Kerstbal haken met open voorkant
Alles over haken
Redactie Breiclub
Alles over haken
2 min
0

Kerstbal haken met open voorkant

2 min
0

Binnenkort is het Kerst! Mijn favoriete seizoen voor het haken van decoraties. Elke jaar probeer ik nieuwe patronen te verzinnen voor kerstballen, slingers en decoraties voor kransen.

Want wat is nu leuker dan decoraties te haken die passen bij het interieur?! Hieronder volgt een haakpatroon voor een open kerstbal. Deze halve, open kerstbal wordt gehaakt en daarna door middel van een stijfselproces met een ballon en suikerwater stevig gemaakt.



U heeft nodig:

Haaknaald 2,5 mm

Garen voor haaknaald 2,5 – 3,5 (bijv SMC Catania)

Hoeveelheid garen voor 1 kerstbal = ongeveer 21 meter

1 ballon per bal

Suiker en heet water



Gebruikte steken: L = Losse, V = Vaste, HV = Halve Vaste, ST = Stokje, INC = 2V in 1 steek, Magische ring, picot = 5L en 1HV in de voorkant van de 1e L (= de losse het verst van de haaknaald)

De stekenverhouding is niet belangrijk, maar als u haaknaald 2,5 en SMC Catania gebruikt, zal de kerstbal een doorsnede krijgen van ongeveer 10 cm.

Toer 1: haak 6 V in een Magische Ring, sluit de toer met 1HV in de 1e V [ = 6V]

Toer 2: 1L, (INC) 6x, 1HV in de 1e V [= 12V]

Toer 3: 3L (= 1e ST +1L), sla 1e V over, (1ST in 1V, 1L) 11x, sluit de toer met 1HV in de 2e L (van 3L)

Toer 4: (14L, 1HV in 1L-lus) 12x. Knip het draad af en hecht het weer aan in de 1e 14L lus.




Toer 5: (6L, 1HV in volgende 14L lus) 11x, 3L, 1ST in de 1e L (van de 1e 6L) van deze toer




Toer 6: (6L, 1HV in de 6L lus) 11x, 3L, 1ST in het ST van toer 5

Toer 7: (7L, 1HV in de 6L lus) 11x, 4L, 1ST in het ST van toer 6

Toer 8: (7L, 1HV in de 7L lus) 11x, 4L, 1ST in het ST van toer 7

Toer 9: (7L, 1HV in de 7L lus) 11x, 4L, 1ST in het ST van toer 8

Toer 10: (7L, 1HV in de 7L lus) 11x, 4L, 1ST in het ST van toer 9

Toer 11: (1ST, picot, 2ST in 1e 7L lus), (2ST, picot, 2ST in volgende 7L lus) 11x, 1HV in 1ST. Dit is het laatste stokje van toer 10. Knip het draad af en werk alle draadjes af.



Afwerking:

  •    Maak een mengsel van suiker en     heet water (1 kopje suiker op 1 kopje water). Roer goed zodat de     suiker oplost
        Laat het een beetje afkoelen     (de ballon zal anders knappen)
        Doe in de kerstbal 1 ballon;     zorg dat het midden van de onderkant van de ballon over de magische     ring van toer 1 valt. De bal krijgt dan de mooiste vorm
        Blaas de ballon nu net zover op     totdat de bal volledig opgerekt is. Doe een knoopje in de tuit.




  •     Doe de bal in het mengsel van     suikerwater. Laat de bal helemaal nat worden
        Leg de bal op een bord en laat     hem helemaal opdrogen. Dit kan enkele dagen tot een week duren; kijk     elke dag of de kerstbal mooi opdroogt (zet de picot weer rechtop als     ze gaan hangen)
        Als de bal volledig droog en     hard is, kunt u de ballon verwijderen door ze door te prikken
        Heeft u de pech dat de ballon     lek is geworden en daardoor de bal niet mooi in model opdroogt, dan     zit er niets anders op dan de kerstbal te wassen en het     stijfselproces opnieuw te doen
        Hang de kerstbal op





Reacties
Categorieën