Communie jurk haken - The Making of - Breiclub.nl
Communie jurk haken: 5 km garen + 6000 Swarovski crystalen

Communie jurk haken: 5 km garen + 6000 Swarovski crystalen

Ik ben Peggy Vissia-Bekers en de maakster van de communie jurk die op de Facebookgroep haken en haakpatronen tot mijn grote verbazing nogal wat likes en reacties kreeg (9000 last time I checked 😉☺️)

Ik ben door de breiclub gevraagd een blog te maken over de jurk… Hartstikke leuk en zeer vereerd!!

Ik ga een communiejurk haken!

Het begon allemaal eind vorig jaar, toen we toch echt moesten gaan bedenken wat voor soort jurk mijn dochter wilde gaan dragen bij haar communie in Mei… Ja ik weet het, het is eigenlijk te gek voor woorden, maar ja dan komt nu eenmaal de “communie collectie” overal binnen en moet je snel zijn…

Na wat jurken te hebben bekeken waar zelfs Sisi van zou gaan kwijlen, bleek het toch allemaal niet echt wat mijn dochter in haar hoofd had…

Ondertussen haakte ik vrolijk door aan mijn dekentjes en knuffeltjes, vandaar uit is het idee ontstaan… Het geen waar ik eigenlijk nog het meest trots op ben!… Mijn dochter heeft mij namelijk zelf gevraagd om haar jurk te haken!! Het was helemaal haar eigen idee.

Even hulp in schakelen…

Het zweet brak me uit, wat een prachtig idee in meerder opzichten! Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen, dit moest ik doen! Maar hoe?? Ik haakte pas net 1 jaar! Omslagdoeken, knuffels, dekentjes dat ging me nog wel redelijk af maar dit was duidelijk andere koek! Dus schakelde ik meteen mijn vraagbaak in!!
Mijn lieve tante die mij heeft leren haken, en waarmee ik uren kan praten over steken, patronen, garen en projecten (waar al mijn andere tantes elke zondag bij mijn oma op visite dan helemaal niks van begrijpen 😆)

Ik besloot te beginnen een jurkje te maken voor mijn jongste dochter van toen 6 maanden, meer omdat ik totaal geen aanpassingsvermogen had qua haken en dit een patroon was voor haar maat 😄 Met mijn grote verbazing ging dat me erg goed af!

(Deze heb ik gehaakt met phildar partner 3,5)

Communie jurk haken: The Making of

Na LANG zoeken naar patronen die ik kon begrijpen, besloot ik een combinatie te gaan gebruiken van twee patronen voor de top heb ik dit patroon gebruikt.

De rok moest groot van mijn dochter dus opzoek naar een geplooid patroon, al snel kwam in uit bij dit patroon. Waar ook een YouTube tutorial van is.. Een must voor mij omdat ik buitenlandse patronen kan lezen.

Na het maken van dit jurkje kwam ik erachter dat ik toch echt veel uit mijn hoofd moest gaan aanpassen… 🙈
(Weer naar mijn lieve vraagbaak)
Uiteraard de maat en ik wilde de top mooi getailleerd hebben om hem mooi te laten aansluiten.

Zoektocht naar garen

Toen begon de zoektocht naar de juiste garen, ik wil hem graag “clean en sjiek” vandaar dat ik voor katoen wilde gaan, dat bleek al snel te zwaar en te grof.

Communie jurk haken

Toen een aantal mixen met katoen geprobeerd (katoen/linnen onder andere) maar alles kreeg toch niet de uitstraling die ik voor ogen had, het waren heel wat ritjes naar het postkantoor om alles weer over en weer terug te sturen…

Ik was er dus qua materiaal nog niet uit, ook met de kleur moesten mijn dochter en ik nog op een lijn zien te komen.
Ik wilde hem dus graag subtiel houden dus wilde ik voor wit gaan… Mijn dochter wilde graag roze en glitter als het even kon…
Na een Facebook post van echtstudio over nieuwe kleuren colortwist garen (unicat) kwamen onze wensen samen in een garen😃… Maar ja, die zijn gemaakt voor een omslagdoek, veel te weinig dus!

Een brutaal mens heeft de halve wereld dacht ik, dus heb ik contact opgenomen met het colortwist team van echtstudio en die wilde en konden mij hiermee helpen!😃

Dus dat werd “even” een ritje naar de winkel van echtstudio, waar ze een grote toren met ontzettend veel kleuren hadden staan om te combineren
Na wat uurtjes welles nietes met klosjes garen werd het deze combinatie MET een glitter draadje!

Communie jurk haken

Dochter blij, ik blij!

Het was even een flink gepuzzel hoeveel het moest zijn voor het patroon (wat dus grotendeels nog in mijn hoofd zat)
Maar ze hielpen mij hier uitstekend mee!
Het was ontzettend snel binnen, omdat ze wisten dat ik een deadline had, al die kilometers garen moest ook nog verwerkt worden uiteraard…

Communie jurk haken
Eerlijk is eerlijk het was een flinke klus! Het was niet zozeer moeilijk als wel veel werk, aan het garen lag het niet, dat haakte perfect!

