IJspret!
IJspret!

Heerlijk, een ijsje eten, ik houd ervan. En ijsjes horen ook zeker bij de zomer! Mijn zoon vindt op z’n tijd een bepaald waterijsje erg lekker en ik vind die ijsjes er vooral heel vrolijk uit zien. Sinds een paar jaar maak ik iedere zomer daarom een….

Raketijsje!

Je ziet van links naar rechts:

–  een geborduurd raketje, op plastic canvas. Meer hierover lees je in deze blog.

– een gebreide raket, naar een patroon van Club Geluk. In deze blog vertel ik er meer over.

– een gehaakt raketijsje, meer hierover lees je in deze blog.

De kleuren zijn heerlijk vrolijk en zomers. Ik krijg er zelf inspiratie van.

Nu bedacht ik een breipatroontje, een patroontje in Fair Isle-stijl. Ik tekende het uit met behulp van het programma Stitch Fiddle:

 

Je hebt steeds twee kleuren per toer, daardoor wordt het breiwerk overal min of meer even dik.

Je breit maximaal 6 steken per kleur. Dat is nog net te doen zonder de draden extra te kruisen. Nog langere draden aan de achterkant van het werk zou ik zelf niet doen.

Je moet bij zulk breiwerk wel goed op de spanning letten.

Groot voordeel bij rondbreien: je hoeft alleen recht te breien voor een tricotsteek 🙂

Ik heb het zelf nog een keer uitgehaald. Ik gebruikte eerst naalden nummer 3. Het bleek niet om mijn telefoon te passen… Dus toch maar uithalen en opnieuw beginnen. Weer een geval van 2 x lol van dezelfde wol (Dát is een quote van Sietske!).

Uiteindelijk is het gelukt, het hoesje is gebreid op naalden nummer 3½, 48 steken, en ik gebruikte katoen garen, kleurtjes uit de voorraad.

Na vier rijen ijsjes in de hoogte was min of  meer de juiste hoogte bereikt en heb ik nog een aantal toeren boordsteek 3 recht, 1 averecht gebreid met de blauwe kleur.

Tijdens het afhechten haakte ik middenachter direct een lusje van 15 lossen en uiteindelijk heb ik er een bijpassend knoopje opgezet.

 

Het hoesje zag er in eerste instantie nog wat rommelig uit en ik besloot het helemaal nat te spuiten met water met daarin een beetje Eucalan (Wietske schreef hier een informatieve blog over deze speciale wasemulsie). Daarna kon ik het heel makkelijk in model krijgen en werd het mooi strak:

Een vrolijk en zomers hoesje dat ik makkelijk terugvind in mijn tas 😃

Nog een leuk raketje zag ik bij Chefwol: hier vind je superleuke steekmarkeerders.

Deze blog schreef ik in juli, tijdens zeer zomerse dagen.

Met dit telefoonhoesje zal ik voorlopig nog lang terug kunnen denken aan de zomer van 2018!

 

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien

 

Liefs van De Breimeisjes!

Je kunt De Breimeisjes ook volgen via

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Priepraat
Door

Priepraat

op 6 August 2018

Wat een leuk zomers telefoonhoesje. Ik zou vast de hele dag trek hebben in ijsjes ;)

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 11 August 2018

Het is ook een heel vrolijk hoesje, ik word er blij van :-)

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down