De Breibijbel - Breiclub.nl
De Breibijbel

Vandaag: De Breibijbel! Naast garen heb ik ook een aardige verzameling boeken op het gebied van breien. Ik hou ervan te lezen over technieken, plaatjes te kijken en te bedenken dat ik dit ooit eens, allemaal wil gaan maken!

Veel boeken zijn gewoon leuk om te hebben. Lekker voor de heb, maar niet echt dat ik er dagelijks in kijk. Er zijn niet veel boeken waarvan ik vind dat iedereen ze zou moeten hebben. Maar dit is er wel één. Onmisbaar als naslagwerk en als inspiratiebron. Waar heb ik het dan over? De Breibijbel!

De Breibijbel

De Breibijbel is geschreven door Lesley Stanfield en Melody Griffiths. Zij hebben 300 steken verzameld waarvan zij denken dat iedere breier ze zou moeten kennen. Een aantal steken is traditioneel, die we allemaal zullen herkennen. Daarnaast hebben ze een aantal nieuwe steken toegevoegd.
De voorpagina geeft al een indruk van wat ons te wachten staat. Verschillende steken geven een eerste indruk. En natuurlijk de foto van de geaccentueerde minderingen voor een raglan trui.

breibijbel-1

Categorieën

Het boek is ingedeeld in categorieën. Het start met de combinaties van gewoon recht en averecht. Ribbels, tricotsteek, gerstekorrel en alle variaties die mogelijk zijn op dít thema komen voorbij. Daarna komen natuurlijk ook andere mogelijkheden aan de orde. Steken kruisen, kabelen, ajour motieven, noppen, jacquardmotieven.

Elke steek heeft een eigen foto, er is een uitleg in woorden en er is een teltekening. Dus voor ieder wat wils, als je liever in woorden leest dan een teltekening volgt, is dat geen probleem. Door de mooie foto’s kun je zelf ook controleren of je het goed doet.

breibijbel-2

Niveaus

Wat ook heel prettig is aan het boek, is dat het is ingedeeld in niveaus. Bij elk patroon wordt aangegeven of het voor beginners of gevorderden is. Het gevaar dat je een veel te moeilijke steek uitzoekt en vastloopt in het patroon, is dus opgelost! Iedereen kan het boek op zijn of haar niveau gebruiken. En de beginner kan beginnen met een gemakkelijke steek. Als je dit onder de knie hebt, kun je doorgaan naar een hoger niveau. Zo leer je er elke keer weer wat bij.

Ook voor de gevorderden is er voldoende uitdaging. Door de toevoeging van bijvoorbeeld het hoofdstuk ‘bijzondere steken’ staat er voldoende in voor de geoefende breier die wat nieuws wil leren. En zoals gezegd: ik vind het onmisbaar als naslagwerk.

Breirol

Een flink aantal jaren terug was het gebruikelijk dat elk meisje een breirol maakte. Op deze manier kon ze laten zien wat ze kon. Elke steek werd over een aantal centimeters uitgevoerd. Op deze manier werd een lange lap gemaakt die opgerold werd. Vandaar de naam breirol.

Met de breibijbel erbij kun je nu ook je eigen breirol maken. De rol hoeft niet breed te zijn, bijvoorbeeld 20 centimeter. Zet steken op zodat deze de gewenste breedte heeft. Brei eerst een aantal naalden ribbels. Nu start je met de echte breirol. Kies een patroontje en start met breien. Om te voorkomen dat de breirol krult aan de zijkant, brei je de eerste vijf steken in ribbels.

Heb jij al een breirol? We zijn benieuwd naar een foto!

Marjolein
Door

Marjolein

op 09 Feb 2015

Hoi! Wat een leuk artikel, ik ga zeker op zoek naar het boek. Ik heb nog geen breirol, kende het ook niet, maar het klinkt als een leuk project nu ik het breien weer ga oppakken. Bedankt voor de inspiratie! Groetjes

Anny
Door

Anny

op 11 Feb 2015

De Breibijbel is te koop voor € 9,95 bij o.a. BOL.com.

Hanny
Door

Hanny

op 16 Mar 2023

Bestaat er een video van de "laddersteek" uit de Breibijbel ? (blz. 69, steek 106) Ik heb toch meer uitleg nodig.

Reactie plaatsen