Nostalgisch kleedje haken - haakwerk met betekenis  
Nostalgisch kleedje haken - haakwerk met betekenis

Nostalgisch kleedje haken - haakwerk met betekenis

Nostalgisch kleedje haken – haakwerk met betekenis: Mijn oma was vroeger altijd aan het haken. Dat deed ze al ver voor mijn geboorte en daar is ze mee door gegaan tot het door ouderdom niet meer kon.

Zo heeft ze een grote bijdrage geleverd aan de uitzet van haar dochters. Zes dochters die allemaal enkele kleedjes of een sprei van haar hebben meegekregen bij hun trouwen. Een van die dochters is mijn moeder. 

Hoewel mijn oma dus heel wat haakwerk heeft afgeleverd, is het meeste verloren gegaan. Nu ze alweer enkele jaren geleden overleden is, zijn de overgebleven kleedjes voor ons extra belangrijk geworden.

Het kleedje dat bij mijn moeder al jaren op de salontafel ligt is ruim 40 jaar oud. Het begint nu echt sporen van slijtage te vertonen en daarom kwam mijn moeder bij mij.

Wil jij voor mij geen nieuw kleedje haken, zodat ik deze veilig op kan bergen, maar de traditie toch voort kan zetten?

Dat vond ik best een heel bijzonder en emotioneel verzoek en natuurlijk kon ik geen nee zeggen.

Ze had een patroon gevonden in een tijdschrift van eind jaren zeventig. Geen idee waar ze die zo snel vandaan heeft getoverd.

Het is heel bijzonder om een patroon uit die tijd te lezen. Sommige termen zeiden mij niets, maar door goed te kijken naar het voorbeeld ben ik er wel uit gekomen.

Voor het garen heb ik gekozen voor Durable katoen. Dit is een traditioneel en Nederlands merk dat al tientallen jaren gebruikt wordt voor het fijne brei- en haakwerk.

Ik heb gekozen voor Durable glanskatoen nr. 8 in de kleur ecru. Hoe hoger het cijfer dat op het Durable katoen staat, hoe fijner het garen. Er zitten veel meters op een rol, waardoor je lekker door kunt werken. Mijn oma werkte ook al met dit garen, wat het voor mij extra bijzonder maakt. 

Ik heb er bewust voor gekozen om het kleedje niet te fijn te maken, maar dat is natuurlijk smaak afhankelijk. Net zoals de kleur. Mijn moeder houdt niet van spierwit, dus de keuze voor ecru was snel gemaakt.

Uiteindelijk is zij, maar ook ik, heel tevreden met het resultaat. Ik moet zeggen dat ik deze manier van haken erg leuk vindt om te doen. Ik zit eraan te denken om aan een sprei te beginnen.

Lekker vintage!

Nostalgisch kleedje haken - haakwerk met betekenis

 

Het kleedje ligt ondertussen mooi te zijn op mijn moeders tafel. Het kleedje van mijn oma is veilig opgeborgen en blijft zo hopelijk nog een aantal jaren goed bewaard.

En mijn moeder vindt het schijnbaar wel handig zo’n dochter die haakt. Ze heeft al gevraagd of ik er niet nog eentje wil maken, zodat ze er een op reserve heeft, mocht de eerste vies worden.

Tja, zeg daar maar eens nee tegen.

Nostalgisch kleedje haken - haakwerk met betekenis

Welk haakwerk heeft voor jou een bijzondere betekenis?

Marga Radix
Door

Marga Radix

op 26 Feb 2016

Ik vind dit zo ontzettend leuk, ik heb zelf pas een sprei gehaakt uit een oud durable patronen boekje en het is zo mooi geworden . Vroeger haakte mijn moeder ook van alles kleedjes, grotere tafelkleden en spreien ook dat is bijna allemaal verloren gegaan en dat is toch wel erg jammer. Maar op deze wijze toveren wij toch weer een beetje nostalgie terug. erg leuk. Ik heb ook nog een klein kleedje dat mijn moeder ooit haakte maar het is heel fijn en erg kwetsbaar. dus daar ben ik erg zuinig op.

Ben Eijs
Door

Ben Eijs

op 14 Apr 2016

Ik ben op zoek naar iemand die een hoofd kleedje kan haken voor een lederen stoel, ik denk aan halfrond.

Els
Door

Els

op 08 Sep 2019

Is het patroon te koop?

anouk
Door

anouk

op 28 Feb 2020

Gaarne zou ik vernemen waar ik het patroon dan de doillie die op de site staat kan vinden.

Reactie plaatsen