Neem gratis haakpatronen mee op vakantie! - Breiclub.nl
Gratis haakpatronen voor tijdens je vakantie

Ik heb vandaag enkele brei-en haakpatronen voor je voor tijdens je vakantie! Ik haak namelijk zelf ook altijd tijdens mijn vakantie.

De vakantieperiode is weer aangebroken, wat betekent dat wij massaal de zon op gaan zoeken. Maar de echte breisters en hakers onder ons nemen natuurlijk wat brei-en haakwerk mee.

Vandaag geef ik jullie 3 handige tips en 3 patronen voor jouw perfecte vakantieproject!

Tip 1: Less is more

Wat is nou een leuk werkje om op vakantie mee te nemen? Om te beginnen kies je een project uit waar je niet teveel wol voor nodig hebt. Ik zie de blikken van mijn medereizigers al voor me als ik een volle tas met wol meeneem om achterin de auto te proppen…

Op vakantie is de sfeer alles, dus om die goed te houden is het verstandig om een paar bolletjes minder mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een project met maar 1 of 2 kleuren.

Tip 2: Happy hands

Je hebt misschien wel gemerkt dat het haken of breien niet zo fijn gaat als je handen klam zijn, wat nou juist vaak voorkomt in de zomer. Je kunt daarom in de zon het beste werken met een garen dat niet zo pluizig is.

Kies liever voor katoen dan bijvoorbeeld alpacawol of pluizig acryl. Zo blijven je handen langer happy!

Ook heb ik laatst gehoord dat je best een beetje talkpoeder kunt gebruiken op je handen, dat lijkt me een goede tip!

Tip 3: Zo licht als een veertje

Dus waar gaan we naar op zoek? Een klein project met weinig kleuren, en liefst iets dat met katoen te maken is.

Ook is het handig om aan het gewicht van het garen te denken. Neem liever wat lichte bolletjes katoen mee dan een zware kegel textielgaren.

Brei-en haaktips

Hoewel ikzelf meestal amigurumi-projectjes meeneem op vakantie, moet ik bekennen dat dat niet optimaal werkt. Je moet om de haverklap weer op je patroon kijken, en hebt veel kleuren nodig.

Bovendien ben je de kraaltjes voor de ogen zo kwijt als ze in het zand rollen of onder je bungalowhuisje. Liever neem je iets mee waar je langer aan een stuk door aan kan werken!

In het vervolg van dit blog geef ik je een aantal ideeën, inclusief gratis haakpatronen en breipatronen.

 

Idee 1: Omslagdoek

Een omslagdoek is op vakantie erg leuk om te maken. De meeste omslagdoeken hebben een fijn ritme in het patroon, waardoor je het snel uit je hoofd leert.

Hallo, haken of breien zonder na te denken! Héérlijk bij een dagje strand of aan het zwembad. Als ’s avonds de barbecue aan het opwarmen is pik je ook snel nog een paar rijen mee.

Als je niet wagenziek wordt kun je je zelfs nog in de lange autoritten prima vermaken.

breipatroon

Ik heb voor jullie twee leuke patronen gevonden, één om te breien en één om te haken. Hierboven zie je de gebreide omslagdoek, die de Multnomah heet. Via deze link kun je het Nederlandse patroon downloaden!

breipatronen

Hierboven zie je de bekende South Bay Shawlette, wat misschien wel de meest gehaakte omslagdoek is! Ik heb hem zelf nog niet gemaakt, maar ik krijg wel hele leuke ideeën door alle mooie variaties die ervan langs komen op allerlei blogs en Facebook pagina’s.

Het Nederlandse patroon plus een haakschema vind je hier. Ik heb van verschillende mensen gehoord dat het een erg makkelijk maar bovendien verslavend patroon is! Probeer het daarom zeker eens uit!

Voor inspiratie kun je hier eens kijken, daar hebben verschillende haaksters hun versies laten zien.

