Het stekenalfabet: de O van Oma-streepjes - Breiclub.nl
Het stekenalfabet: de O van Oma-streepjes

Het stekenalfabet: de O van Oma-streepjes. Jullie zullen wel zeggen: “Oma-streepjes”? Deze steek is eigenlijk beter bekend onder de Engelse term: granny stripes.

Je gebruikt namelijk dezelfde techniek als bij een granny square, alleen in een rij in plaats van een vierkant. Je ziet hem heel vaak in kussens en dekens, maar het is ook leuk om een tas of topje van te maken!

Lees verder hoe je deze Oma-streepjes steek haakt.

Het patroon

Haak een veelvoud van 3 lossen, plus nog 1 keerlosse.

Rij 1: Begin in de tweede losse vanaf de haaknaald. Haak een vaste in elke losse.
Rij 2: Haak 3 lossen, dit telt als het eerste stokje. Haak 1 stokje in de eerste vaste. *Sla 2 vasten over, 3 stokjes in de volgende vaste*. Herhaal dit totdat je nog maar 3 steken over hebt. Sla weer 2 vasten over, en haak 2 stokjes in de laatste steek.
Rij 3: Haak 3 lossen, *3 stokjes in de open plek tussen de stokjes van de vorige rij*. Herhaal dit totdat je op het einde van de rij bent, dan: 1 stokje in de laatste steek.
Herhaal nu rijen 2 en 3. Voor een leuk effect kun je elke rij van kleur wisselen. Je moet dan wel veel draadjes afwerken, maar het is het waard!

Het stekenalfabet: de O van Oma-streepjes

Variatietip!

In deze versie van de granny stripe haken we geen losse tussen de drie stokjes, daardoor krijg je een wat vaster geheel. Mocht je liever een luchtiger werkje hebben, dan kun je ervoor kiezen om er wel steeds één losse tussen te haken. Hiervoor zet je dan geen veelvoud van 3 steken +1 op, maar een veelvoud van 4 steken +1. Die ene losse extra is de keerlosse voor het maken van de rij vasten. Als je begint met bijvoorbeeld een rij stokjes, haak je eerst 3 extra lossen in plaats van 1.

Het stekenalfabet: de O van Oma-streepjes

Inspiratie nodig?

Heb je nog geen leuke ideetjes wat je kunt maken met deze steek? Misschien word je wel geïnspireerd door de volgende gratis haakpatronen.

Het stekenalfabet: de O van Oma-streepjes

Deze tas is gemaakt van 1 grote granny square. Je werkt hier dus wel in het rond, maar je ziet duidelijk het effect van de granny stripe, omdat het niet allemaal losse kleinere vierkantjes zijn. Klik hier voor het patroon.

Het stekenalfabet: de O van Oma-streepjes

En deze shawl! Persoonlijk vind ik de kleuren echt prachtig, daar zou ik ook wel een shawl mee willen haken! Je vindt het gratis patroon hier. Het patroon is in het Engels, maar er is een video bij en ook foto’s als uitleg.

Het stekenalfabet: de O van Oma-streepjes

Dit snoezige tasje maak je ook met de granny stripe. Leuk voor communiekantjes! Het patroon is hier te vinden.

Wat vind jij van de Oma-streepjes techniek? Wat zou jij ermee maken?

Lilith Kenis
Door

Lilith Kenis

op 03 Feb 2019

Het patroon van het blauwe tasje is niet bereikbaar, als je op de link klikt kom je uit op een valse site van Google rond een wedstrijd voor een smartphone. ... Waar kan ik het patroontje echt vinden aub?

Agnes.
Reactie plaatsen