Zomertruitje haken Sunshine - Breiclub.nl
Zomertruitje haken Sunshine

Zomertruitje haken Sunshine. Vandaag: een zelf-ontworpen zomertruitje haken genaamd Sunshine. Ik ga je uitleggen hoe dit project tot stand kwam en ik deel het haakpatroon met je!

Een paar weken geleden zuchtte heel Nederland onder de hittegolf. Ook ik vond het erg warm. Ik had besloten om op het heetst van de dag lekker binnen te gaan zitten, ramen en deuren dicht, met een haakwerkje. Ik had nog een paar bollen, combinatie katoen, acryl liggen en dat leek me lekker luchtig om mee te werken met dit warme weer.

Ik had de haakbijbel erbij genomen om een mooie steek op te zoeken. Wat het zou worden wist ik nog niet. Maar, ik hoefde me, tijdens het binnen zitten vanwege het warme weer, niet te vervelen!

Zomertruitje-haken-Sunshine-1

Zomertruitje haken zonder patroon?

Op mijn Facebook pagina had ik dit projectje al “mijn warm weer projectje” genoemd. De steek vond ik erg mooi worden met de soort garen die ik had, en al doende begon er in mijn hoofd toch een idee te ontstaan wat het zou worden.

Omdat ik normaal altijd iets van een patroon haak en het nog maar 1 keer was voorgekomen dat ik zelf iets had bedacht, zonder patroon, vond ik het toch wel spannend of het me zou lukken om het idee in mijn hoofd om te zetten in iets… Het was geen moeilijke steek die ik had gekozen en mijn werk vorderde gestaag.

Zomertruitje-haken-Sunshine-4

Op dag 3 begon mijn “warm weer projectje” steeds meer vaste vormen aan te nemen. En werd het duidelijk dat het een truitje zou worden.

Zomertruitje-haken-Sunshine-5

Waarom heet het zomertruitje “Sunshine”

Mijn enthousiasme steeg en het gevoel dat wat ik in mijn hoofd had zou gaan lukken, ook. De volgende dagen bleef het buiten nog steeds tropisch warm en binnen haakte ik met een fijn gevoel verder en verder.

Na 7 dagen warm weer en gemotiveerd haken aan mijn  “warm weer projectje” kon ik apetrots het eind resultaat aanschouwen. Het weer was inmiddels omgeslagen naar regen. Ik dacht aan hoe dit projectje mij geboeid had deze warme dagen en hoe de kleuren op mij overkwamen nu het regende, het was de “zonneschijn” op die regendag in juli 2015.

Toen ik dus zo vol trots mijn werk bekeek, en op de achtergrond het geluid van regendruppels tegen de ramen hoorde, bedacht ik de  naam voor dit zomertruitje  “SUNSHINE”.

Zomertruitje-haken-Sunshine-3

Gehaakte zomertruitje “Sunshine” patroon

Is jullie haak- of breiwerk ook wel eens op een bijzondere manier ontstaan, en heb je het ook wel eens een naam gegeven? Omdat veel mensen het truitje mooi vonden heb ik een patroon uit geschreven. Ik wil dit hier graag met jullie delen.

Benodigdheden:

  • Ik heb 4 bollen Corrida van Lammy Yarns gebruikt: 2 bollen zand kleur, 2 bollen zalm kleur, 50 gram, looplengte 210m
  • 3 bolletjes Cantona van Scheepjes kleur: gebroken wit, 25 gram, looplengte 62,5 m
  • Haaknaald: 3
  • Stopnaald: om de draadjes netjes weg te werken
  • Kralen: 9 ( ik heb roomwit gekozen omdat het beste bij mijn garen paste. Kies zelf de kleur kralen die het beste bij jou garen past)
  • Boek: Hippie chic haken voor de “Flower Power” bloemen
  • Boek: 75 sierranden om te haken voor de sierrand aan de onderkant

(Heb je deze boeken niet dan kan je natuurlijk altijd op internet zoeken of naar eigen fantasie bloemen en een sierrand maken.) i.v.m. copyright mag ik de patronen die ik uit deze boeken hebt gebruikt hier niet beschrijven.)

Gebruikte steken:

Zomertruitje-haken-Sunshine-6

Voor de schouderbandjes: vasten, in iedere toer afwisselend om en om een vaste haken in voorste en achterste lus.

Afwerking rond armsgaten en halsrand: de kreeftsteek (als je niet weet hoe die gaat, op YouTube kun je een filmpje hiervan vinden).

Patroon tekening:

Zomertruitje-haken-Sunshine-7

De patroontekening laat een asymmetrisch pand zien, maar na het sluiten van de zijnaad zijn beide armsgaten 10 centimeter breed, waarvan 5 centimeter bij het voorpand hoort en 5 centimeter bij het rugpand.

Werkwijze:

Begin met het voorpand en maak een ketting van lossen. Ik heb 81 lossen op gezet, hou goed in de gaten of je goed uitkomt met het rapport van de slibsteek (zie hierboven in de alinea “gebruikte steken”).

Als je dunner of dikker garen of haaknaald  gebruikt kijk dan goed naar de patroon tekening voor de juiste centimeters en maat.

