Een doos vol inspiratie
Een doos vol inspiratie

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen via Facebook of Instagram, die prachtige Colourpacks van Scheepjes. Er zijn verschillende soorten, met bijvoorbeeld Stonewashed, Riverwashed en Catona. Een Colourpack is een mooie doos met daarin mini bolletjes in álle kleuren van het betreffende garen. Zelf heb ik een Colourpack met Cahlista. Dat is een wat dikker katoen garen met een zachte en matte uitstraling.

Ik heb eerst een tijdje genoten van die mooie doos vol prachtige kleuren, maar liefst 109! Alexa bleek ook zo’n doos te hebben en laat in deze blog heel mooi alle kleuren zien.

Ik wilde graag iets maken met de inhoud van mijn Colourpack. Op internet had ik diverse ideeën gezien, maar meestal worden de kleine bolletje dan gecombineerd met een hoofdkleur. Ik wilde juist alleen die bolletjes gebruiken.

Ook besloot ik te kiezen voor breien, dat neemt minder garen dan haken en ik wilde graag een deken maken. Ik heb al die bolletjes in kleurgroepen verdeeld en al die groepen in een zo mooi mogelijke volgorde gelegd en ben begonnen met breien. Inmiddels ben ik al ruim over de helft en ik vind het leuk om nu vast wat te laten zien en te vertellen hoe ik dit doe.

Voor ik echt begon heb ik getest welke breinaald ik het beste kon gebruiken en hoeveel steken ik ongeveer nodig zou hebben. Ik brei deze deken op naalddikte 5 en heb 240 steken opgezet. Het had iets meer kunnen zijn, want dan was de deken nog iets breder geworden.

Zonder te rekken is mijn deken nu zo’n 133 cm breed. Ik hoopte op 140 cm breed uit te komen. Waarschijnlijk zal blocken helpen. Alleen: waar block ik dit op 😄

Wat de lengte betreft: de helft van de deken is al 110 cm lang, dus de gewenste 2 meter haal ik zeker!

Omdat er zoveel kleur in de deken komt, brei ik een eenvoudig patroon: ik brei 10 steken recht, 10 steken averecht. En in iedere naald laat ik dat 1 steek verspringen. Daardoor ontstaan brede diagonale strepen. Ik ben zelf heel blij met het effect.

Op een paar plaatsen laat ik de strepen de andere kant weer oplopen, op een kwart van de deken, op de helft en straks op driekwart.

Het is handig dat het aantal steken deelbaar is door 10. Zo zie ik steeds aan het einde of het nog klopt. Het aantal steken van de eerste en de laatste “baan” moet bijelkaar 10 zijn.

Ik begin steeds met een nieuwe kleur als de vorige kleur op is. Dat is meestal midden in een toer. Zo gebruik je al het garen en haal je alles uit de doos om een zo groot mogelijke deken te maken.

Ik ben één keer opnieuw begonnen, na 5 bolletjes. In eerste instantie had ik 5 steken minder en werd het me te smal. Ook zag ik dat het mooier zou zijn om te beginnen met een paar toeren ribbelsteek. Ik heb eerst 4 toeren recht gebreid en ben toen begonnen met het patroon. Toen was ik al begonnen met de tweede kleur. Meestal haal ik iets meer dan 5 toeren uit één bolletje. Er zit in principe 25 meter op één bolletje, maar dat wijkt wel eens wat af.

Mijn deken wordt een unieke deken, want ik denk niet dat nog iemand ‘m precies zo zal maken. Dat is ook wel heel leuk aan zo’n Colourpack: het is echt een doos vol inspiratie. Ik deel graag nog een paar ideeën:

– Wietske maakte een prachtig babydekentje met de blauwe tinten, aangevuld met een paar bollen wit. Je vindt haar patroon hier.

– Renske maakte een hele leuke omslagdoek waarbij ze alle kleuren gebruikte en zij combineerde het met Stonewashed. Je vindt haar patroon hier.

– M’n Breimeisjes-vriendin Lydia raakte ook geïnspireerd en verwende zichzelf met het Colourpack Catona en zij haakt een deken. Ze begon met 300 lossen en haakt nu halve stokjes, steeds in de achterste lussen. Om iets meer lengte te krijgen haakt ze na iedere 10 bolletjes een bolletje van 25 gram op. Dit wordt ook heel erg leuk:

Hoe het verder gaat met mijn deken kun je zien op mijn blog. Ik probeer iedere week een update te plaatsen, onder het label “Colourpack Cahlista Project”. Ik ga snel weer verder!

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien

Liefs van De Breimeisjes!

Je kunt De Breimeisjes ook volgen via

Reactie plaatsen