Een vlaggenlijn haken voor een tuinfeest - Breiclub.nl
Vlaggenlijn

Ik krijg een uitnodiging voor een tuinfeest en meteen ratelt mijn haakbrein: wat zal ik maken voor dit tuinfeest? En al snel had ik een idee: een vlaggenlijn haken! Het is dan iets wat ik zelf gemaakt heb en ik kan de kleuren helemaal aanpassen naar de gastheren van het tuinfeest. Bovendien is het een cadeau wat ze kunnen bewaren – dus ik ga er voor. 

Na een korte zoektocht op Pinterest kom ik er achter dat er best veel variaties zijn. Maar ik kom telkens terug bij hetzelfde patroon wat ik toch echt de mooiste vind: Haakpatroon Vlaggetjes met friebelrandje van Jip by Jan.

Het is een patroon bestaande uit vasten waarbij je telkens aan het einde van een toer een steek meerdert door twee vasten in één steek te haken. Lijkt me best te doen! Ik heb het patroon mee geschreven.

Een vlaggenlijn haken – patroon:

Ik begin met allerlei bolletjes wol (50 gram) en start met mijn eerste driehoekje. Wanneer je begint, start je met een lus en daarna haak je een lossenketting van drie lossen.

Haak een vaste in je eerste losse.  *keer je werk en haak een losse (keerlosse). Haak nu in de laatste vaste van de vorige toer een vaste en haak in elke vaste van de vorige toer een vaste behalve in de laatste: daar haak je twee vasten.*

Dit herhaal je net zo lang tot dat je vlaggetje de juiste grootte heeft. Ik heb door gemeerderd totdat ik 30 steken had in een toer. Knip je naald af en je eerste driehoekje is al klaar! Ik deed er gemiddeld een half uurtje over.

Persoonlijk vind ik het friebelrandje niet zo mooi dus besluit ik een randje vasten om het vlaggetje te haken in een contrasterende kleur: wit.

Ik hecht de witte draad aan waar ik met mijn blauwe draad geëindigd ben en haak een rij vasten langs de korte zijde. Daar haak ik 3 vasten in de punt en ga met vasten naar de punt beneden waar ik drie vasten in 1 steek haak om de hoek te maken.

Daarna haak ik omhoog langs de andere lange zijde.  Knip de draad af en hecht af. Maak nu zoveel driehoekjes als je wilt.

Nu ga je de driehoekjes aan elkaar verbinden door een vlaggenlijn te haken.

Haak een lossenketting van 50 lossen en haak door met vasten aan de korte zijde van je eerste driehoekje.

Haak nu een lossenketting van 15 lossen en haak door met vasten aan de korte zijde van je tweede driehoekje.

Blijf dit doen totdat alle driehoekjes met elkaar verbonden zijn en eindig met een lossenketting van 50 lossen.

Maak een keerlosse en haak nu 1 toer helemaal terug naar het begin van je lijn zodat je vlaggenlijn stevig is. 

een vlaggenlijn haken!

Wanneer je de vlaggenlijn cadeau geeft, kun je voorzichtig de vlaggen om en om op elkaar leggen en met een restje wol het geheel bij elkaar binden.

een vlaggenlijn haken!

Dineke
Door

Dineke

op 08 Feb 2018

Hoi, heel leuk dit patroon en lekker makkelijk. Heb je ook een patroon van vlaggetjes met letters erin gehaakt? Groetjes Dineke

Reactie plaatsen