Stropdas haken, voor vaderdag - Breiclub.nl
Stropdas haken

Met vaderdag voor de deur is kan het nu precies het juiste moment zijn om een nieuw project te proberen: een stropdas haken. Naast een stropdas voor je vader kan het ook een leuk cadeau zijn voor je man die altijd in pak met stropdas naar zijn werk gaat. 

Ik heb nog nooit een stropdas zelf gemaakt dus ga ik eerst op onderzoek uit voor de juiste afmeting.  Op een website voor online stropdassen lees ik dat de eigentijdse stropdas van nu een breedte heeft tussen de 7,5 en 7,8 centimeter. Wanneer ik een stropdas uit de kast pak en deze opmeet, blijkt deze een breedte van 6m centimeter te hebben (Italiaanse stropdas machinaal gebreid).

Stropdas haken

Ik begin aan de stropdas en besluit er tussenin te gaan zitten qua breedte en zet een lossenketting op van 7 centimeter, 13 steken in mijn geval.

Voor de lengte besluit ik te gaan voor 150 centimeter wat gemiddeld lijkt te zijn. Voor de stropdas gebruik ik Phildar Cotton waarbij je normaal gesproken volgens de wikkel haaknaald 3 voor gebruikt maar ik pak haaknaald 4 zodat de stropdas wat soepeler wordt. Ik besluit om de stropdas te haken in vasten* wat een resultaat heeft waarbij je werk geen openingen heeft.

 Je haakt nu iedere toer hetzelfde in vasten totdat je op een totale hoogte van 70 centimeter komt.

Stropdas haken

Nu ga je het gedeelte haken dat om de nek komt te zitten en aan de achterkant van de stropdas. Hier ga je minderen waarbij je aan het einde en aan het begin van de toer een steek mindert. Dit doe je in twee toeren.

Dit betekent dus dat je in totaal van 7 naar 5 centimeter gaat en dus van 12 naar 9 steken gaat.

Hier een handige tutorial hoe je mindert: je haakt hierbij de eerste en laatste twee vasten samen.

Nu haak je door totdat je op een totale lengte van 150 centimeter uitkomt. Knip nu je draad af en werk de losse draadjes weg. De vorm van je haakwerk is nu nog wat krullend wat natuurlijk niet de bedoeling is. Span daarom je stropdas op door het vast te pinnen en nat te maken zodat je stropdas recht valt en niet krult wanneer je hem om doet. Tips hoe je dit kunt doen, lees je hier.

*Vasten: Steek je haaknaald in de tweede losse van je lossenketting (of door de eerst volgende steek), je hebt nu twee lussen op je haak, en trek de draad door de eerste lus. Sla de draad om de haak en haal je draad door de twee lussen.

Hier zie je een handig filmpje van deze steek.

Wat maak jij voor vaderdag? 

Reactie plaatsen