Gehaakte lapjes, heel veel gehaakte lapjes - Haak je ook mee? - Breiclub.nl
Haak je aan? Haak je mee? Haken is verbinden!

Heel veel gehaakte lapjes… granny squares… wat is dit, waar is dit voor?

Een tijdje geleden kwam ik in aanraking met “haak maar aan”. Er stond een vrolijk gekleurde caravan met hakende dames in Franeker. Ik werd direct naar ze toe getrokken en wilde graag weten waar ze zo mooi mee bezig waren… dus ik vroeg om meer informatie.

gehaakte lapjes

De dames van de organisatie Esmeralda en Monique vertelden mij meer over  “haak maar aan”. Er worden  véél, héél  veel 1 persoonsdekens  gehaakt, met het  doel verbinden van mensen tot het maken en realiseren van een doel

En welk doel is dat?

In de zomer 2018 wil men de allergrootste gehaakte deken van de wereld neerleggen. Deze deken bestaat uit 10.000 éénpersoonsdekens. En…het belangrijkste doel is mensen bij elkaar brengen/verbinden en dat men samen haakt aan één doel: een deken!

gehaakte lapjes

Het is allemaal op vrijwillige basis en men doet hier heel enthousiast aan mee.

Na de uitdaging worden de dekens geschonken aan diverse Goede Doelen die de dekens uitdelen aan mensen die aandacht en/of een deken nodig hebben.

Op Facebook kun je ook veel hier over lezen.

gehaakte lapjes

Ik bezocht eind oktober de bibliotheek in Bolsward. In vele bibliotheken kan men “aanhaken” en men kan hier de lapjes en dekens inleveren.

Ik had met  medewerkster Irene afgesproken om even langs te komen en te ervaren wat deze haakochtend inhoudt.

De koffie met wat lekkers stond klaar en de eerste dames kwamen al langs. Er kwamen dames met zakken vol gehaakte lapjes en zelfs met hele afgewerkte dekens. Men begon heerlijk te haken en de lapjes/dekens werden bewonderd. De verbinding met elkaar was er!

gehaakte lapjes

Ik had een foto van de gehaakte dekens gemaakt, maar kon na een uur weer foto’s maken omdat de stapel gegroeid was! Wat goed! Wat een ijver en een enthousiasme!

Je zag hele verschillende dekens in  allerlei kleuren.

Gehaakte lapjes

Hoe begin je met haken: Je begint te haken met een klein lapje “een granny square”. Je  haakt losse vierkantjes van 10×10 cm of lappen van 20×20 cm, 100×70 cm of 140×100 cm. Als alle dekens bij elkaar komen dan worden ze door studenten tot één hele grote deken aan een gemaakt.

Bekijk het filmpje voor meer informatie. En klik op de onderste link.

gehaakte lapjes

Tijdens de Breidagen in Zwolle zag ik de welbekende caravan van “Haak je aan” weer staan. Direct even een praatje met de dames gemaakt. Hier lagen ook weer vele dekens klaar.

Wat een goed doel en idee! Top! Kunnen we trots op zijn!

Ben benieuwd naar het eindresultaat tijdens de zomer in 2018 in Leeuwarden (De culturele hoofdstad 2018)

Wordt vervolgd….;-)

Haak je ook aan?

Groet,

Ingrid Terpstra

http://hobbydingen.com/

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 04 Nov 2017

Ja, ik haak ook aan :-) Leuke blog, Ingrid! Groetjes, Akkelien

Esmeralda de Vries
Door

Esmeralda de Vries

op 05 Nov 2017

Beste Ingrid, Dank voor je blog. Wat leuk en fijn om te lezen dat mensen begrijpen wat het burgerinitiatief De Grootse Gehaakte Deken van de Wereld allemaal in petto heeft. We zijn halverwege (telling), maar er zijn al zoveel mooie, goede en warme verbindingen tussen mensen ontstaan door het aanhaken dat het doel eigenlijk al gehaald is. Toch gaan we nog even door en zijn nieuwsgierig naar de haakverhalen van over de hele wereld die deze dekens met zich meedragen. Er komen dekens en squares uit diverse landen uit de wereld binnen, waardoor het project is uitgegroeid tot een Internationa People Power Project. Het enthousiasme van mensen en het verlangen om een positieve bijdrage aan onze samenleving te leveren, blijkt een internationale menselijke behoefte te zijn. "Het gehaakte touwtje uit de brievenbus van Jan Terlouw" blijkt een goede metafoor te zijn om mensen weer in vertrouwen met elkaar samen te laten werken en leven. Een mooie start wat niet ophoudt ná 2018........groet,. Esmeralda de Vries

Irene Pieters
Door

Irene Pieters

op 09 Nov 2017

Het was een heel bijzondere ochtend in Bolsward: er werden 15 dekens binnen gebracht. Er is een hechte groep ontstaan, die hard werken aan dit leuke initiatief. Leuk, dat je kwam om een praatje te maken en meer te weten te komen!

Reactie plaatsen