Inktvisjes haken of breien voor couveusekindjes - Breiclub.nl
Kleine inktvisjes haken of breien voor couveusekindjes

Inktvisjes haken of breien voor couveusekindjes is een project dat oorspronkelijk in Denemarken is ontstaan. In 2013 haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een veel te vroeg geboren kindje. Dit inktvisje werd bij het kindje in de couveuse gelegd en het bleek dat het kindje daar een stuk rustiger van werd en ook niet meer zo vaak aan de slangen en sonde trok. 

Ook andere te vroeg geboren kindjes kregen zo’n inktvisje en wat bleek: de ademhaling en hartslag van de kindjes werden regelmatiger en het zuurstofgehalte in hun bloed werd hoger. 

Waarschijnlijk lijken de tentakels van de inktvisjes op de navelstreng die de kindjes vasthielden toen ze nog in de buik van hun moeders zaten. Ook de andere kindjes bleken veel minder vaak hun slangen los te trekken.

inktvisjes-breien-of-haken-1

Foto: Mariaziekenhuis

Nederlands project: Kleine inktvisjes haken of breien voor couveusekindjes

Het project Kleine inktvisjes voor couveusekindjes is een samenwerking met Nederlandse en Belgische ziekenhuizen. De inktvisjes worden gebreid en gehaakt op 100% vrijwillige basis door mensen die het project een warm hart toedragen. Zowel garen als verzendkosten zijn voor eigen rekening.

inktvisjes haken of breien voor couveusekindjes

Wil je ook een inktvisje breien of haken voor een kindje in een couveuse?

Er zijn meerdere brei- en haakpatronen beschikbaar. Voordat je aan de slag gaat is het verstandig eerst de strenge eisen goed door te lezen waaraan een inktvisje moet voldoen voordat het bij kindjes terecht mag komen die kwetsbaar zijn.

inktvisjes haken of breien voor couveusekindjes

Foto: De Gangmakerij

Hulp bij het haken of breien van de inktvisjes

Op de website van Kleine inktvisjes worden de meest gestelde vragen beantwoord.
Word je vraag niet beantwoord, dan kan je je vraag stellen in de besloten Facebook groep Inktvisjes voor couveusekindjes haken.

Mijn inktvisje is klaar…

Inktvisjes die klaar zijn, kan je sturen naar de ambassadeur van een ziekenhuis dat meedoet. De ambassadeurs controleren of de inktvisjes aan de veiligheidseisen voldoen en wassen de inktvisjes op 60 graden om bacteriën te doden.

inktvisjes haken of breien voor couveusekindjes

Foto: Made by Kras

Hoe kan ik het initiatief nog meer steunen?

Het officiële inktvisjes lied Mini mini mini (klein inktvisje) kan je bekijken op YouTube. Je steunt het project door het lied voor 99 cent te downloaden via iTunes.

Meer informatie

website Nederlands project Kleine inktvisjes voor couveusekindjes

Ik ben benieuwd, ga jij een inktvisje voor het goede doel breien of haken?

Olga Ter Mul
Door

Olga Ter Mul

op 18 Feb 2021

Ik zoek alleen het patroon ik heb het gehad maar kan het niet weer vinden . Ik wil het haken voor een tweeling die te vroeg geboren waren en nu 5 jaar zijn en er al een gehad hebben maar die is gestolen. Hun koffertjes zaten in de fietsmand en toen ze terug kwamen waren hun koffertjes met de inktvisjes weg. daarom wil ze voor hen haken misschien heb je het patroon voor mij bedankt alvast

Reactie plaatsen