Knuffels haken: waar moet je op letten?
Knuffels haken: waar moet je op letten?

Hoewel knuffels over het algemeen bedoeld zijn voor jonge kinderen, kan het op iedere leeftijd leuk zijn om knuffels te hebben, neer te zetten of te maken. Het haken van knuffels is niet alleen leuk, maar kan ook een uitdaging zijn voor een volgend haakproject. Wellicht ben je docent en wil je kinderen in de klas leren hoe je een knuffel kunt haken of misschien vind je het zelf leuk om jouw knuffel van vroeger na te maken. Hoe dan ook, het haken van knuffels vraagt een bepaalde techniek. Ik vertel je vandaag waar je op moet letten.

 

#1 Rond haken

Het haken van knuffels is bij de start waarschijnlijk al anders dan hoe je normaal haakt. Bij het haken van knuffels is het namelijk de bedoeling om rond te haken in plaats van op en neer. Rond haken zorgt ervoor dat er geen naden in jouw knuffel te ontdekken zijn. Wanneer je rond haakt, maak je geen gebruik van een halve vaste om de toer af te sluiten en je begint ook niet met een losse om de volgende toer te starten. Je haakt direct door naar de volgende toer, waardoor een ronde vorm ontstaat. Om een mooie ronde vorm te creëren, is het verstandig om in de tweede toer in iedere steek twee vasten te haken en het aantal vaste in elke volgende toer te vermeerderen. Zo krijg je een zeshoekige basisvorm die uiteindelijk een ronde vorm aanneemt wanneer je jouw knuffel verder gaat haken. 

Bron - yourcrochet.com


#2 Magische ring

Bij het haken van een knuffel wil je natuurlijk voorkomen dat er een gaatje in jouw haakwerk zit. De magische ring wordt vaak geschuwd door hakers, omdat het haken van de magische ring vaak lastiger is dan het in de eerste instantie lijkt. Toch is het belangrijk om bij het haken van knuffels deze techniek te gebruiken, zodat jouw knuffel er mooi en goed gehaakt uitziet. Oefening baart kunst en dat is zeker niet anders met het haken van de magische ring. Houd jezelf voor dat jouw knuffel niet snel af hoeft te zijn en haak de magische ring opnieuw tot je tevreden bent. Wanneer je de magische ring onder de knie hebt, wordt het haken van knuffels leuker en makkelijker. 

Mariska van DIY Fluffies haakt de schattigste amigurumis. In deze video laat ze zien hoe je eenvoudig een magische ring haakt op twee verschillende manieren. 

Bron - eenmooigebaar.nl


#3 Strak haken

Vaak krijg je het advies om losjes te haken, maar bij het haken van knuffels kun je dat advies beter niet opvolgen. Wanneer je jouw knuffel gaat vullen met vulmateriaal wil je dit er natuurlijk niet uit zien piepen. Je wilt natuurlijk dat jouw knuffel zo echt mogelijk lijkt. Geen zorgen, het is niet de bedoeling dat je de draad krampachtig aantrekt en strak houdt. Strakker haken kun je eenvoudig bereiken door een kleinere haaknaald te gebruiken dan je normaal voor bepaalde garen zou gebruiken. Staat er een bepaalde richtlijn aangegeven op de garen, neem dan de kleinste maat. Wanneer slechts één maat wat betreft de haaknaald wordt aangegeven, dan is het verstandig om te kiezen voor een haaknaald die een halve of hele millimeter kleiner is. 

Bron - nobody-else.nl


#4 Minderen

Het haken van knuffels vraagt behoorlijke precisie. Het is belangrijk om strak te haken, zodat de vulling niet zichtbaar wordt en de techniek van de magische ring moet toegepast worden om ervoor te zorgen dat er geen gat ontstaat. Ook het minderen van steken vraagt bij het haken van knuffels een bepaalde manier. Het is belangrijk dat je onzichtbaar mindert, zodat jouw knuffel er goed gehaakt en mooi uitziet. Onzichtbaar minderen doe je door  twee of meer steken samen te haken tot één steek.  De eenvoudigste manier om dat te doen is door de haaknaald in de voorste lussen van de steken te haken die samen gehaakt moeten worden. Na het omslaan van de draad en het doorhalen van de lussen op de haaknaald, zijn twee steken samen één steek geworden. 

Bron - blog.alwaysfreeamigurumi.com


#5 Binnen en buiten 

Een van de punten waar je op moet letten bij het haken van knuffels moet de laatste zijn, maar dat maakt dit punt niet minder belangrijk. Een haakwerk krult in de regel binnenstebuiten. Om een mooi resultaat te krijgen en om gemakkelijk te kunnen werken, is het verstandig om het haakwerk na een aantal toeren om te draai. Ben je helemaal in de war en weet je niet meer wat binnen en buiten nu precies is? Geen probleem, er is een duidelijke manier om de binnen- en buitenkant van jouw haakwerk uit elkaar te houden. Aan de buitenkant moet je een V-vorm in het haakwerk zien die naar boven wijst. Zie je horizontale, doorbroken lijntjes aan de buitenkant, dan heb je hoogstwaarschijnlijk de binnenkant voor je neus. Zorg er dan voor dat de ‘juiste’ kant buiten wordt. 

Bron - thefriendlyredfox.com
Van poucke veva
Door

Van poucke veva

op 27 Mar 2023

Alles is zeer mooi jammer genoeg kan ik dat niet meer omdat ik te bed lig enik heb altijd veel haak-en breiwerk ook alle handwerk. Ik word jaloers ervan misschien als ik meer kan opzitten zal het misschien beteren, ik lig al 6 dat ik niet weg kan en dan

Lilith
Door

Lilith

op 15 Nov 2023

De middelste bruine snoet, lijkt 100% op ALF. Zou iemand DAAR een patroon van hebben? lijkt me leuk. Proficiat aan de maker/maakster! Groetje, Lilith

Reactie plaatsen