Haak nu verder tot het eind de slibsteek.(door deze steek trekt je werk een beetje scheef. Als je werk klaar is biedt blokken de oplossing).

Zoals je kunt zien op de patroon tekening is de haakrichting van links naar rechts en niet zoals gebruikelijk van onder naar boven. Dat komt omdat je voor- en achterpand uit 1 stuk haakt. Als je lap de juiste afmeting voor jou maat heeft bereikt dan zie je 1 rechte lap.

Tip: Als je met verschillende kleuren haakt komt de slibsteek beter tot zijn recht. Hecht dan tijdens het haken al verschillende keren je draadjes af zodat je aan het eind niet zoveel hoeft af te hechten.

Met steekmarkeerders ga je nu het pand verdelen zoals aangeven in de patroon tekening. Zo weet je precies waar de schouderbandjes moeten komen.

Ik heb voor ieder schouderbandje 22 vasten op de bovenkant van het pand gehaakt. Ze werden bij mij dan 8 centimeter breed. Haak boven deze 1e toer met vasten verder in vasten maar dan om en om in de voorste en achterste lus insteken.

De volgende toeren doe je dit precies zo tot je de juiste lengte hebt bereikt. (de centimeters die aangegeven worden op de patroon tekening is de totale lengte van het schouderbandje. Dus van voor en achterpand bij elkaar)

Je kunt de lengte van het schouderbandje in 1 keer haken, ik heb dat niet gedaan. Ik had toen ik alle schouderbandjes had gehaakt een lange lap met 4 bandjes eraan.

Zomertruitje-haken-Sunshine-8

Hier kan je het effect zien van vasten haken  afwisselend om en om in de voorste en achterste lus.

Afwerking:

Sluit de schoudernaden en de rechter zijnaad. Leg de goede kanten op elkaar. (dit kun je doen door het dicht te naaien met de stopnaald maar ik heb het aan elkaar gehaakt d.m.v. vasten omdat ik dat mooier vind.)

Haak rond de armsgaten en halsrand als afwerking de kreeftsteek. Het is mooi als je dit met een afstekende kleur doet.

Aan de onderkant van het topje heb ik een sierrandje gehaakt, dat ik vond in het boek wat ik het begin van dit patroon beschrijf. (Heb je dit boek niet dan kun je natuurlijk zelf een sierrandje zoeken op google.)

Zomertruitje-haken-Sunshine-9

Voor de 9 bloemen gebruikte ik het andere boek waar de flower power bloemen in staan beschreven.

Zomertruitje-haken-Sunshine-10

Als je de bloemen hebt gehaakt naai ze dan op het voorpand van het topje, als versiering naaide ik er ook nog een kraal op bij iedere bloem.  Je kan natuurlijk ook zelf een andere bloem kiezen als je het boek niet hebt. Op Google vind je heel veel patronen van bloemen.

Zomertruitje-haken-Sunshine-2

Heel veel haakplezier! Laat je mij weten wat je van mijn zelfontworpen zomertruitje vindt?

Laut
Door

Laut

op 01 Aug 2015

Het is een hele belevenis geworden om zo truitje te haken. Bijzonder! Staat op de lijst om gemaakt te worden :-)

Sisca Lucas
Door

Sisca Lucas

op 01 Aug 2015

Dank je wel voor je leuke reactie Laut. Groetjes Sisca Lucas.

Hedwig
Door

Hedwig

op 25 Feb 2016

Ik vind het zo jammer dat ik het patroon niet snap.ik vind het topje in een woord geweldig.helaas dat ik er niet wijs uit kom

Hedwig
Door

Hedwig

op 25 Feb 2016

Ik vind het in een woord,een geweldig topje,helaas snap ik niet wat ik lees .jammer is echt supermooi

sisca-5@live.nl
Door

sisca-5@live.nl

op 11 Apr 2016

Dat is erg jammer hedwig, dat je het niet snapt ik heb het toch zo duidelijk mogelijk opgeschreven. Misschien is er iemand in je buurd die je wellicht kan helpen. Groetjes sisca

Lenie
Door

Lenie

op 09 Mar 2016

Hallo sisca in welk boek kan ik het Patroon vinden waar je het truitje heb gemaakt alvast bedankt groetjes van Lenie

sisca-5@live.nl
Door

sisca-5@live.nl

op 11 Apr 2016

Hallo Lenie, Dit patroon is door mijzelf bedacht dus het patroon staat niet in een boek. Het patroon vind je in deze post. Groetjes Sisca.

Annick
Door

Annick

op 15 Jun 2019

Heel tof dat je dit deelt en zo mooi beschrijft ! Ik ben ondertussen aan de slag en het wordt mooi. Heel erg bedankt voor de inspiratie !!

Carolien van Koll
Door

Carolien van Koll

op 24 Jun 2020

Hoi Hoi heb dit topje nog nergens gezien vind het echt schitterend en ben van plan om het te gaan maken alleen moet ik zeker maatje 42 aanhouden,hartelijk dank voor dit mooie patroon

els goessen hilders
Door

els goessen hilders

op 08 Jul 2021

Een supermooi truitje wat ik zeker ga maken fijn dat het van 1 lap gemaakt is super gr Els

Reactie plaatsen