In de wolken zijn! – Wolkensteken en wolkenkussen haken
In de wolken zijn! – Wolkensteken en wolkenkussen haken

In de wolken zijn! – Wolkensteken en wolkenkussen haken

Wist u dat er wel 3 verschillende haaksteken zijn die allemaal wolkensteken worden genoemd? Dat is nog eens verwarrend! Maar hoe zien die wolkensteken er dan uit.

Het zijn allemaal prachtige steken, die ik graag met u wil delen. En om een mooie vergelijking te maken gaan we van deze 3 wolkensteken een kussen maken: het Wolkenkussen!


Alle drie wolkensteken zijn heel gemakkelijk te onthouden. Wat handig is als je tegelijkertijd een serie wilt volgen, maar het belangrijkste is dat alle steken zorgen voor een heel mooie structuur in het haakwerk.

Ik vind deze steken ideaal voor dekentjes en kussens, maar ook voor kleding.

Deze wolkensteken zijn te haken met elk soort garen met bijbehorend haaknaald. De steek is zo gemakkelijk te onthouden omdat u alleen maar Vasten en Stokjes hoeft te haken en u telkens dezelfde toer blijft herhalen.

Hoe haken we wolkensteek 1:

Het stekenaantal dat we nodig hebben bestaat uit een meervoud van 2 plus 1. Eenvoudig gezegd: we haken een lossenketting met een oneven aantal.

Gebruikte steken: L = Losse, V = Vaste en ST = Stokje

Haak dus een oneven aantal Lossen

Toer 1: Begin in de 2e losse vanaf de haaknaald en haak 1ST, haak dan 1V in de volgende losse, *1ST in 1 L, 1V in de volgende L*. Herhaal *-* tot het einde van de toer (we eindigen dus met 1V), keerToer 2: 1L (telt niet mee als steek), * 1ST in 1V en 1V in 1ST*, herhaal *-* tot het einde van de toer, keer


Herhaal toer 2 totdat u de juiste hoogte heeft bereikt. Doordat we toer 2 telkens herhalen is er geen goede of verkeerde kant van het haakwerk.

Wolkenkussen:

Wolkensteek 1 gaan we gebruiken voor het eerste deel van het kussen. Ik gebruik hiervoor garen voor haaknaald 4 en haaknaald 4 mm. Het kussen wordt 40 x 40 cm. We haken 2 vierkanten van 40 x 40 cm die we later aan elkaar haken.

Het oneven stekenaantal voor het kussen is 65 Lossen. 64 Lossen is ongeveer 40 cm breed, dus de stekenverhouding is 16 steken = 10 cm.

Wilt u ander garen gebruiken, zorg dan voor een lossenketting van 40 cm lang en zorg dat het een oneven aantal is.

Haak dus een ketting van 65 Lossen

Toer 1: Begin in de 2e losse vanaf de haaknaald en haak 1ST, haak dan 1V in de volgende L, (1ST in 1 L, 1V in de volgende L) 31x. Keer

Toer 2: 1L (telt niet mee als steek), (1ST in 1V en 1V in 1ST) 32x, keer

Herhaal toer 2 tot een hoogte van 13 – 13,5 cm. Voor dit deel gebruikte ik ongeveer 110 meter

Wat vindt u van deze steek? Heeft u al zin om hem te gebruiken en bent u ook zo benieuwd naar de andere wolkensteken?Reactie plaatsen