Nieuw haakproject: in opdracht haken
In opdracht haken: een nieuw project beginnen

Dit blog gaat over het proces om een nieuw haakproject op te starten. 

De laatste tijd ben ik vaak in opdracht aan het haken. Dit vind ik erg leuk om te doen. Maar ja als je in opdracht haakt moet je ook aan verwachtingen voldoen. En moet je goed met je opdrachtgever overleggen wat precies de bedoeling is. Daarom ga ik een beetje uitleggen hoe ik dat aanpak.

Het begin

Ik heb mijn eigen facebookpagina te vinden onder Taetskeoriginal . Op deze facebookpagina show ik mijn gehaakte en gebreide werkjes.

Hierdoor krijg ik wel eens een verzoek om iets te haken. Nou dat is natuurlijk altijd mogelijk. Ik vraag altijd eerst wat ongeveer de bedoeling is en dan kan ik een beetje een richtprijs geven. Als de klant akkoord is gaan we verder met de “onderhandelingen”.

Wat moet er gehaakt worden

Zoals ik al aangaf krijg ik vaak de vraag of ik iets wil haken naar aanleiding van iets wat ik al gehaakt heb. Dan is het vaak makkelijk om aan te geven hoe lang het duurt en hoeveel het gaat kosten.

Maar laatst kreeg ik de vraag of ik een tas wou haken. Dit had ik nog nooit gedaan maar dit wou ik uiteraard wel proberen.

Pinterest

Om ideeën op te doen is Pinterest echt een ideale manier. Dit is mijn Pinterest account. Ik geef mijn klanten ook altijd de opdracht om hier even rond te kijken. En je kunt ook borden delen dus konden we mooi samen ideeën opdoen. Dit is echt een hele goede manier om alvast een beetje erachter te komen wat de klant wil.

Kleurenkeuze

De keuze van kleuren is altijd erg persoonlijk. Ik laat de klant hier altijd zoveel mogelijk zelf beslissen. Want ja mijn smaak ik meestal niet hetzelfde als die van mijn klanten. Vaak als we de keuze een beetje rond hebben haak ik alvast een stukje en laat ik dan een foto zien over wat het effect is. Dan kan ik namelijk nog aanpassingen doen. En zo kan de klant zien hoe het uitpakt. Of makkelijker een keuze maken tussen opties.

Bij de foto hieronder was het de bijvoorbeeld de vraag of het met rood of met wit moest. En de keuze is op rood gevallen. Aan de hand van een voorbeeldje kon de klant veel beter kiezen.

nieuw haakproject

nieuw haakproject

Ik maak ook wel eens een foto van de bolletjes om te laten zien. Maar persoonlijk afspreken is eigenlijk nog de beste manier. Zo kun je echt goed bespreken wat de bedoeling is qua kleuren.

Levertijd

Het ene project is natuurlijk sneller klaar dan het andere. En meestal kan ik wel aardig een inschatting maken. Vooral van dingen die ik al eens eerder gemaakt heb. Maar als ik iets nog nooit eerder heb gemaakt geef ik dat altijd eerlijk toe en geef ik ook aan dat ik niet weet hoe lang het gaat duren voordat ik het af heb.

Als het echt een groot project is geef ik ondertussen wel altijd even een update aan de hand van foto’s over hoever ik ben. En met mezelf spreek ik wel altijd een tijd af hoelang ik er over wil doen. Een soort van stok achter de deur.

Prijs

Dit vind ik altijd het moeilijkste deel. Want ja ik wil niet te duur zijn maar ik wil er eigenlijk ook wel wat aan over houden. Er is al heel vaak discussie gevoerd over wat nou een goede prijs voor een project is.

Ik kijk altijd naar hoelang ik erover doe om iets te maken en naar wat voor materiaal ik ga gebruiken. En dat geef ik dan door aan de klant. Ik maak altijd een schatting ik heb eigenlijk niet echt een vaste berekening hiervoor.

Aflevering

Dit vind ik het leukste gedeelte. Het geven van de bestelling. Dit doe ik het liefst persoonlijk aan de klant. Want ik wil graag de reactie zien.

Helaas lukt dit niet altijd en heb ik ook wel eens wat opgestuurd. Omdat de klant niet in staat is om het op te halen. Dit probeer ik dan altijd wel zo goedkoop mogelijk te verzenden. Maar het moet natuurlijk wel goed verpakt zijn.

Als ik het verzend doe ik er altijd een persoonlijk briefje bij. Daar vraag ik ook altijd in of ze me een reactie willen sturen. Ook geef ik altijd aan dat als er wat met het product is ze altijd contact met me op kunnen nemen.

