Hazenkussen haken; mijn ervaring met dit leuke project
Mijn ervaring met het hazenkussen haken

Hazenkussen haken: Lisanne Multem – bekend van haar blog Draad en praat en het onlangs verschenen boek Haak je happy – heeft voor Craft Kitchen een hazenkussen ontworpen om te haken.
Direct toen ik haar blog las over het hakenkussen haken was ik verkocht. Wat een ontzettend leuk project!

Hazenkussen haken

Ervaringen hazenkussen haken

Haaknaald 6mm

De haaknaald, die wordt geadviseerd is 6mm. Ik haak nogal strak en kom eigenlijk altijd wel uit op een hele haaknaald hoger, dus in dit geval 7mm.

Maar omdat ik geen haaknaald 7 in huis had en te ongeduldig was om te beginnen heb ik met haaknaald 6mm het hazenkussen gehaakt. Daar heb ik spijt van gekregen, want ik haak strak, het garen is zwaar en kreeg gaandeweg pijn in mijn vingers.

Hazenkussen haken
Kussen 40 cm doorsnee

Omdat ik met haaknaald 6mm niet op de 40cm doorsnee uit kwam heb ik extra toeren gehaakt om toch ‘goed’ uit te komen. Ik vond het lastig om een kussen te vinden van 40 cm.

Waar zijn die ronde crème kussentjes als je ze nodig hebt?! Uiteindelijk zag ik bij de IKEA op de afdeling Kinderland een zon kussen van 40 cm doorsnee. Toen ik thuis kwam knipte ik het kussen voorzichtig op de naad open en trof geen crème binnenkussen aan zoals ik had verwacht (ahum gehoopt) maar vulling. Na een test bleek door mijn strakke haakwerk het hazenkussen niet door te schijnen en heb ik het zon kussen kunnen gebruiken.

Hazenkussen haken
Oren haken

Waar het met het haken van de oren is misgegaan is nog steeds een mysterie voor me. Ik heb het patroon gevolgd en 2 keer crème en 2 keer wit de oren gehaakt. Toen ik ze op elkaar legde om ze te gaan samen haken realiseerde ik me dat ze niet omkeerbaar waren oftewel ik had 2 rechteroren.

Als je het hazenkussen gaat haken dan zou ik adviseren om na het haken van het eerste oor goed te kijken hoe dat links en rechts eruit komt te zien en of het klopt. Met het bevestigen van de oren aan het hoofd heb ik geprobeerd het ‘foutje’ minder op te laten vallen.

Hazenkussen haken
Gezicht borduren

Ik vind het altijd lastig ogen te borduren, maar na wat uithalen ben ik nu tevreden. Ik heb de wenkbrauwen en de mond iets anders dan het voorbeeld geborduurd nadat een vriendin me op het hart drukte dat hazen blij zijn.

Hazenkussen haken
Rand ladderstitch

Volgens het patroon haak je de voor- en achterkant aan elkaar met vasten en draai je het voor de laatste 20 cm om zodat je het kussen er nog in kan doen en naai je de laaste 20 cm aan elkaar. Omdat ik vreesde dat het lastig zou worden het zon kussen erin te krijgen heb ik ervoor gekozen om de voor- en achterkant met het zon kussen er direct in met ladderstitch aan elkaar te bevestigen.

Moeilijkheidsgraad

Ik kan iedereen het haken van het hazenkussen aanraden. Het is door het gebruik van de basissteken (lossen en vasten) ook bijzonder geschikt voor beginnende hakers.

Hazenkussen haken
Ik heb de smaak te pakken en gaan nu aan de slag met het volgende hazen project. De hazen bloempot cover, die in de Molly Makes UK nummer 51 heeft gestaan.

Hazenkussen haken

Marlynda
Door

Marlynda

op 21 Aug 2016

Als je 1 crème en 1 wit oor omdraaide vóór je ze aan elkaar haakt krijg je een linkeroor ;-)

Martine
Door

Martine

op 31 Aug 2016

Hoi Marlynde, dank voor je reactie dat heb ik ook geprobeerd maar de voor- en achterkant zien er duidelijk anders uit. Dag, Martine

Reactie plaatsen