U+1F4F7 Hoe maak je mooie breifoto’s en haakfotos
Hoe maak je mooie breifoto’s en haakfoto's?

Hoe maak je mooie breifoto’s en haakfoto’s? Op het moment zijn er heel veel mensen die zelf een klein bedrijfje hebben of spullen verkopen. Of misschien heb je wel een blog.

Wat daarbij heel belangrijk is, is het maken van goede en mooie foto’s. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Het is helemaal niet zo moeilijk, vooral niet als je mijn twee makkelijke tips opvolgt!

Foto’s kunnen een blog of webshop maken of breken. We zijn heel visueel ingesteld, daarom is het maken van mooie foto’s heel belangrijk. Want zeg nou zelf, heel stiekem beoordelen we een boek toch op de kaft!

Een product met een mooie foto kopen we nou eenmaal sneller dan een product met een minder mooie foto.

Mooie foto’s beginnen bij de camera die je gebruikt

Het begint allemaal bij de camera die je gebruikt, en dat hoeft helemaal niet zo’n dure te zijn. Met een compact camera kom je er ook al. Zelf heb ik een spiegelreflexcamera, een Canon EOS 1100D. Met UV-filter en SD-kaartje erbij kostte hij rond de 400 euro, dat valt eigenlijk ook nog best mee.

Vooral omdat ik hem niet alleen gebruik voor blog-foto’s, maar natuurlijk ook voor vakantiefoto’s! Van deze investering heb ik nu toch al drie jaar plezier van gehad, en hij gaat vast nog veel langer mee. Als je je camera een beetje kent is het tijd om je fotografiekunsten naar een hoger niveau te tillen. Dat doe je al snel met deze handige tips: Hoe maak je mooie breifoto’s en haakfoto's - foto 1

Tip 1: Fotografeer alleen in daglicht

De mooiste foto’s maak je met veel daglicht. Kunstlicht zorgt vaak voor een onnatuurlijke weergave van de kleuren. Zorg dus dat je genoeg licht hebt zonder dat je lampen aan hoeft te doen.

Ik fotografeerde eens onder een schuin dakraam, dat was perfect! Zo komt het licht van boven en heb je minimale schaduwen. Een bewolkte dag is de beste dag om foto’s te maken, zo is het zonlicht niet te hard, en heb je ook minder schaduwen. Wat je ook doet, gebruik geen flits! Echt nooit. Schakel hem uit op je camera voordat je foto’s gaat maken.

Als je foto’s iets te donker uitvallen kun je ze altijd nog bewerken op de computer, dat ze toch iets lichter zijn. In de winter heb je maar weinig tijd om mooie foto’s te maken, het wordt al zo snel donker! Rond 3 uur is het vaak al te donker voor goede foto’s, maak ze dus voor die tijd. Als je buiten gaat fotograferen heb je natuurlijk wat meer licht, perfect als je winterse items zoals sjaals, mutsen etc wilt fotograferen.

In de zomer is het lekker lang licht, mijn favoriete tijd om foto’s te maken!

TIP: Ik heb ook een amigurumi cursus gekocht, die je krijgt als je lid wordt van Breiclub, ontdek er hier alles over > > > Hoe maak je mooie breifoto’s en haakfoto's - foto 2

Tip 2: Zorg voor een neutrale achtergrond

Een goede achtergrond is ook minstens zo belangrijk. Ik zie het vaak dat mensen niet genoeg tijd besteden aan het vinden van een mooie achtergrond. Een laptopkabeltje achterin de foto kan al heel rommelig uitzien. Kies een egale en neutrale achtergrond, zo valt je product goed op. Heb je een egaal geverfde muur, met een plankje waar je iets op kan zetten? Dat is al goed!

Haal alles eraf en zet alleen je product erop voor de foto. Als je echt een klein product hebt, zoals sieraden of iets dergelijks, kun je een velletje papier of een lap gestreken stof nemen voor de achtergrond. Een houten tafel is ook mooi als achtergrond, mits je zorgt dat je de randen van de tafel niet ziet, of andere voorwerpen die erop staan. Met grotere voorwerpen wordt dit steeds lastiger.

Hoe maak je mooie breifoto’s en haakfoto's - foto 3 Een perfecte oplossing voor een groter voorwerp is een groot vel papier. Koop bij de boekhandel een groot vel karton in de gewenste kleur. Ik ga het liefst voor wit, maar bruin is bijvoorbeeld ook leuk! Kies voor een kleur waarop je product zal afsteken.

Plak het vel papier dan op een muur of deur, en laat de onderkant rusten op een tafeltje of wasmand. Zo zie je geen lijnen in de achtergrond. Hierboven zie je hoe ik dit heb gedaan, en de foto die ik ermee maakte. Best een goede foto voor zo’n huis-tuin-en-keuken fotostudio, niet? Hoe maak je mooie breifoto’s en haakfoto's - foto 4 Natuurlijk kan een beetje actie in de achtergrond soms geen kwaad! Zoals hierboven, waar ik een gehaakte hoofdband op een klos garen heb geplaatst, en er in de achtergrond ook nog wat leuke gehaakte dingen te zien zijn.

Met de goede verhouding aan voorwerpen in de achtergrond kun je een leuke sfeer creëren. Voor een productfoto blijft het echter altijd een goed idee om een egale achtergrond te gebruiken, zo weten je kopers om welk product het gaat.

Overige tips

Maak niet alleen een foto waar je product volledig op staat, maar ook wat close-up foto’s. Zo laat je details goed zien. Persoonlijk vind ik dit soort foto’s het mooist! Als je een camera hebt zoals ik, waarbij je je camera tegen je oog aan kunt zetten, houd dan je adem in terwijl je de foto maakt. Zo ben je stabieler en zijn je foto’s scherper. Voor perfecte stabiliteit kun je natuurlijk een statiefje gebruiken. Zorg ervoor dat je statief je camera kan dragen, anders kiept hij omver!

Voor het snel en gratis bewerken van foto’s kun je Picmonkey gebruiken. Daarmee kun je je foto’s helderder maken, een eventuele oranje gloed er uithalen en ook leuke collages maken! En nog veel meer, neem zeker een kijkje om eens wat te experimenteren.

Heb jij ook handige fotografeer-tips? Of wil je zelf juist meer tips weten? Vertel het hieronder!

Mysterblanket_640x150_2015

m(i)e
Door

m(i)e

op 24 Dec 2014

Ja ! zo doe ik het ook allemaal ! Nog een paar belangrijke tips : stel scherp ( want ik zie soms echt zeer onscherpe foto's verschijnen ) , maak veel foto's want dan is de kans groter dat er goeie tussen zitten en zorg dat het item dat je wil fotograferen je foto goed vult ( vaak zie ik foto's van bijvoorbeeld oorbellen waarbij je een enorme foto hebt met in het midden kleine oorbelen waar je bijna niks van ziet omdat ze zo klein zijn : gebruik heel die foto dus! ) En als je goeie foto's wil, zal je daar tijd moeten voor maken zo, dat is mijn aanvulling :)

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 24 Dec 2014

Hoi Carmen, Leuk onderwerp en goede uitleg. Thanks.

Reactie plaatsen