 

Idee 2: Telefoonhoesje

Voor een omslagdoek heb je alsnog best veel garen nodig, daarom nu een minimalistisch project, namelijk een telefoonhoesje! Deze kun je ook makkelijk aanpassen tot een hoes voor bijvoorbeeld je tablet of laptop.

haakpatronen

Voor dit patroon gebruiken ze verschillende kleuren, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon met maar één kleur maken. Maak hoesjes voor de hele familie! Het haakpatroon vind je op deze pagina.

Voor een leuk breipatroon voor een telefoonhoesje kun je terecht bij het e-book van de Starterscursus Breien van Breiclub, geschreven door mijn mede-blogger Maaike! Klik hier om je gratis in te schrijven voor de Starterscursus Breien.

Idee 3: Granny Squares

Oh, hoe wij toch houden van granny squares! Je kunt zoveel kanten op met deze leuke vierkantjes, zowel met de gehaakte als gebreide variant. Ze worden meestal in een paar kleuren gemaakt, maar denk eraan dat effen vierkantjes soms ook heel mooi zijn!

Je maakt op vakantie makkelijk een stapeltje, waar je later een kussen of strandtas van kunt maken.

haakpatronen

Laatst kwam ik dit leuke patroon voor een strandtas tegen, perfect om op vakantie aan te werken! Je vindt het patroon hier, op de website van Haakt.

In de reacties kun je het Nederlandse patroon voor dit vierkantje vinden, het patroon dat op de website zelf staat laat je zien hoe je van die vierkantjes de strandtas maakt. Je kunt er dus elk vierkantje dat je maar wilt voor gebruiken, dus ook gebreide vierkantjes!

 

Wat nemen jullie deze keer mee op vakantie? Hebben jullie nog goede tips voor zomer-handwerken? Laat het ons weten hieronder in de reacties!

Mystery Blanket 2015

Janneke Assink
Door

Janneke Assink

op 22 Jul 2014

Supertips! Zelf ga ik deze zomer niet meer op vakantie, maar heb al weer meerdere keren vragen gekregen over wat nu leuk is om mee te nemen op reis. Dan kan ik vanaf nu dus op deze pagina wijzen :-)

Carmen
Door

Carmen

op 22 Jul 2014

Dankjewel Janneke! En wat een prachtige versie van de South Bay shawl heb je gemaakt!

Dewaet Monica
Door

Dewaet Monica

op 22 Jul 2014

dank je wel , voor de leuke tips fijne dag nog groetjes

Carmen
Door

Carmen

op 22 Jul 2014

Dankjewel Monica! Veel haak of breiplezier deze zomer!

anja
Door

anja

op 22 Jul 2014

Lijkt me leuk om een v sjaal te breien

Carmen
Door

Carmen

op 25 Jul 2014

Bedoel je een driehoekssjaal? Die zijn inderdaad heel leuk om te maken! Bij de nieuwe blog van Bianca deelt ze het eerste deel van een patroon ervoor, misschien eens leuk om te kijken. Groetjes!

Camina Muller
Door

Camina Muller

op 22 Jul 2014

Ben vanmorgen begonnen en kan niet meer stoppen,ligt ook aan de wol: scheepjes invicta colour en het wordt leuk!

Carmen
Door

Carmen

op 25 Jul 2014

Ohh, dat is inderdaad mooie wol! Deel gerust je foto's op onze Facebook pagina, zodat wij ook kunnen meegenieten ;)

irma van Rijbroek
Door

irma van Rijbroek

op 26 Feb 2016

Wordt katoen niet te warm om als omslagdoek te dragen

Gerda
Door

Gerda

op 11 Jul 2016

"Je kunt niet vroeg genoeg beginnen", deze zomer neem ik mijn sneeuwvlokpatroon en materialen overal mee naartoe. Patroontje is erg simpel, heb je nauwelijks nodig en met een bolletje katoen, een haaknaald en wat ringen heb je alles wat je nodig hebt. http://www.garnstudio.com/pattern.php?id=3924&cid=7

Cisca van Harberden
Door

Cisca van Harberden

op 11 Jul 2016

Leuk die sjaals. Ik ga beginnen met de gebreide versie.

Reactie plaatsen