De top heb ik gehaakt met haaknaald 3 omdat ik die niet te stijf wilde, maar ook niet te open van structuur.

Communie jurk haken

De rok heb ik met haaknaald 4 gehaakt, en de bandjes met haaknaald 2 omdat de bandjes een aardig zware jurk moesten gaan dragen, die wel goed stevig moesten worden.

3 maanden later…

3 maanden later was hij “klaar”, de uren heb ik maar niet geteld 🙈

Communie jurk haken

De zoektocht naar de onderrok was ook absoluut niet makkelijk!

Tot ik bij http://www.planetpetticoat.com/terecht kwam en geweldig werd geholpen!!

Het werden uiteindelijk twee! Onderrokken speciaal op maat gemaakt.

De eerste met hoepels erin, en daar over heen een met stroken.

Bij de laatste pas sessie bleek hij door de zwaarte toch verder uit te gaan hangen, ik had hier wel wat rekening mee gehouden maar niet zoveel… Bijna de hele onderste kleur moest eruit aan toeren.

Communie jurk haken

Nog niet af…

2 weken voor de daadwerkelijke communie vond ik toch dat er wat aan miste, hij was nog niet “af”
Eerst een heel breed satijn lint om haar middel geprobeerd met een enorme strik op de achterkant… Nee toch ook niet het gewenste effect door het materiaal van satijn.
Toen besloten om heel veel mini bloemetjes te haken voor op de top… Dus bloemetjes patronen mee, garen mee, jurk mee en weer naar mijn lieve vraagbaak 😅
Uiteindelijk bloemetjes gemaakt met haaknaald 1.50… Ze waren prachtig maar was wederom weer niet het effect wat ik voor ogen had.

6000 Swarovski crystalen…

Eigenlijk wist ik al dagen wat ik wilde… Maar ik wist ook heel goed dat dat eigenlijk EN te duur zou gaan worden EN te veel werk zou gaan worden!

Maar na al het werk wat ik er al voor gedaan had MOEST hij perfect worden!!
Dus jawel!! Daar gingen we… 6000 Swarovski crystalen moesten erop… Binnen een week!😳
De steentjes heb ik besteld op http://www.strassonline.nl/.

Communie jurk haken
Het zijn de 2078 hotfix Swarovski crystalen in de maten ss12 en ss16, op de top ook nog de kleinere maten ss8 en ss10 

Gelukkig hebben mijn liefste vriendinnen mij niet in de steek gelaten met dit vre-se-lijke priegel project ❤️

Communie jurk haken
Het was stiekem wel een emotioneel momentje toen de jurk eindelijk klaar was!!


Ik weet niet of ik nog een keer zo’n ambitieus project zou beginnen.

Maar waarschijnlijk als een van mijn dochters het vraagt… dan doe ik het toch met al mijn liefde gewoon weer 😉❤️

Communie jurk haken

Stephanie
Door

Stephanie

op 05 Jun 2016

Ohh lieve peggy het was inderdaad veeeeel en veel werk... maar oh het resultaat zo trots op jou !!! En stond haar zo mooi !!! Ben zo blij dat ik mee kon helpen met de swarovski steentjes plakken...Jij bent mijn haakkoningin😍😍En .. niet alleen je dochters als je petekind deze jurk ziet kun je weer gaan haken denk ik...je dochter zei het al solange Mag deze dan wel lenen maar dan fluister ik mn dochter in dat ze voor een ander kleurtje moet gaan hahahahaNee lieverd grapje je bent geweldig en al die likes en reacties zijn terechtWaar kunstwerk 😗 Xxx stephanie

vercammen monique
Door

vercammen monique

op 05 Jun 2016

Heel mooi, mag ik vragen welke steken gebruikt werden aub

Peggy
Door

Peggy

op 05 Jun 2016

Hoi Monique Dit staat helemaal beschreven in de link naar de patronen. Liefs Peggy

Sonja wiegerink
Door

Sonja wiegerink

op 05 Jun 2016

Lieve peggy! Wie had kunnen denken dat je na 1 jaar haken een eigen blog zou schrijven over je eigen gehaakte communiejurk....nou ikke wel !! Je bent zo creatief en vind het niet normaal wat je allemaal en voor iedereen gehaakt hebt in dat jaar!! Supertrots op mijn lieve nichtje ❤ dikke kus van je vraagbaak 😚😚😚

Gonny
Door

Gonny

op 05 Jun 2016

Prachtig. Ik wil m proberen na te maken voor m'n fotostudio.

Gonny
Door

Gonny

op 05 Jun 2016

Het is maar een idee, maar unicaat zou die sets garen zo kunnen verkopen, met een link naar je blog. Ik denk dat heel veel mensen het na willen maken.

elvira
Door

elvira

op 08 Jun 2016

wouw wat mooi gedaan zeg...

Reactie plaatsen