Een steekje laten vallen
arrow_drop_up arrow_drop_down

Een steekje laten vallen

Iedereen laat wel eens een steekje vallen! Is dat erg? Soms wel en soms niet.
Als je breit en je laat een steekje vallen, kan dat nogal vervelend zijn. Hoewel het meestal nog wel te redden is, bijvoorbeeld met behulp van een haaknaald.
Nu zijn er breiwerken waarbij het juist moet: steken laten vallen. En dat is zo bij deze sjaal:

Het is een van de sjaals die ik het meest draag. Heb jij ook zo’n lievelingssjaal?

Deze is heel snel en makkelijk om te maken. Ik zal je vertellen hoe ik het doe. Ik maak er namelijk nog een, ik wil ook een blauwe!

Ik zet 135 steken op, op een breinaald dikte 5. Het mag namelijk wel een beetje soepel worden. Ik brei het in heen- en teruggaande toeren.
Vervolgens brei ik ribbels, dat is alle toeren recht.
Lekker gedachteloos doorbreien tot de bol op is of tot ik het breed genoeg vind.
Het afhechten gaat anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Ik gebruik hiervoor een bijpassende haaknaald.
Ik haak in de eerste steek 1 vaste, *5 lossen, de volgende breisteek sla ik over, oftewel:“laat ik vallen”, in elk van de volgende 2 steken haak ik een vaste*, van * tot * herhaal ik dit tot het einde van de toer, ik eindig met 1 vaste.

De draad haal ik door en die knip ik ruim af. Dan kan ik de zijkanten direct met deze draad aan elkaar naaien, om er een col van wilt maken.

Ik heb nu een afgehechte lap met “gevallen steken”. Toch zal ik die steken nog even moeten helpen om echt te vallen. En dan krijg ik dit:

Nu zie je ook pas hoe groot de sjaal wordt. Ik vind zelf een col heel fijn dragen en als je de uiteinden aan elkaar naait met één slag in de sjaal, valt die sjaal altijd net wat mooier.

Ja, dit is nu echt zo’n successjaal. Ik heb dit niet zelf bedacht, ik zag het ooit bij Mirjam.
Mijn eerste versie was rondgebreid en van een gemêleerd garen, die zie je hier. Toch minder handig, want bij rondbreien zul je afwisselend een toer recht en een toer averecht moeten breien.

Nog een voordeel: je hebt niet veel garen nodig. Anderhalf of twee bolletjes blijkt bij mij vaak ruim voldoende.

Dit is het begin van mijn volgende versie:

Die brei ik weer lekker heen en terug.
Als ik ‘m klaar heb, laat ik ‘m uiteraard zien in mijn blog. Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes
Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink
Liefs van De Breimeisjes!

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Lieve Feryn
Door

Lieve Feryn

op 7 April 2019

mooi breiwerkje

Akkelien
Door

Akkelien

op 8 April 2019

Simpel, snel en een leuk resultaat, hé!

Reactie plaatsen