Iers kant haken: kunst of kitsch?
Iers kant haken: kunst of kitsch?

Iers kant haken, voor de een is het een verfijnde techniek die de vrije vorm van haken toejuicht en voor een ander vormt het een verzameling van sentimentele patroontjes zonder duidelijke richtlijn. Of je Iers kant haken nu schaart onder kunst of kitsch doet niet af aan het feit dat deze haaktechniek een interessante geschiedenis heeft waar ik je graag meer over vertel. 

Wat is Iers kant haken? 

Wanneer ik denk aan Iers kant haken, dan denk ik direct aan vrouwen die vroeger in de mooiste jurken verschenen op een bal, maar wat houdt deze haaktechniek nu precies in zonder dat mijn fantasie op hol slaat. Iers kant haken is het haken van vaak losse motieven met een driedimensionaal effect (dat wordt bewerkstelligd door het gebruik van een vuldraad) die worden vastgezet aan een lap stof of een los opgezet haakwerk om de indruk te wekken dat men te maken heeft met een precisie werkje van kant. Het interessante aan Iers kant haken is de vrije vorm die maakt dat je zelf veel invloed kunt uitoefenen op het patroontje dat je haakt. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.  

Bron - Vintage Crafts and More

De geschiedenis van het Iers kant haken

De geschiedenis van het Iers kant haken gaat terug tot het begin van de achttiende eeuw toen Franse nonnen de techniek van gehaakt kant naar Ierland brachten. Echter, pas halverwege de negentiende eeuw werd gehaakt kant in Ierland populair, omdat mensen te maken hadden met schrijnende armoede ten gevolge van de heersende aardappelziekte. Iers kant haken werd geboren, want deze haaktechniek was goedkoper en bovendien sneller dan andere vormen van kant haken. Veel vrouwen gingen Iers kant haken en verkopen, om hun gezin te kunnen onderhouden en om de economie te stimuleren. Een leuk feitje is dat koningin Victoria ook leerde haken en haar werk doneerde aan veteranen die terugkwamen van de oorlog. 

Iers kant haken | haken en garen

Iers kant haken wordt gedaan met een kleine haaknaald en dun garen. Iers kant haken mag dan sneller en goedkoper zijn dan andere vormen van kant haken, maar het blijft een precies werkje dat moet worden gedaan met concentratie. Het is uiteraard belangrijk dat je de haaknaald gebruikt die in een patroon wordt aangegeven. Ben je een beginner in het haken, dan is het wellicht verstandig om eerst te beginnen met een iets grotere haaknaald en steeds iets kleiner te gaan werken. Je kunt bij Iers kant haken spelen met verschillende haaknaalden en garen, zodat je uiteindelijk kunt werken met het materiaal dat je zelf het prettigste vindt. 

Bron - metmuseum.org

Iers kant haken | patronen en inspiratie

Zoals gezegd heb je bij Iers kant haken te maken met een vrije vorm. Patronen kun je simpelweg aanpassen naar wens en een steek meer of minder geeft jouw kantwerk juist een eigen stijl. Toch zijn er een aantal voorbeelden op internet te vinden van mooie patronen die ik je niet wil onthouden. De volgende video’s kun je gebruiken als inspiratie. 

Kanten halslijn

In deze video van Engineering Knits wordt duidelijk hoeveel toewijding en werk het kost om Iers kant haken onder de knie te krijgen. In deze video zien we hoe een kanten halslijn wordt gehaakt met een kleine haaknaald en bijzonder dun garen. Het eindresultaat is prachtig, maar na het kijken van deze video is duidelijk geworden dat Iers kant haken een haaktechniek is voor gevorderde hakers met veel geduld. Deze video is leuk om te kijken als je zelf een mooie halslijn met Iers kant haken wilt maken, maar ook als je benieuwd bent naar het hele proces achter het haken. 

Bron - Engineering Knits

Kanten roos 

Van een groot project gaan we terug naar een iets kleiner project van lacefromIreland die ons een patroon laat zien van het haken van een roos met de techniek van het Ierse kant haken. De dame in de video is bijzonder bedreven in de techniek van het Iers kant haken. Het is interessant om te zien hoe je van verschillende haakpatronen uiteindelijk een geheel kan maken.  

Bron - lacefromireland

Honinggraatsteek haken

Ben je na alle informatie over Iers kant haken klaar om zelf aan de slag te gaan, dan kun je het beste naar de video van Wendy Swenne kijken. In deze video over de honinggraatsteek laat Wendy je zien hoe je eenvoudig begint met Iers kant haken. De honinggraatsteek wordt gebruikt als achterkant om daar vervolgens de gehaakte figuurtjes, zoals de roos hierboven, op te naaien. Wendy laat je zien hoe je de honinggraatsteek haakt, zodat je de opzet van jouw Ierse kantwerk al onder de knie hebt!

Bron - DIY Magazine
Ric
Door

Ric

op 14 Nov 2023

Tot mijn grote verbazing lees ik hier een artikel over Iers Haken, met bovenaan een foto van mij. Zomaar geplaatst zonder toestemming. Het artikel lijkt voor een deel ook te zijn overgenomen van mijn website en getuigt verder van weinig kennis van zaken.

Reactie plaatsen