Zakje haken om van alles in te doen: handig! - Breiclub.nl
Handige zakjes

Een handig zakje haken waar je eigenlijk van alles in kunt doen. Bijvoorbeeld een paar babysokjes die je zelf gemaakt hebt wanneer je een kraamcadeau maakt. Of je kunt er knikkers in doen. Of je stopt er je haakspulletjes in die anders rond slingeren.

Eigenlijk kun je er alle kanten mee op. Ik vond het wel handig dus ging aan de slag met een patroon die ik graag met je deel. Uiteindelijk is het een klein zakje geworden die je eigenlijk overal voor kunt gebruiken!

Waarschuwing: een zakje haken kost maar 1,5 uur en het is zeer verslavend!

Voor je begint:

Techniek: haken

Haaknaald: naald 3,5

Gebruikte steken: lossen, vasten, halve vasten, half stokje

Materiaal: wol (ongeveer een half bolletje, haaknaald,  markeer ring, naald om af te werken, eventueel twee kralen voor de afwerking.

Patroon zakje haken:

Begin met een lossenketting van 4 lossen en maak de lossen met een halve vaste aan elkaar vast zodat je een ring maakt.

zakje haken

Toer 1: Haak 1 losse en daarna 6 vasten in de ring. Maak daarna de eerste toer vast met een halve vaste in de eerste steek van toer 1. Markeer de laatste steek van toer 1 met een markeer ring.

zakje haken

Toer 2: Haak in iedere steek 2 vasten (12 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer 3.

zakje haken

Toer 3: Haak in de eerste steek 1 vaste, in de tweede steek haak je twee vasten.  Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 18 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer vier.

Toer 4: Haak nu  een vaste in de eerste twee steken en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 24 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer vijf.

Toer 5: Haak nu  een vaste in de eerste drie steken en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 30 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer zes.

zakje haken

Toer 6: Haak nu een vaste in de eerste vier steken en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 36 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer zeven.

Toer 7: (zie afbeeldingen boven): haak nu in iedere steek 1 vaste maar pak niet het voorste ‘v’ steekje maar steek je naald in de hele ‘v’ steek. Hierdoor krijg je een soort opstaand randje die straks de rand van de bodem van je zakje vormt.

Toer 8 tot en met 18: haak in iedere steek (in de hele ‘V’) 1 vaste. Pak hierbij telkens bij iedere steek de “V’ bovenkant van de steek in iedere toer.

zakje haken

Toer 19: je gaat nu openingen haken om straks een koord doorheen te halen. Haak 2 lossen, sla 1 steek over en haak een half stokje in de tweede steek. *Haak 1 losse, sla 1 steek over en haak een half stokje*. Herhaal * tot * tot het einde.

Toer 20: haak nu 1 toer vasten om je rand te verstevigen. Knip je draad af en werk alle draadjes weg.

 Koordje

zakje haken

Nu ga je een koordje maken. Dit doe je door een lossenketting van 80 lossen te haken en door de opening van je zakje te halen. Je kunt het koordje eventueel afwerken door kralen te gebruiken aan de uiteinden.

Zakje13

Lies kouwenberg
Door

Lies kouwenberg

op 21 Aug 2016

Heel leuk

Tedje Ackermans
Door

Tedje Ackermans

op 21 Aug 2016

Doet mij denken aan mijn mooie tiener tijd . !!!!!!!!!!!

Maxime
Door

Maxime

op 21 Aug 2016

Leuk idee om een kadootje in te geven! Ik zou persoonlijk de koortjes wel in een andere kleur dan het zakje doen.

Suze
Door

Suze

op 22 Aug 2016

Leuk idee en gelijk maar 1 gemaakt voor mijn kleindochter haar verjaardag.

Damaris Kipperman
Door

Damaris Kipperman

op 31 Dec 2020

Ik maak ze voor de kinderen van de klas waar mijn dochter voor de klas staat groep 5 met een lintje als koortje echt leuk om te maken en idd zo klaar

Reactie plaatsen