Dekens haken is voor iedereen - Breiclub.nl
Dekens haken

Deze blog gaat over mijn favoriete haakprojecten. Namelijk dekens haken. Ik geef wat richtlijnen over de afmetingen. En ik laat jullie zien wat voor dekens ik zoal gemaakt heb.

Of je nou een beginnend haker bent of je haakt al jaren, een deken haken is voor iedereen. Dekens haken is echt mijn favoriete bezigheid. Ik maak wel eens een uitstapje naar andere projecten maar toch haak ik het liefst dekens.

Afmetingen voor beddekens

Nou kun je dekens in alle soorten en maten haken. En eigenlijk doe ik het vaak op de gok. Maar als je een deken haakt voor een bed is het toch wel handig dat je een beetje een richtlijn hebt wat de afmetingen zijn.

Wiegdekentje75×100 cm
Ledikantdekentje100/120×150 cm
Peuterbeddekentje 120×150 cm
1 persoonsbed deken140×200 cm
2 persoonsbed deken 220×200 cm

Babydekentjes 

Voor babydekentjes zie ik heel vaak dat mensen er nog een lakentje achter naaien. Persoonlijk doe ik dit eigenlijk nooit. Ik vind het fijner om er een los dekentje onder te doen. Zo kun je beter afwisselen als het warm of koud is.

Dekens haken

Ik doe bijvoorbeeld heel vaak overdag alleen een lakentje over mijn dochter en dan s’avonds ook het gehaakte dekentje. Uiteraard dan wel het gehaakte dekentje bovenop zodat die mooi te zien is. En als het dan nog te warm is hang ik het gehaakte dekentje over het voeteneinde van het bedje zodat het nog steeds mooi te zien is.

Ik gebruik voor baby’s alleen maar katoen garen.

Dekens haken – Patronen

Je kan natuurlijk alle kanten op met het haken van een deken. Dit maakt het ook zo leuk. Je kan bijvoorbeeld als beginnend haker een deken haken met alleen maar stokjes. En door dan af te wisselen met kleuren kun je een hele leuke deken krijgen. Zoals de deken op de foto hieronder. Deze heb ik dus gehaakt met alleen maar stokjes. Het voordeel is dat je lekker door kan haken zonder dat je erbij na hoeft te denken. Het nadeel is dat het wel een beetje kan gaan vervelen.

Dekens haken

Je kan ook een patroon gaan haken. Ik heb een tijd terug de cal2014 gehaakt. Het patroon hiervan kun je vinden op de blogs van  terraysleven of schrapsels van Jolanda. Er zijn natuurlijk nog ontelbaar veel cal (crochet allong) dekens. Maar dit is de enige waar ik aan mee heb gedaan.

Dekens haken

Pixeldeken

Je zou ook een pixeldeken kunnen haken. Hier heb ik al eens een blog over geschreven. https://breiclub.nl/over-haken/pixel-haken/ Dit vind ik echt ontzettend leuk om te doen.

Dekens haken 

De dekens die hierboven staan heb ik allemaal zelf gehaakt. Op pinterest heb ik nog een bord met allerlei ideeën. En ik ben nu bezig met een deken van african flowers. Je kan daarvan de voortgang volgen op mijn instagram account

Materiaal

Zoals ik al zei gebruik ik voor babydekentjes alleen maar katoen. Dit omdat dit niet kriebelt en het heel mooi blijft.

Voor grotere dekens gebruik ik eigenlijk geen katoen omdat het dan wel erg zwaar wordt. Hiervoor gebruik ik toch meestal acryl. Maar eigenlijk kun je het helemaal zelf weten welk materiaal je gebruikt. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren.

Dus eigenlijk is mijn vraag dan ook: met welk materiaal maken jullie je dekens? 

Carla vrancken
Door

Carla vrancken

op 09 Oct 2016

Voor mij is dekens haken ook een verslaving. Ik haak altijd met 100% acryl en liefst met dikte 5

Adriana
Door

Adriana

op 10 Aug 2018

Hai Taetske, Kan jij mij vertellen hoeveel ik steken moet opzetten voor een 1 persoonsdeken om te haken, deze wil ik met stokjes maken. Waarschijnlijk met dikte pen tussen 3,4. Ik hoop dat je mij kan adviseren. Alvast bedankt.

Marleen
Door

Marleen

op 28 Sep 2020

Hoi breiclubje. Hakken doe ik elke winter. Soms zomer en andere seisoenen ook. Het is echt men meditatie. Daarom haak ik voor familie en vrienden. Met gekregen wol. Omdat ik mensen wil steunen die het financieel niet kunnen permiteren. Dit doe ik met veel liefde en begrip. Het is een doel voor me om zo veel mogelijk mensen te helpen hiermee. Graag vraag ik dan ook of het mogelijk is samen wol inzameling te doen. Als er hier mensen voor open staan hoor ik het graag. Geen moet een mag. Uit liefde en begrip vriendelijke groetjes Marleen Bossaert

Reactie plaatsen