Inktvisjes haken voor couveusekindjes - Breiclub.nl
Inktvisjes haken voor couveusekindjes

Inktvisjes haken voor couveusekindjes? Het verhaal:

In januari 2013 haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een veel te vroeg geboren kindje. Dit inktvisje werd bij het kindje in de couveuse gelegd en het bleek dat het kindje daar een stuk rustiger van werd en ook niet meer zo vaak aan de slangen en sonde trok.

Inktvisjes-haken-voor-couveusekindjes-5Ook andere vroeg geboren kindjes kregen zo’n inktvisje en wat bleek: de ademhaling en hartslag van de kindjes werden regelmatiger en het zuurstofgehalte in hun bloed werd hoger.

Waarschijnlijk lijken de tentakels van de inktvisjes op de navelstreng die de kindjes vasthielden toen ze nog in de buik van hun moeders zaten. Ook de andere kindjes bleken veel minder vaak hun slangen los te trekken.

In Denemarken was een mooi project ontstaan: inktvisjes haken voor kindjes die daar in de couveuse lagen.

Inktvisjes-haken-voor-couveusekindjes-3

Al snel waaide dit project over naar Zweden. Ook daar werd het ene ziekenhuis na het andere enthousiast over de effecten van de inktvisjes. En veel Zweedse vrouwen begonnen inktvisjes te haken.

Het project ‘Smà bläckfiskar’ oftewel ‘Kleine inktvisjes’ was geboren.

Inmiddels zijn er ook Nederlandse en Belgische ziekenhuizen die inktvisjes willen ontvangen om bij de kindjes te leggen.

Hoe gaat dit alles in zijn werk?

De inktvisjes worden gehaakt op 100% vrijwillige basis door mensen die het project een warm hart toedragen. Zowel garen als verzendkosten zijn voor eigen rekening. Inktvisjes die klaar zijn, worden verstuurd naar de ambassadeur van een ziekenhuis dat meedoet.

Voor elk ziekenhuis dat meedoet aan het project is er iemand ambassadeur geworden. Deze ambassadeurs zamelen de inktvisjes in. Ze controleren of deze aan de veiligheidseisen voldoen. (die natuurlijk streng zijn voor zulke kwetsbare kindjes) en wassen de inktvisjes op 60 graden om bacteriën te doden.

Daarna wordt elk intvisjes apart ingepakt, samen met een kaartje dat of tewel door de maakster erbij gedaan is oftewel een standaardkaartje en een informatiebriefje voor de ouders.

Inktvisjes-haken-voor-couveusekindjes-6

Ook de ambassadeurs doen dit verantwoordelijke werk dat best veel tijd kost 100% belangenloos en zonder onkostenvergoeding.

In het ziekenhuis geven de medewerkers van neonatologie-afdeling de inktvisjes aan de ouders van de pasgeboren kindjes. Je zult begrijpen dat deze ouders daar heel blij mee zijn, vooral als hun kindje baat blijkt te hebben bij zo’n lief vriendje.

De inktvisjes zijn bedoeld voor alle kindjes die het moeilijk hebben dus niet alleen voor premature baby’s.

Inktvisjes-haken-voor-couveusekindjes-1

Inktvisje als sleutelhanger

Meer weten over inktvisjes haken?

Dan kan je alles terug vinden op deze website. Na het lezen van dit mooie verhaal kreeg ik alvast de kriebels om aan dit mooie project mee te helpen.

Hier een aantal van mijn creaties:

Inktvisjes-haken-voor-couveusekindjes-2

Wil je ook mee haken? Klik dan vlug op bovenvermelde site en vind je alle nodige informatie.

Veel succes.

Corrie
Door

Corrie

op 04 Aug 2015

Hoi Sofie, Wat lief dat je de inktvisjes hier promoot het is zo leuk om te doen, maar ook heel veel werk. Ik ben ambassadeur van Purmerend en er zit echt heel veel werk in, ophalen van visjes, eerste snelle controle, op haken losse draadjes en onderdelen, kijken of er geen gaatjes in zitten waar vingertjes in vast kunnen gaan zitten controleren of de vulling in een pantykousje zit. Dan de eerste was kijken of ze niet zijn gaan pluizen en een tweede controle op het haakwerk. Goed drogen en doordat ze met de controle in mijn handen zijn geweest, weer wassen, dan heel goed drogen, foto's erbij alsook de naamkaartjes van de haakster en dan in een ritszakje en de naam erop plus de beschrijving voor de ouders. Dit was het ongeveer, dan vertel ik nog niet eens de ziekenhuis bezoekjes erbij en het email verkeer met de haaksters soms ook boze omdat ik moest afkeuren. Wat een verhaal hé?

Els van Duin
Door

Els van Duin

op 23 Aug 2015

Om de een of andere reden kom ik de afgelopen week meerdere van deze initiatieven tegen: het initiatief op dit blog http://kleine-inktvisjes.eu/, verder http://www.earlybirdsfotografie.nl/haak-een-earlybirdje/ en http://www.deparelvisjes.nl/haak-je-mee/ (patroon van Christel Krukkert) Op zich vind ik het stuk voor stuk geweldige initiatieven, maar ik vraag me toch af waarom deze versplintering nodig is. Zou het niet beter zijn deze initiatieven te coördineren en samen te werken?

Els van Duin
Door

Els van Duin

op 26 Aug 2015

Om de een of andere reden kom ik de afgelopen tijd meerdere van deze initiatieven tegen: het initiatief op dit blog: kleine-inktvisjes.eu, verder earlybirdsfotografie.nl/haak-een-earlybirdje en deparelvisjes.nl/haak-je-mee (patroon van Christel Krukkert) Op zich vind ik het stuk voor stuk geweldige initiatieven, maar ik vraag me toch af waarom deze versplintering nodig is. Zou het niet beter zijn deze initiatieven te coördineren en samen te werken?

Reactie plaatsen