verspringende pieksteek, makkelijk met leuk effect - Breiclub.nl
Etui haken met de verspringende pieksteek
11 juni 2016 

Etui haken met de verspringende pieksteek

Deze keer gaat mijn blog over het haken van een mapje of etui. Hiervoor heb ik de verspringende pieksteek gebruikt. Deze steek leg ik ook uit. 

Ik kreeg laatst een opdracht om een etuitje te haken om maandverband discreet in te bewaren. Hiervoor kon ik niet echt iets van een patroon vinden dus ben ik zelf maar aan de slag gegaan om iets te bedenken.

verspringende pieksteek

Het mapje moet natuurlijk wel discreet zijn want je wilt niet dat iedereen je maandverband in je tas kan zien liggen. Dus moest ik een steek gebruiken die lekker dicht is. 

Ik pakte mijn haakbijbel erbij en ging eens even bladeren en proberen. Mijn vorige blog ging over de bloempjessteek. Eerst had ik deze steek in mijn hoofd maar die werd heel doorzichtig. Dus toen ben ik aan de slag gegaan met de verspringende pieksteek. En dit was een schot in de roos. Het is een makkelijke steek met een super leuk effect. 

verspringende pieksteek

Maar eerst ga ik uitleggen hoe je een mapje of etuitje haakt. Eigenlijk is het heel simpel. Je maakt eerst een rechthoek. Mijn lap was 24 centimeter lang en 8 centimeter breed.

Ik heb in de lengte gehaakt want dat vond ik mooier. Als je de gewenste lengte en breedte hebt bereikt vouw je het zo, zodat er twee vakken ontstaan en daar tussen nog 2 centimeter ruimte. Zo kun je het straks goed dubbel vouwen. Je haakt de zijkanten vast met vasten. Het is dus eigenlijk heel eenvoudig.

Ik heb dus een maandverband mapje gemaakt. Maar je kan op deze manier allerlei afmetingen haken. Denk bijvoorbeeld aan een luieretui of een haaketui.

Eigenlijk kan je alle steken gebruiken voor een etui of mapje. Maar ik heb dus de verspringende pieksteek gebruikt. Ook deze steek heb ik uit de haakbijbel. Het is een eenvoudige steek met een super leuk effect. Het is alleen niet een hele snelle steek. Omdat je steeds in de vorige toer werkt.

verspringende pieksteek

Aantal steken: deelbaar door 2
Stap 1: (toer 1) 1 vaste in tweede losse vanaf de haaknaald.
Stap 2: (toer 1) vervolg) 1 vaste in elke losse tot eind, keren
Stap 3: (toer 2) 1 losse, *1 vaste in volgende vaste, 1 vaste onder volgende vaste; herhaal vanaf * tot laatste steek, 1 vaste in 1 losse, keren
Stap 4: herhaal stap 3.

Hebben jullie deze steek al eens gebruikt?

En wat heb je toen gehaakt?

En wat voor etui’s hebben jullie gemaakt? Ik zou het leuk vinden om voorbeelden te zien. 

Over de schrijver
Hallo, ik ben Taetske en haken is echt mijn grootste hobby. Ik haak eigenlijk al vanaf mijn 10e. Ik heb het haken geleerd van mij beppe (oma). Elke avond zit ik wel met een haakwerkje op de bank. Overdag werk ik of zorg ik voor mijn twee kleine kindjes. Ook kan ik een beetje breien. Maar dat wil ik nog beter leren te doen. Dus dan komt de breiclub goed van pas. Doormiddel van mijn blogs wil ik jullie laten zien wat ik allemaal leuk en interessant vind. Er is namelijk nog zoveel te ontdekken op haak- en breigebied.
Reactie plaatsen
Your information is safe with us