Page content

Vlaggenlijn

article content

Vlaggenlijn

Ik krijg een uitnodiging voor een tuinfeest en meteen ratelt mijn haakbrein: wat zal ik maken voor dit tuinfeest? En al snel had ik een idee: een vlaggenlijn haken! Het is dan iets wat ik zelf gemaakt heb en ik kan de kleuren helemaal aanpassen naar de gastheren van het tuinfeest. Bovendien is het een cadeau wat ze kunnen bewaren – dus ik ga er voor. 

Na een korte zoektocht op Pinterest kom ik er achter dat er best veel variaties zijn. Maar ik kom telkens terug bij hetzelfde patroon wat ik toch echt de mooiste vind: Haakpatroon Vlaggetjes met friebelrandje van Jip by Jan.

Het is een patroon bestaande uit vasten waarbij je telkens aan het einde van een toer een steek meerdert door twee vasten in één steek te haken. Lijkt me best te doen! Ik heb het patroon mee geschreven.

Een vlaggenlijn haken – patroon:

Ik begin met allerlei bolletjes wol (50 gram) en start met mijn eerste driehoekje. Wanneer je begint, start je met een lus en daarna haak je een lossenketting van drie lossen.

Haak een vaste in je eerste losse.  *keer je werk en haak een losse (keerlosse). Haak nu in de laatste vaste van de vorige toer een vaste en haak in elke vaste van de vorige toer een vaste behalve in de laatste: daar haak je twee vasten.*

Dit herhaal je net zo lang tot dat je vlaggetje de juiste grootte heeft. Ik heb door gemeerderd totdat ik 30 steken had in een toer. Knip je naald af en je eerste driehoekje is al klaar! Ik deed er gemiddeld een half uurtje over.

Persoonlijk vind ik het friebelrandje niet zo mooi dus besluit ik een randje vasten om het vlaggetje te haken in een contrasterende kleur: wit.

Ik hecht de witte draad aan waar ik met mijn blauwe draad geëindigd ben en haak een rij vasten langs de korte zijde. Daar haak ik 3 vasten in de punt en ga met vasten naar de punt beneden waar ik drie vasten in 1 steek haak om de hoek te maken.

Daarna haak ik omhoog langs de andere lange zijde.  Knip de draad af en hecht af. Maak nu zoveel driehoekjes als je wilt.

Nu ga je de driehoekjes aan elkaar verbinden door een vlaggenlijn te haken.

Haak een lossenketting van 50 lossen en haak door met vasten aan de korte zijde van je eerste driehoekje.

Haak nu een lossenketting van 15 lossen en haak door met vasten aan de korte zijde van je tweede driehoekje.

Blijf dit doen totdat alle driehoekjes met elkaar verbonden zijn en eindig met een lossenketting van 50 lossen.

Maak een keerlosse en haak nu 1 toer helemaal terug naar het begin van je lijn zodat je vlaggenlijn stevig is. 

een vlaggenlijn haken!

 

Wanneer je de vlaggenlijn cadeau geeft, kun je voorzichtig de vlaggen om en om op elkaar leggen en met een restje wol het geheel bij elkaar binden.

een vlaggenlijn haken!

 

Gratis! Download nu 42 patronen

GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:

Wij hebben ook een hekel aan spam
Jolanda
“Breien?! Haken?! Waar haal je de tijd vandaan, je doet toch al zoveel?!” Deze vraag is ogenschijnlijk terecht; ik werk fulltime (marketeer), doe als bestuurslid vrijwilligerswerk, ben lid van een ondernemende netwerkclub, vind het leuk om met vrienden leuke dingen te doen, studeer een marketing opleiding Nima C en ja… ik haak en ik brei!Ik brei en haak door mijn moeder die mij dat leerde toen ik een jaar of 6 was. Inmiddels ben ik wat jaartjes ouder maar ik vind het nog steeds leuk om sjaals, sokjes, poppetjes, eigenlijk van alles te maken en anderen hier blij mee te maken. Ik vind het leuk om na ieder project na te denken voor wie ik nu weer iets ga maken dus het resultaat kan iedere keer anders zijn in ontwerp of kleur. Soms maak ik patronen zelf, soms laat ik me inspireren door de vele leuke voorbeelden op bijvoorbeeld Pinterest! Ik organiseer regelmatig breikransjes. Deze naam is door een vriendin bedacht: een soort thee kransjes met iets lekkers erbij. Gezellig bij elkaar komen waarbij ik anderen leer breien of haken en waar we samen handwerken, ieder aan een eigen project.Website: www.mhaakselsenbreisels.nl Instagram: @Mhaakselsenbreisels Facebookpagina: Mhaakselsenbreisels.

Comment Section

1 reactie op “Vlaggenlijn


Door Dineke op 8 februari 2018

Hoi, heel leuk dit patroon en lekker makkelijk. Heb je ook een patroon van vlaggetjes met letters erin gehaakt? Groetjes Dineke

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.