Labels 

nieuw haakproject

Ik heb mijn eigen labels besteld via internet. Ik heb het via dit bedrijf gedaan. Maar er zijn nog veel meer opties. Ik naai de labeltjes op alles wat ik maak. Eigenlijk wil ik ook nog knopen met mijn naam erop. Maar die moet ik nog eens bestellen.

Hebben jullie wel eens iets in opdracht gemaakt? En hoe pakken jullie dit dan aan?

jeff
Door

jeff

op 16 Jul 2016

ik haak niet graag in opdracht want ik wil gewoon zelf mijn projecten kiezen

Mariëlla
Door

Mariëlla

op 17 Jul 2016

Tot nu toe 1x iets gemaakt in opdracht. Was gelukkig helemaal goed. Ik haak nog niet zo heel lang namelijk. Intussen wel al verschillende projectjes gehaakt, maar zou meer in opdracht willen haken

Annelies
Door

Annelies

op 17 Jul 2016

1x een deken voor een collega gehaakt. Na goed overleg is het een prachtige deken geworden. Ik noemde een prijs welke ze zelf verhoogd heeft omdat ik er zo veel werk aan had. Ik trots zij trots

Bianca
Door

Bianca

op 21 Jul 2016

Ik haak voornamelijk voor mezelf met hier en daar een keer wat in opdracht. Ik geef aan dat ze zelf moeten bepalen wat ze willen en welk materiaal en dat ik ze daar dan wel in kan helpen met kwaliteit en kleur en patroon. Ik laat altijd de keus bij mensen of ze zelf materiaal willen halen of dat ze mij daar geld voor geven en ik de materialen ophaal. Op die manier is het materiaal altijd betaald en maak ik geen onkosten. Daarnaast laat ik mensen die ik goed ken zelf bepalen wat ze een project waard vinden om daar extra aan bij te dragen en meestal krijg ik voor een omslagdoek die ik maak gemiddeld 15 euro extra. Mensen die ik niet ken bereken ik zowiezo wat meer zodat ze gelijk goed weten wat handwerk en materiaal aan tijd en geld kost als je fatsoenlijke kwaliteit wilt. Als ze dan akoord gaan met de prijs laat ik ze ook altijd vooraf de materialen betalen + een klein deel extra. De kosten voor het werk/tijd dus zeg maar restant van het afgesproken bedrag bij levering.Dat is hoe ik het doe :) een heel verhaal haha maar ik hoop dat het wel duidelijk is.

Griffioen54
Door

Griffioen54

op 21 Jul 2016

Ik haak en brei regelmatig in opdracht. We overleggen wat en welke kleuren. Soms kopen ze zelf meestal koop ik het garen maar door slechte ervaringen laat ik ze altijd een bedrag overmaken voor ik ga kopen. Soort borg. Ik heb van mijn werk foto's zodat ze een idee kunnen krijgen van de mogelijkheden en ik spreek een bedrag af voor overige kosten en werk. Zodra we het daar over eens zijn geef ik ze aan waar ze het garen kunnen kopen dan wel bekijken. Ik stuur regelmatig een foto van de tussenstand. Dan weten ze ook dat er aan gewerkt wordt. Gaat bijna altijd goed.

Taetske
Door

Taetske

op 26 Jul 2016

Super bedankt voor jullie reacties!!

Jeffrynders
Door

Jeffrynders

op 03 Nov 2016

Ik haak veel amigurumis en portemeneetjes in opdracht maar ik ga nu ook stoppen met op bestellingen te werken om instagram jeffrynders8439

Ilonka Verweij
Door

Ilonka Verweij

op 28 Nov 2018

Hoi Taetske, Ik ben Ilonka verweij en zou heel graag een gehaakt, rond kleedje willen heebn voor op de vloer bij de wc. Zou jij die voor ij kunnen maken? Graag hoor ik van je. Groetjes vanuit Boskoop

Taetske
Door

Taetske

op 16 Dec 2018

Hallo Ilonka Je mag me wel een berichtje sturen op mijn eigen site. www.facebook.com/Taetskeoriginal

Taetske
Door

Taetske

op 16 Dec 2018

Hallo Ilonka Je mag me wel een berichtje sturen op mijn eigen site. www.facebook.com/Taetskeoriginal

marieke deckers
Door

marieke deckers

op 07 Jan 2021

Ik ben op zoek naar iemand die lampenkappen kan haken. ik heb wat leuke ideeen en zou die graag eens laten zien en bekijken wat de mogelijkheden zijn. Groetjes Marieke

Reactie plaatsen