Page content

Breien voor het goede doel

article content

Breien voor het goede doel

Handwerken voor het goede doel? Handwerken is leuk, handwerken is ontspannend, handwerken is fijn!

Wat ook heel fijn, leuk, ontspannend is en ook nog eens een enorm goed gevoel geeft is handwerken voor het goede doel.

Er zijn enorm veel projecten waar bij je kunt breien/haken voor een goed doel. In deze blog laat ik er een paar zien en hoop je te stimuleren/motiveren iets te maken voor een ander.

Breien voor het goede doel: Premature kindjes

Helemaal “hot” zijn de knuffeltjes voor premature baby’tjes. Er zijn, zover ik weet, twee landelijke organisaties die diertjes met gekrulde staartjes haken. De ene is  http://kleine-inktvisjes.eu/

breien voor het goede doel

In januari 2013 haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een veel te vroeg geboren kindje. Dit inktvisje werd bij het kindje in de couveuse gelegd en het bleek dat het kindje daar een stuk rustiger van werd en ook niet meer zo vaak aan de slangen en sonde trok.

Ook andere te vroeg geboren kindjes kregen zo’n inktvisje en wat bleek: de ademhaling en hartslag van de kindjes werden regelmatiger en het zuurstofgehalte in hun bloed werd hoger.

Waarschijnlijk lijken de tentakels van de inktvisjes op de navelstreng die de kindjes vasthielden toen ze nog in de buik van hun moeders zaten. Ook de andere kindjes bleken veel minder vaak hun slangen los te trekken.
In Denemarken was een mooi project ontstaan: inktvisjes haken voor kindjes die daar in de couveuse lagen”.( bron http://kleine-inktvisjes.eu/ )

Inmiddels zijn de inktvisjes uitgezwommen over meerdere landen en doen ze erg goed werk in vele ziekenhuizen.

Iets soortgelijks doet http://www.earlybirdsfotografie.nl/earlybirdjes/

breien voor het goede doel

Deze stichting haakt geen inktvisjes maar vogeltjes, ook met van die leuke krulstaartjes die zo’n mooie functie hebben. De earlybirdstichting deelt de, zorgvuldig gemaakte, gewassen en gekeurde , knuffeltjes uit via fotografen die geheel belangeloos een prachtige fotoreportage maken van de premature kindjes.

Voor de hele hele kleine minikindjes is er een ander vogeltje, de Nicu, die wat kleiner en platter is en beter in de handjes van deze kindjes past.

breien voor het goede doel

Beide vogeltjes heb ik zelf al eens gemaakt en nu ik deze blog schrijf bedenk ik dat het tijd wordt dat ik ze op ga sturen.

Breien en haken voor Roemenie

Een ander heel mooi doel is handwerken voor kinderen in Roemenie. Veel kinderen leven daar in pure armoede. De lappendekensclub  zet zich in voor deze kinderen door onder andere gebreide en gehaakte kleding, dekens en knuffels in te zamelen en te bezorgen.

Voor dit goede doel is men op zoek naar “Wol, lapjes van 18 bij 18 cm (gehaakt of gebreid), hele dekens voor eenpersoonsbedden of ledikantjes, poncho’s maar ook sjaals, truien, knuffeltjes, kousen enz. zijn welkom”.( bron http://delappendekensclub.blogspot.nl/ )

De lapjes worden een aantal dames aan elkaar gehaakt zodat men niet direct een hele deken hoeft te  maken (maar dit mag uiteraard wel).

Geer en Goor

Wat moeten die op de breiclub? Nou deze heren hebben vorig jaar met hun programma “Effe geen cent te makken” aandacht besteed aan het Ouderenfonds en daarin ook aandacht besteed aan het project “Samen breien”.

Bij dit project gaat het om het samen breien met oudere mensen. Deze mensen hebben koffers met ervaring die ze graag delen met de jongere generaties. Op de site van het ouderenfonds kun je  heel veel informatie vinden hoe je met deze actie mee kunt doen.

 

Ook een actie van het ouderfonds is de Goedgemutste breicampagne; mutsjes breien voor op de Innocent flesjes die dan weer in de supermarkt te koop zijn. Van ieder verkocht mutsje gaat 20 eurocent naar het ouderenfonds

Hier vind je het patroontje van dit schattige mutsje!

Gambia

Een ander prachtig doel is http://www.rescuebabygambia.nl/

Deze stichting houdt zich bezig met moeders en baby’s in Gambia. De zorg voor deze kwetsbare groep laat enorm te wensen over en dat kan beter.

Wat kun je doen voor deze mensen? Naast het inleveren van de restanten van je eigen, door de zorgverzekering, aangeleverde kraampakket, het kopen van een prachtig in Gambia gemaakt beeldje, kun je ook mutsjes voor de pasgeboren baby’s breien.

