Haakpatroon kerstbal
Haakpatroon kerstbal


Kunt u geloven dat beide kerstballen gemaakt zijn met hetzelfde haakpatroon! Het is echt zo en dat maakt het haken van kerstballen zo leuk. Of u nu kiest voor uni met glimmend garen of voor 3 verschillende kleuren, de kerstballen zullen er prachtig uit zien. Maak deze kerstballen met kleuren, die passen bij uw interieur.

De kerstbal wordt in 2 halve delen gehaakt. (Voor de foto’s heb ik per toer verschillende kleuren gebruikt voor de duidelijkheid.) Beide delen worden om de kerstbal gelegd en vervolgens samengehaakt.Wat heeft u nodig voor 1 kerstbal:

Haaknaald 4 mm

Garen voor haaknaald 4 mm (bijv Durable glam of Stylecraft Special DK) totaal voor 1 bal in 1 kleur ongeveer 26 meter

1 kerstbal met een doorsnede van 8 cm (ik heb hiervoor een doorzichtige bal gebruikt die uit 2 halve delen bestaat) 
Gebruikte steken: ST = Stokje, HST = Half Stokje, L = Losse, Magische ring en HV = Halve Vaste en

cluster2ST = draad over de haaknaald, steek de haaknaald in de betreffende steek, draad over de haaknaald en haal een lus op. U heeft nu 3 lussen op de haaknaald, draad over de haaknaald en haal door 2 lussen, draad over de haaknaald, steek de haaknaald in dezelfde steek, draad over de haaknaald en haal een lus op. U heeft nu 4 lussen op de haaknaald, draad over de haaknaald en haal door 2 lussen, draad over de haaknaald en haal door alle 3 de lussen op de haaknaaldHalve bal:
Toer 1: haak in een magische ring: 3 L (= 1e ST + 1L) en (1ST + 1L) 11x, sluit de toer met 1 HV in de 1e 1L lus (= de opening na de 3L) Trek de magische ring niet te strak; deze moet namelijk over de bovenkant van de kerstbal passen! Wilt u de bal met meerdere kleuren haken, wissel dan van kleur na elke toer!
Toer 2: 2L (= 1e ST), 1ST in dezelfde 1L lus als de HV van toer 1, 2L, (cluster2ST in 1L lus van toer 1, 2L) 11x, sluit de toer met 1HV in de 1e 2L lus [= 12 x cluster2ST en 2L]


Toer 3: 2L (= 1e ST), 2ST in de 1e 2L lus, 1L, (3ST in de volgende 2L lus, 1L) 11x, sluit de toer met 1HV in het 2e ST


Toer 4: 1L (telt niet mee als steek), 2HST in dezelfde steek als de HV van toer 3, 1HST in het 3e ST, 1HST in de 1L lus, ((1HST in 1ST) 3x, 1HST in 1L lus) 11x, sluit de toer met 1HV in het 1e HST van deze toer [= 48 HST]


Toer 5: 1L (telt niet mee als steek), (1HST in 1HST maar gebruik alleen de achterste lussen) 48x, sluit de toer met 1HV in het 1e HST van deze toer. Knip na de 1e halve bal het draad af en maak de 2e halve bal. Knip na de 2e halve bal het garen niet af. We gaan de delen om de kerstbal leggen en samenhaken of naaien.


Samenhaken:

De delen rekken aardig mee, maar mocht u moeite hebben om de halve delen aan elkaar te maken, haak dan nog een extra toer met Vasten.We haken de delen aan elkaar met Halve Vasten. Haak 1L en haak door de achterste lussen van de halve stokjes. Dus doe de haaknaald eerst door de achterste lus van het onderste deel en dan door de achterste lus van het bovenste deel. Dit zijn de lussen die het dichtst bij elkaar liggen. Doe dit voor ongeveer de helft van de delen en leg de gehaakte delen dan over de kerstbal met de bovenkant van de kerstbal door een magische ring.

Haak dan verder met Halve Vasten totdat u door alle Halve Stokjes heeft gehaakt. Knip het draad af en werk alle draadjes af. 

Ik ga nog een aantal kerstballen haken met glimmend zilver garen. Welke kleuren gaat u gebruiken? Veel haakplezier!

Reactie plaatsen