dus de juiste manier gevonden, om een mooi en goed geproduceerd product te krijgen.

De Nederlandse importeur voor MoYa is Scaapi.

Scaapi is het bedrijf van Michelle, die uit Zuid Afrika vandaan komt, maar ondertussen al vele jaren in Nederland woont. Zij was een aantal weken geleden bij mij op visite om haar garens voor te stellen.

Moya is daar een van – en in de loop van 2016 zal ik nog een aantal garens in de spotlight gaan zetten. Stuk voor stuk zeer de moeite waard.

Haar missie is om de mooie producten die uit haar land vandaan komen als ambassadeur in Nederland te promoten. En in maart 2016 komt men haar ook tegen op de H en H in Keulen.

Ik viel voor de kleuren.

hand-geverfd-pistachioNadat het ijs een beetje gebroken was, en bij het genot van een kop koffie kwamen de garens ter sprake, en op tafel.

Ik viel voor de kleuren van de semi solids van Moya. Eigenlijk wilde ik de cakejes garen direct houden, omdat er diverse projecten door mijn hoofd schoten, die ik direct zou kunnen maken. Michelle had op dat moment nog niet in de gaten, dat ze met een ontwerper te maken had. Dat was voor haar zeker een verrassing.

Voelen en zien – dat is het toverwoord bij het bepalen of een garen prettig werkt of niet.  Je moet per slot het garen wel een beetje leren kennen, voordat je het kunt aanbevelen.

En heel eerlijk; ik was nooit een voorstander voor het werken met katoen. Maar de MoYa is een prettige uitzondering. Het garen – handmatig gewonden in cakes van 50 gram ligt prettig in de hand. Door de strakke twist heb je een mooie ronde draad. Je prikt er met de naald dus niet door. Het is ook niet gemerceriseerd.

hand-geverfd-sandZoals ik al eerder schreef; geverfd met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Warm of koud…

Katoen – en vooral de gemerceriseerde katoen heeft de neiging om koud aan te voelen. Waardoor dat komt? Ik heb geen idee, maar ik vermoed dat de processen die het garen ondergaat tijdens het merceriseren daar verantwoordelijk voor is.

hand-geverfd-lilacWat mij direct opviel aan de MoYa is, dat het bolletje in eerste instantie neutraal aanvoelt. Na verloop van tijd neemt het de warmte van je hand over. Tijdens het werken met de Moya merk je dat maar al te goed – normaal moet ik haakwerk na verloop van tijd echt wegleggen, omdat ik last krijg van mijn handen. De MoYa katoen heeft dat effect veel minder; je kunt dus langer en met meer plezier door met wat je aan het doen bent.

Van mij krijgt MoYa dus een enorme pluim – niet alleen zijn de kleuren die ze verven prachtig, maar het is een absoluut prettig katoen om mee te werken! 

De Moya Whisper kost €6,79 per 50 gram en is onder meer verkrijgbaar bij Chefwol.nlhand-geverfd-silver

Reactie plaatsen