Kerstballen haken
Gehaakte kerstballenVindt u die gehaakte kerstballen ook niet prachtig!?

Op Pinterest en YouTube zijn veel gratis patronen te vinden, maar hoe krijg je zulke slappe gehaakte ballen zo mooi rond en opgestijfd?

Hieronder ga ik dat precies uitleggen, waarbij ik suikerwater gebruik als stijfsel, want suiker en water heeft eigenlijk iedereen wel in huis. Heeft u een ander favoriet middeltje voor het opstijven van haakwerk? Wat gebruikt u het liefst?

Als eerste gaan we een kerstbal haken. Ik geef hieronder een haakpatroon voor een kerstbal die een diameter krijgt van 8 cm. Hiervoor gebruik ik dan 100% katoen garen voor haaknaald 2,5 – 3,5 (SMC Catania) en haaknaald 2,5. Gebruikt u dikker garen en een grotere haaknaald, dan zal de bal groter uitvallen; gebruikt u dunner garen en een kleinere maat haaknaald, dan zal de bal kleiner uitvallen.

Als de kerstbal klaar is, gaan we er een klein ballonnetje instoppen en opblazen. Dit geeft de mooie vorm. Vervolgens gaan we de kerstbal opstijven en pas als de kerstbal volledig hard is, gaan we de ballon kapot maken en verwijderen.

Gebruikte steken:

L = Lossen, HV = Halve Vaste, ST = Stokje, DST = Dubbel Stokje, V = Vaste


DEC2ST: draad over de haaknaald, doe de haaknaald in de 2L-lus. (3 lussen op de haaknaald), draad over de haaknaald en haal door de eerste twee lussen (2 lussen blijven op de haaknaald), draad over de haaknaald,doe de haaknaald in dezelfde 2L-lus, haal een lusje op. (4 lussen nu op de haaknaald), draad over de haaknaald en haal door de eerste twee lussen (3 lussen blijven op de haaknaald), draad over de haaknaald en haal door de 3 overgebleven lussen; eindig met 1L. (wanneer u 1HV moet haken in deze steek, haakt u in deze laatste 1L)

DEC3ST: draad over de haaknaald, doe de haaknaald in de 2L-lus. (3 lussen op de haaknaald), draad over de haaknaald en haal door de eerste twee lussen. (2 lussen blijven op de haaknaald), draad over de haaknaald, doe de haaknaald in dezelfde 2L-lus, haal een lusje op. (4 lussen nu op de haaknaald), draad over de haaknaald en haal door de eerste twee lussen (3 lussen blijven op de haaknaald), draad over de haaknaald, doe de haaknaald in dezelfde 2L-lus, haal een lusje op (5 lussen nu op de haaknaald), draad over de haaknaald en haal door de eerste twee lussen (4 lussen blijven op de haaknaald), draad over de haaknaald en haal door de 4 overgebleven lussen; eindig met 1L. (Als u in de volgende toer in deze steek moet haken, moet u in deze laatste 1L haken)
Kerstbal:

Toer 1: haak een ketting van 12L, sluit de ketting met 1HV in de 1e L, zorg dat de ketting niet gedraaid is

Toer 2:: 3L (= 1e ST), haak in de 12L opening: 19ST, 1HV in het 1e ST (= in de 3e L)(=20ST)

Toer 3: 6L (= 1e DST + 2L), [1DST in 1ST, 2L] 19x, 1HV in het 1e DST (=4e L van 6L)

Toer 4: 3L ( =1e ST), DEC2ST in de 2L-lus, 4L, [DEC3ST in de 2L-lus, 4L] 19x, 1HV boven  in het samengehaakte ST.

Toer 5: 1L, 1HV in 1e 4L-lus, [4L, 1HV in volgende 4L-lus] 19x, 4L, 1HV in de 1e HV van deze toer

Toer 6: 1L, 1HV in 1e 4L-lus, [4L, 1HV in volgende 4L-lus] 19x, 4L, 1HV in de 1e HV van deze toer

Toer 7: 1L, 1HV in 1e 4L-lus, 3L (= 1e ST), 2ST in 1e 4L-lus, 1L, [3ST in volgende 4L-lus, 1L] 19x, 1HV in het 1e ST van deze toer (=3L)

Toer 8: 5L (= 1e DST + 1L), [1DST in 1L-lus van toer 7, 1L] 19x, 1HV in het 1e DST (=4e L van 5L)

Toer 9: 3L (= 1e ST), [1ST in 1 DST] 19x, 1HV in 1e ST (= 3eL), (= 20ST)

Toer 10: 1L, 1e V in 1e ST (= 3L), [1V in 1ST] 19x, 1HV in de 1e V (= 20V)

Toer 11: 1L, [haak de 1e en 2e Vaste samen] 10x, 1HV in de 1e V (= 10V)

Knip het draad af en werk de draadjes af.

Afwerking:

 •  Maak een mengsel van suiker en     heet water (1 kopje suiker op 1 kopje water). Roer goed zodat de     suiker oplost
      
 • Laat het een beetje afkoelen     (de ballon zal anders knappen)
      
 • Doe in de bal 1 ballon; zorg     dat het tuitje van de ballon uit de 1e toer steekt
 • Blaas de ballon nu net zover op     totdat de bal volledig opgerekt is. Doe een knoopje in de tuit.
      
 • Doe de bal in het mengsel van     suikerwater. Laat de bal helemaal nat worden
      
 • Leg de bal op een bord en laat     hem helemaal opdrogen. Dit kan enkele dagen tot een week duren.    
      
 • Als de bal volledig droog en     hard is, kunt u de ballon verwijderen door ze door te prikken
      
 • Heeft u de pech dat de ballon     lek is geworden en daardoor de bal niet mooi rond opdroogt, dan zit     er niets anders op dan de ballon te wassen en het stijfselproces     opnieuw te doen

Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us