Paashangers haken uit het boek Gelukspoppetjes haken - Breiclub.nl
Daar is de lente…

Paashangers: Vandaag de eerste echte lente dag. Met wel 15 °C hier in het noorden. In de vorige blog schreef ik over mijn eerste gehaakte sneeuwklokje. In de tuin bloeien ze nu volop. De narcissen staan in bloei of net aan.

Pasen komt nu ook dichterbij. Ik zag al verscheidene paastakken staan. Zelf vind ik de kronkelwilg de mooiste en echtste tak.

Tijdens mijn opleiding tot kraamverzorgende, die ik in Barchem (Gld) volgde, kwam ik voor het eerst in aanraking met de paastak. Ik heb de betekenis en de oorsprong van deze takken  even opgezocht.

De paasboom/takken

De traditie van de paasboom wordt uitgelegd als zijnde een overblijfsel van de meiboom, ook uit de traditie (heilige-boomcultus) van de voorchristelijke Germaanse periode. Boomheiligdommen werden geëerd door de Germanen. Hier kwamen de mensen bijeen om te bidden en soms ook te offeren.

De vertaling van de echte boom naar paastakken in een grote vaas, heeft ook vanuit praktisch oogpunt plaatsgevonden. De takken in een vaas zijn veel handiger en kunnen hetzelfde effect bewerkstelligen.

Inmiddels wordt de paasboom ook als een soort meiboom gezien en die staat voor de lente, het nieuwe seizoen dat er aan zit te komen en het daarbij behorende naar buiten gaan en het leven vieren.

Ik ben toen begonnen met het in huis zetten van de paastakken. Ik vind het erg gezellig en fleurig en feestelijk staan.

In het begin had ik origami vogeltjes er in hangen en houten eitjes. Toen ik het haken herontdekte kocht ik dit boekje Gelukspoppetjes haken van Annemarie Arts.

paashangers

Hele duidelijke en mooie patroontjes. Ik heb er vele gehaakt en gemaakt. Het is echt een aanrader! Ik was blij met de boekjes en heb bijna alles er uit gehaakt.

Paashangers

paashangers

De kinderen waren toen nog klein en speelden er mee. Ze werden  uit de paastakken gehaald en na het spelen weer in de takken gehangen.

Dubbel plezier van deze mooie hangers.

Ook voor de andere feestdagen staan er patroontjes in. Ik haakte voor Koningsdag een aantal jaren geleden ook iets moois, maar hier later meer over ;-)

Veel plezier met het haken van paashangers.

Wat maak jij?

Ineke Latour
Door

Ineke Latour

op 09 Apr 2017

Ik heb een vraag i.p.v. een reactie. Mag dat? Ik heb het gratis Ebook met 42 patronen gehad van u , maar ik heb per ongeluk op de wis knop gedrukt en ben het nu kwijt. Het lukt me niet om het weer opnieuw op mijn mail te krijgen. Ik zou het graag weer terug willen hebben, kan dat op een of voor andere manier? Vr. Groet

Reactie plaatsen