Gratis en makkelijk foto’s bewerken - Breiclub.nl
Gratis en makkelijk foto’s bewerken

Gratis en makkelijk foto’s bewerken. In een vorige blog van mij hadden we het over mooie foto’s maken. Maar bij mooie foto’s maken houdt het niet op! Meestal kun je je foto’s net nog wat extra’s geven door ze te bewerken op je computer.

Velen kennen het programma Photoshop, maar vandaag vertel ik jullie over een gratis alternatief, dat ook nog eens heel makkelijk in gebruik is!


Picmonkey

Ik heb het over de website Picmonkey. Via andere bloggers hoorde ik dat ze vaak gebruik maken van deze website, en dat dat hun goed beviel. Tijd om het eens te proberen, vond ik! Ik ging aan de slag, en vond dat het inderdaad heel makkelijk te leren was hoe je ermee om moet gaan. Ik zag snel resultaat in mijn foto’s, en daarom deel ik deze website ook graag met jullie. Ik ga het vooral over drie verschillende functies hebben: het bewerken van licht, het bewerken van kleur, en het maken van collages.

gratis en makkelijk foto's bewerken foto 1

Het bewerken van licht

Ook al heb je bij het maken van je foto gewerkt in vol daglicht, soms zul je toch nog zien dat je foto te donker is, of misschien zelfs wel te licht. Dit kun je makkelijk corrigeren met de Exposure-functie van Picmonkey. Als je op de website komt, klik je linksboven op ‘Edit’. Er komt een menu waar je je foto kunt kiezen, en daarna kun je beginnen. Dan zie je je foto, en links een balkje met opties.

Het vierde item in die balk is exposure, wat ‘belichting’ betekent. Als je erop klikt kun je met de balkjes schuiven totdat je foto licht of donker genoeg is. Wat ik meestal doe is klikken op ‘auto adjust’, dan kiest Picmonkey de goede belichting voor je foto. Vaak vind ik het heel mooi wat zij kiezen, en het is ook nog eens veel sneller. Als je tevreden bent, kun je je foto opslaan door te klikken op save.

gratis en makkelijk foto's bewerken foto 2

Het bewerken van kleur

Wat ik ook heel vaak doe, is de kleur bewerken. Dit is vaak nodig als ik de foto binnen met kunstlicht heb gemaakt. Dan is er vaak een oranje gloed, en die krijg je er met Picmonkey uit. Of misschien is de foto wel een beetje te flets, en wil je de kleuren beter naar voren laten komen.

Je opent weer een foto met ‘Edit’. Hier kies je in de linkerbalk het vijfde item, namelijk ‘Colors’. Net zoals met de functie Exposure kun je hier weer klikken op Auto Adjust. Als je een warme of juist een koude gloed uit je foto wilt halen, kun je schuiven met het balkje ‘temperature’. Als je kleuren te flets zijn of juist een beetje té aanwezig, schuif je met het balkje ‘saturation’ (verzadiging).

gratis en makkelijk foto's bewerken foto 3

Het maken van collages

Voor een blog maak ik vaak collagefoto’s, die vind ik zo leuk om te gebruiken! En met Picmonkey maak je ze ook erg makkelijk. In plaats van ‘Edit’ kies je nu ‘Collage’, en kies je de foto’s die je wilt gebruiken.

Je sleept je foto’s in de vakjes rechts. Mocht je meer vakjes willen hebben, of vakjes van een andere grootte, kun je links op het tweede menu klikken. Dit is op de bovenstaande foto omcirkeld met blauw. Hier kun je kiezen uit verschillende lay-outs, met vakjes die je weer kunt opvullen. Om terug te gaan naar je foto’s kies je weer het eerste menu, op de bovenstaande foto omcirkeld met rood.

En zo kun je al heel makkelijk mooiere en leukere foto’s maken! Oefen gewoon wat en probeer verschillende functies uit. Zo krijg je het het snelst onder de knie.

Bewerk jij wel eens foto’s? Heb je misschien nog tips, of gebruik jij een ander programma? Deel het hieronder!

Patricia
Door

Patricia

op 29 Jan 2015

Ik maak ook regelmatig collages voor mijn blog "de creatieve uil". Dit doe ik via collage.nl Dit is een gratis site. Ga ook eens bij Picmonkey kijken. De tips over hoe het beste te fotograferen zijn handig! Blijf ik toch lastig vinden. Als ik een close-up wil maken dan worden de foto's altijd onscherp. Hoe kan ik dit veranderen? Wellicht toch maar eens een andere camera aanschaffen?

Reactie plaatsen