Wat is het verschil tussen de Popcornsteek, de Puffsteek en de Bobbelsteek?
Wat is het verschil tussen de Popcornsteek, de Puffsteek en de Bobbelsteek?

Wat is het verschil tussen de Popcornsteek, de Puffsteek en de Bobbelsteek?

Ik heb lang gedacht dat deze steken precies hetzelfde waren en gewoon stonden voor een steek die een bobbeltje in de voorkant van het haakwerk maakte. Maar het zijn toch echt verschillende haaksteken. De steken lijken wel veel op elkaar en de namen worden ook regelmatig door elkaar gehaald en gebruikt. Het is dan ook belangrijk altijd in de beschrijving van het haakpatroon te kijken welke steek precies bedoeld wordt.


Hoewel ze verschillend zijn, hebben deze drie steken ook overeenkomsten. Alle drie de steken zorgen voor textuur in een  haakproject en worden allemaal gemaakt door groepen Stokjes of variaties op Stokjes te haken in 1 steek.

De Popcornsteek kan gemaakt worden zowel aan de Goede Kant als aan de Verkeerde Kant van het werk, maar de Puffsteek en de Bobbelsteek worden altijd aan de Verkeerde Kant van het werk gehaakt.

In de onderstaande voorbeelden haak ik de Popcornsteek in het blauw, de Puffsteek in het wit en de Bobbelsteek in het rood. Door ze boven elkaar te haken, kunnen we ook goed het verschil in structuur zien.

Proeflapje Popcornsteek: Voor het voorbeeld gebruik ik 22 Lossen met blauw:

Toer 1 Goede Kant: haak 1 Vaste in de 2e Losse vanaf de haaknaald en verder 1 Vaste in elke Losse = 21 Vasten, keer

Toer 2 Verkeerde Kant: 1 Losse, haak 1 Vaste in de 1e  Vaste, (Popcornsteek, 1 Vaste) 10 x, keer

Toer 3: 1 Losse, haak 1 Vaste in elke steek, keer = 21 Vasten

Herhaal toeren 2 en 3 nog 1 keer. Ga dan verder met toer 4 van het proeflapje voor de Puffsteek en verander van kleur naar wit.

Hoe haken we de Popcornsteek?

Haak 5 Stokjes in dezelfde steek. Haal de haaknaald uit de lus en tel terug van het 5e Stokje naar het 1e Stokje.

Werkt u aan de goede kant van het werk: doe de haaknaald van de voorkant (= de goede kant; zie de 2e foto hieronder) naar de achterkant in het 1e gehaakte Stokje. Doe de haaknaald vervolgens in de lus en haal de lus door de steek op de haaknaald.

Werkt u aan de verkeerde kant van het werk: doe de haaknaald van de achterkant (= de goede kant; zie de 4e foto hieronder) naar de voorkant in het 1e gehaakte Stokje. Doe de haaknaald vervolgens in de lus en haal de lus door de steek op de haaknaald.

Er zijn variaties op deze steek: wilt u een kleinere Popcornsteek, haak dan 3 Stokje ipv 5 Stokjes; wilt u een grotere Popcornsteek, haak dan 7 Stokjes ipv 5 Stokjes.
Proeflapje Puffsteek:

Toer 4 (Verkeerde Kant): 1 Losse, 1 Vaste in de 1e Vaste, (Puffsteek, 1 Vaste) 10x, keer

Toer 5: 1 Losse, haak 1 Vaste in elke steek, keer = 21 Vasten

Herhaal toeren 4 en 5 nog 1 keer. Ga dan verder met toer 6 van het proeflapje voor de Bobbelsteek en verander van kleur naar rood.


Hoe haken we de Puffsteek?

(Draad over de haaknaald, doe de haaknaald in de steek, draad over de haaknaald, haal een lus op), herhaal (-) nog 4 keer in dezelfde steek. We hebben nu 11 lussen op de haaknaald, draad over de haaknaald en trek deze door alle lussen op de haaknaald.

Er zijn variaties op deze Puffsteek: herhaal (-) niet 4 keer, maar bijvoorbeeld 2 keer (dan krijgt u 7 lussen op de haaknaald) of 3 keer (dan krijgt u 9 lussen op de haaknaald).Proeflapje Bobbelsteek:

Toer 6 (Verkeerde Kant): 1 Losse, 1 Vaste in de 1e Vaste, (Bobbelsteek, 1 Vaste) 10x, keer

Toer 7: 1 Losse, haak 1 Vaste in elke steek, keer = 21 Vasten

Herhaal toeren 6 en 7 nog 1 keer.Hoe haken we de Bobbelsteek?

(Draad over de haaknaald, doe de haaknaald in de steek, draad over de haaknaald, haal een lus op, draad over de haaknaald en trek het draad door 2 lussen op de haaknaald. Er blijven 2 lussen over op de haaknaald), herhaal (-) nog 4 keer in dezelfde steek. We hebben nu 6 lussen op de haaknaald, draad over de haaknaald en trek deze door alle lussen op de haaknaald.

Ook voor deze steek bestaan variaties: herhaal (-) niet 4 keer, maar bijvoorbeeld 2 keer (dan krijgt u 4 lussen op de haaknaald) of 3 keer (dan krijgt u 5 lussen op de haaknaald).


Deze steken zorgen ervoor dat er veel garen wordt gebruikt, waarbij de Puffsteek het minste garen gebruikt en de Popcornsteek het meeste garen. Heeft u dus een project waarbij u veel Popcornsteken haakt, dan zult u veel garen nodig hebben en het geeft dus ook een dikkere structuur. Deze steek wordt dan ook eerder gebruikt voor een deken of kussen dan voor een luchtig topje.

Gebruikt u al een van deze steken? Zo ja, welke en wat heeft u ervan gehaakt?

Reactie plaatsen