Wolkensteek 2 en wolkenkussen haken
Wolkensteek 2 en wolkenkussen haken

Net zoals er verschillende wolken zijn, zijn er ook verschillende wolkensteken bij haken.

In mijn vorige blog vertelde ik al dat er 3 verschillende wolkensteken zijn om te haken. Daarbij gaf ik uitleg over de eerste wolkensteek. In dit blog ga ik de tweede wolkensteek behandelen en gaan we verder haken aan het wolkenkussen dat bestaat uit deze drie verschillende wolkensteken.


Hoe haken we wolkensteek 2: 

Het benodigde stekenaantal is een meervoud van 3 plus 1 (bijv 31 Lossen) en deze wolkensteek wordt gehaakt met Vasten en Halve Stokjes

Gebruikte steken: L = Losse, V = Vaste, HST = Half Stokje

Haak dus een aantal Lossen dat een meervoud is van 3 plus 1

Toer 1: Begin in de 2e Losse vanaf de haaknaald: 2HST in 1 L, sla 1 L over, 1V in de volgende L, *2HST in 1 L, 1 L overslaan, 1V in 1 L* herhaal *-* tot het einde van de toer

Toer 2: 1L (telt niet mee als steek), *2HST in 1V, sla het 1e HST over, 1V in 2e HST*, herhaal *-* tot het einde van de toer

Herhaal toer 2 totdat u de juiste hoogte heeft bereikt. Doordat we toer 2 telkens herhalen is er geen goede of verkeerde kant van het haakwerk.

Wolkenkussen deel 2:

we gaan nu verder met het wolkenkussen. Het stekenaantal moet bij deze steek dus een meervoud zijn van 3 plus 1 als we zouden beginnen met een lossenketting. Maar we beginnen niet met een lossenketting, want we hebben wolkensteek 1 al gehaakt. Na het haken van wolkensteek 1 voor het kussen hebben we al 64 steken. Die plus 1 kan dus vervallen. Dus eigenlijk moeten we voor het kussen een meervoud van 3 hebben, dus 63 of 66.

Bij wolkensteek 1 hadden we 64 steken in elke toer, dus hebben we 1 steek te veel (of 2 te weinig). Ik ga nu uit van 63 steken, dus er moet 1 steek geminderd worden. Dit doen we in toer 1:

Om een duidelijker verschil te laten zien heb ik wolkensteek 1 gehaakt met groen garen en haaknaald 4 en ga ik wolkensteek 2 haken met wit garen en haaknaald 4:


Toer 1: 1L, (telt niet mee als steek), 1HST in de 1e steek (=1V), 1HST in de 2e steek (=1ST), sla 1 steek over, 1V in de volgende steek, *2HST in 1 steek, 1 steek overslaan, 1V in 1 steek*, herhaal *-* tot het einde van de toer

Toer 2: 1L (telt niet mee als steek), *2HST in 1V, sla het 1e HST over, 1V in 2e HST*, herhaal *-* tot het einde van de toerHerhaal toer 2 tot een hoogte van ongeveer 27 cm.

Voor dit deel gebruikte ik ongeveer 110 meter

Wat vindt u van deze steek? Vindt u wolkensteek 2 mooier dan wolkensteek 1 of niet en lijkt deze steek meer op een wolk?
Reactie plaatsen