IJsjessteek haken
IJsjessteek haken

Zoekt u nog een leuk zomers project, probeer dan eens de ijsjessteek! Misschien niet zo verkoelend als een echt ijsje, maar zeker zo leuk.

Hoe haken we de ijsjessteek:

We zetten een veelvoud van 10 steken op plus 3

We hebben 3 verschillende kleuren nodig:

1 voor achtergrond = lichtgroen

1 voor hoorntje = lichtbruin

1 voor ijs  = wit

Niveau: dit is meer een patroon voor gevorderden, want ik ga ervan uit dat u weet hoe van kleur moet wisselen in een toer en ook hoe u garen meeneemt in een toer

Steken:

L = Losse, DEC = haak 2 ST samen (Sla de draad om de haaknaald en steek de haaknaald door de eerste steek, sla de draad om de haaknaald en haal de draad op door de steek, sla de draad om de haaknaald en trek de draad door de twee lussen op de haaknaald. Nu maak je dit stokje niet verder af, maar ga je verder met de volgende steek. Sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald in de volgende steek en haal de draad op door de steek. Hierna sla je de draad nogmaals om de haaknaald en haal je hem door de eerste 2 lussen, Sla de draad om de haaknaald en haal de draad nu door alle 3 de lussen op de haaknaald heen) 

P = Popcornssteek: Haak 5 Stokjes in dezelfde steek. Haal de haaknaald uit de lus en tel terug van het 5e Stokje naar het 1e Stokje. 

Werkt u aan de goede kant van het werk: doe de haaknaald van de voorkant (= de goede kant) naar de achterkant in het 1e gehaakte Stokje. Doe de haaknaald vervolgens in de lus en haal de lus door de steek op de haaknaald.

Werkt u aan de verkeerde kant van het werk: doe de haaknaald van de achterkant (= de goede kant; naar de voorkant in het 1e gehaakte Stokje. Doe de haaknaald vervolgens in de lus en haal de lus door de steek op de haaknaald.

ST = Stokje (1ST = 1ST in de volgende steek, 2ST = 1ST in de volgende 2 steken, 3ST = 1ST in de volgende 3 steken etc.)


IJsjessteek:

Haak een ketting van 23 Lossen met lichtgroen; dit is voor 2 ijsjes (2 x 10 steken plus 1 = 21 lossen EN nog 2 Lossen voor toer 1):

Toer 1 (Goede Kant): begin in de 3e Losse vanaf de haaknaald en haak 1 Stokje in elke Losse, keer (= 21 ST)

Toer 2: in deze toer gaan we beginnen met het hoorntje, dus gaan we ook het lichtbruine garen gebruiken: 2L (telt niet mee als steek), 5ST, *verander van kleur naar lichtbruin: 1 ST, verander van kleur naar lichtgroen:* 9ST, herhaal *-* nog 1 keer, 5ST, keer (= 21 ST)Toer 3: 2 L, 3ST, *DEC, verander van kleur naar lichtbruin: 3ST in 1ST, wissel van kleur naar lichtgroen: DEC*, 5ST, herhaal *-* nog 1 keer, 3ST, keerOp bovenstaande foto’s: 2 Stokjes samenhaken; denk eraan dat u bij deze kleurwissel het bruine draad gebruikt om door de 3 lussen te halen

Toer 4: 2L, 2ST, *DEC, verander van kleur naar lichtbruin: 2ST in 1ST, 1ST in 1ST, 2ST in 1ST, wissel van kleur naar lichtgroen: DEC*, 3ST, herhaal *-* nog 1 keer, 2ST, keer. We hebben het lichtbruine garen niet meer nodig, dus die kunnen we afknippen; in toer 5 hebben we wel de kleur voor het ijs nodig (wit)

Toer 5: 2L, 4ST, *verander van kleur naar wit: P in 1ST, 1ST in 1ST, P in 1ST, wissel van kleur naar lichtgroen:*, 7ST, herhaal *-* nog 1 keer, 4ST, keer.
Op bovenstaande foto haak ik de 1e Popcornsteek

Toer 6: 2L, 5ST, *verander van kleur naar wit: P in 1ST, wissel van kleur naar lichtgroen:*, 9ST, herhaal *-* nog 1 keer, 5ST, keer
Foto’s hierboven: De popcornsteek gezien van de verkeerde kant met de draden van de kleurwissels zichtbaar en het ijsje compleet 

Toer 7: 2L, 1ST in 1 steek, keer (= 21ST)

Herhaal toeren 2 t/m 7 totdat u de juiste hoogte heeft bereikt.

Ik ga een kussen maken met heel veel ijsjes! Wat gaat u maken met deze steek?

vera
Door

vera

op 04 Sep 2022

Hallo Carolina, Wat een geweldig leuke steek! Zo vrolijk, grappig en zomers. Ik word er zo goed gezind van. Hier ga ik zeker iets mee doen. Dankjewel om deze te delen en ook voor de duidelijke foto's met instructies! Groetjes, Vera

Reactie plaatsen