Op de site vind je naast alle informatie over deze prachtige stichting ook drie voorbeelden van eenvoudig te breien of te haken mutsjes.

Een heel makkelijk recht toe recht aan mutsje, ideaal voor beginners.

breien voor het goede doel

(40 steken, 15 cm ribbelsteek breien)

breien voor het goede doel

De lap in de lengte dubbelvouwen en de zijkanten dichtnaaien. Ik heb de hoekjes nog met een touwtje omwikkeld. Schattig toch?

Meer mutsenpatroontjes

Een eenvoudig gebreid mutsje

en voor de haaksters onder ons een gehaakt exemplaar

Ook Breiclub.nl gaat breien en haken voor het goed doel: KWF

Daarover binnenkort meer!

 

En? Heb jij zin om te breien voor het goede doel of heb je dat al eens gedaan? Ik zou het heel fijn vinden als ik je geïnspireerd heb.

 

Gratis! Download nu 42 patronen

GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:

Wij hebben ook een hekel aan spam
Babette
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken.Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle & leuke producten te creëren zoals de Mini Mystery's en de Mystery Blanket.Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!

Comment Section

14 reacties op “Breien voor het goede doel


Door Marjan op 6 oktober 2014

Ik heb heb oude mevrouw gevonden die het leuk vind om te breien.
nu heb ik wat spulletjes om op te sturen, waar moet ik het heen sturen?


Door Els Prummel op 22 maart 2015

waar kunnen wij het naar toe sturen????


Door c.de jager op 15 september 2015

Stichting babyspullen zet zich in voor de minima die een kindje verwachten. Het motto “ieder kind verdient een goede start” , hiervoor zamelen ze babyspullen in die ze samenvoegen tot een nuttige babybox om de aanstaande ouders op weg te helpen. Hoe leuk is het om d.m.v. jou zelfgemaakte spullen een kleintje een goede start te geven? Mooier kan haast niet! Dus leef je uit en brei, haak of naai wat moois, denk hierbij aan bijvoorbeeld sokjes, kleertjes, knuffels, decoratie voor de babykamer, dekentjes, verzin het maar…Alle spulletjes kun je doneren via de inzamelpunten of uiteraard opsturen naar de stichting.
Voor meer info kunt u vinden op:
http://www.stichtingbabyspullen.nl
U helpt toch ook?


Door Tanja op 19 september 2015

Als je op Facebook zoekt op ‘Warmte dekens’ vind je een (besloten) groep waarvan de leden blokjes/lapjes/granny’s breien of haken (15×15 of 20×20), die blokjes worden samengevoegd tot dekens voor mensen die om wat voor reden ook wel wat extra warmte kunnen gebruiken. Ook een heel mooi doel!


Door anneke op 22 november 2015

wij zijn een breiclub gestart in onze flat.met een aantal dames breien we wekelijks voor het goede doel.


Door Roeleke op 16 maart 2016

Waar kan ik mijn breiwerk inleveren? Ik heb dekentjes en mutsjes voor baby’s gemaakt door een groep vrouwen die graag breien.


Door Mevr. Keijser op 30 juni 2016

Goedemiddag Mevr. Ik wil wel lapjes breien voor het KWF Maar hoe gaat dat in zijn werk?
Ik heb geen vervoer om de lapjes ergens naar toe te brengen. Maar wil wel graag breien voor het KWF.


Door corrij Heniger op 19 januari 2017

Ik zou het leuk vinden om lapjes te breien waar moet in zijn in Capelle aan den IJssel


Door José mol op 20 februari 2017

Ik heb dassen gebreid voor een Kenia project maar daar is geen behoefte meer aan gaarne zou ik breien maar mijn kleindochter draagt dat niet meer dassen lapjes u mail maarwaar behoefte aan is groetjes José mol


Door ina op 9 juli 2017

Misschien kun je een aantal dassen aan elkaar haken..en even lang maken uiteraard…dan heb je ook een deken(tje)


Door Liz op 5 februari 2018

Waar kan ik de wol naartoe brengen?


Door Ine Grootswagers op 20 oktober 2018

Ik zoek een adres waar ik vierkante lapjes in kan leveren die ik gebreid heb voor het goede doel. Zo dicht mogelijk in de buurt a.u.b.


Door Jannie Woudenberg op 6 januari 2019

waar kan ik mijn lapjes naar toe sturen??


Door Paul Broeren op 9 mei 2019

mijn moeder en ik hebben lapjes gebreid van 18×18 cm. we hadden al een zending gestuurd naar de lappendekensclub.nl, maar die zijn deze maand gestopt met hun activiteiten, nu is mijn vraag, of ik ze naar jullie kan sturen en of u een adres heeft, het gaat nu om bijna lapjes, weggooien is zonde natuurlijk

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.