Pietjes van nu
Pietjes van nu

Het is bijna 5 december, het kan nog net: een blogje over Pieten!

Voor mij is het een speciale naam want mijn zoon heet Piet 🙂

Vandaag gaat het uiteraard over andere Pieten.

Het is al wat jaartjes geleden dat ik deze Pietjes haakte:

Nu zijn er allerlei veranderingen bezig in de wereld en dat geldt ook voor Pieten. Die krijgen een ander kleurtje. Tja, zonnebanken blijken ook niet meer zo gezond te zijn, en zelf mijd ik de zon zomers ook een beetje. Ik snap het dus wel dat bruin niet meer kan.

We hebben eerst al eens regenboogpieten gehad. Dat zag er super vrolijk uit. Nu heb ik de achterkant van die Pietjes afgewerkt met gehaakte rondjes in felle effen kleuren. Dáár kun je natuurlijk ook gezichtjes op maken.

 

 

Momenteel zie je ze niet meer, die kleurige Pieten. De laatste tijd zijn het vooral roetveegpieten. Ik ben eens gaan testen of ik die kan maken en daarom ging ik eerst op zoek in mijn voorraad naar mogelijkheden. Ik vond restbolletjes met heel snel en met heel langzaam kleurverloop. Ik heb vervolgens nog een bolletje gekocht met een gemiddeld kleurverloop.

 

 

Hiermee ging ik aan de haak, ik haakte van alle drie zo’n basisrondjemet vasten. Mijn bevindingen zijn:

– Met het hele snelle verloop, dat zwartwitte garen, haakt het lastig, het is moeilijk te zien. Alsof je met zwart garen haakt. Ik vind het effect ook wel heel erg gespikkeld.

– Het langzame verloop is gewoon té langzaam. Dat wist ik al vooraf, want in mijn restje zat niet eens meer zwart. Maar je ziet ook dat nu alleen het midden lichtgrijs is en de rest wit.

– Het nieuwe bolletje geeft het beste effect, dat is een mooi rondje vol vlekken.

 

 

Met de derde ben ik verder gegaan. De oogjes is altijd een klusje, maar je zou ook van die plakoogjes kunnen gebruiken. Ik vond de gele veertjes weer terug die ik ook voor de andere Pietjes gebruikt heb! Van de meeste tussenfases heb ik foto’s gemaakt. Je ziet ze in de volgende collage:

Ik gebruikte het gespikkelde rondje als achterkant. Het handige bij deze Pietjes is dat je niet alle draadjes heel precies hoeft weg te werken. Ik heb de begin- en einddraadjes aan elkaar geknoopt en wat korter geknipt, zie de middelste foto onder. Als je er dan een achterkantje opzet, is het keurig afgewerkt. Bij het rondhaken heb ik direct een lusje gehaakt. Als je het handig doet, hoef je dan alleen nog het laatste einddraadje weg te werken.

 

Best leuk geworden, dit roetveegpietje, vind je niet?

 

 

Als je deze Pietjes ook wilt haken: het patroon vind je hier.

En je kunt zelf kiezen wat voor Pietje jij maakt! Leuk om voor het raam te hangen!

Heb jij je huis versierd voor 5 december?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!
Your information is safe with us